Jort Kelder: ‘Media zaaiden angst voor de kijkcijfers’

Jort Kelder denkt dat de media zo veel angst hebben gezaaid over het coronavirus, omdat het goed was voor de kijkcijfers. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in de eenmalige coronatalkshow van SBS 6. Paniekzaaiende media hebben zichzelf wel aardig in de vingers gesneden: de kijkcijfers waren middenin de crisis weliswaar skyhigh, maar door de ingestorte economie zijn de advertentiebudgetten nu wel drastisch gedaald. “We zijn in een massapsychose beland“, zegt Kelder.

Zelf heeft Kelder al vanaf het begin van de crisis gewaarschuwd voor die massapsychose. “De angst is nu gezaaid en als je buiten die groepsdynamiek stapte – iedereen moest achter de minister-president aan lopen – dan moet je natuurlijk afgemaakt worden. Het gescheld op Twitter volg ik niet hoor, als je het niet erg vindt.”

Die angst richt flink wat schade aan, aldus Kelder. “Door die angst krijgen nu 1,8 miljoen Nederlanders hun salaris van de overheid, maar die geven het niet uit en gaan het allemaal sparen. Zij gaan niet de winkels in en dat is door die angst. Iedereen denkt: ja, dan ga ik ineens dood. Maar als je de statistiek bekijkt, ga je niet ineens dood.”

Het is voor een belangrijk deel de schuld van de media, vindt hij. “De media hebben daar zeker een rol in gespeeld: angst verkoopt beter op televisie – je krijgt betere kijkcijfers – dan zeggen: ‘Het komt wel goed.’ Dat is niet interessant natuurlijk.”

Frontberichten

Kelder wijst onder meer op de keuze van de NPO om nu al maandenlang elke dag het programma Frontberichten uit te zenden. “Een programma als Frontberichten was de laatste dagen even effectief om te laten zien wat er gebeurt en respect voor de mensen in de zorg te tonen, maar op een gegeven moment gaat dat zo’n eigen leven leiden. Je had vorig jaar ook filmpjes op de ic kunnen maken van vreselijke dingen die gebeuren.”

Was Frontberichten ook angst zaaien? “Ja, dat vind ik zeker angst zaaien. Ik denk dat dat programma twee weken effectief is geweest. Het is net als bij de lockdown, waarbij je na twee of drie weken had moeten zeggen van: is dit niet het moment om een beetje te gaan versoepelen? We zijn nu twee maanden verder en zijn levenslang veroordeeld. We hebben een vicepremier die zegt dat we de komende twee jaar nog in een lockdown zitten. Dat is het grote gevaar.”

Te volgzaam

De journalistiek is te volgzaam, zegt hij. “Er is veel napraterij ja. Er zit een mate van massapsychose in en Johan zegt terecht dat dat de eerste twee weken ook nodig was, maar dat gaat nu zó lang door dat we de gevangenen zijn geworden van een probleem dat inmiddels zeer binnen de perken is gehouden. Laten we wel constateren, als je naar de cijfers kijkt: het valt nogal mee. Ik denk dat corona iets is wat we zwaar hebben overschat.

Welk type medium heeft de meeste schade aangericht? “Vooral de tv-media. Dat Op1 is de hele dag ingevuld met die paniekverhalen. Zo werkte dat.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen