Jort Kelder: ‘Media zaaiden angst voor de kijkcijfers’

Geplaatst op wo 27 mei 2020 om 8:50

Jort Kelder denkt dat de media zo veel angst hebben gezaaid over het coronavirus, omdat het goed was voor de kijkcijfers. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in de eenmalige coronatalkshow van SBS 6. Paniekzaaiende media hebben zichzelf wel aardig in de vingers gesneden: de kijkcijfers waren middenin de crisis weliswaar skyhigh, maar door de ingestorte economie zijn de advertentiebudgetten nu wel drastisch gedaald. “We zijn in een massapsychose beland“, zegt Kelder.

Zelf heeft Kelder al vanaf het begin van de crisis gewaarschuwd voor die massapsychose. “De angst is nu gezaaid en als je buiten die groepsdynamiek stapte – iedereen moest achter de minister-president aan lopen – dan moet je natuurlijk afgemaakt worden. Het gescheld op Twitter volg ik niet hoor, als je het niet erg vindt.”

Die angst richt flink wat schade aan, aldus Kelder. “Door die angst krijgen nu 1,8 miljoen Nederlanders hun salaris van de overheid, maar die geven het niet uit en gaan het allemaal sparen. Zij gaan niet de winkels in en dat is door die angst. Iedereen denkt: ja, dan ga ik ineens dood. Maar als je de statistiek bekijkt, ga je niet ineens dood.”

Het is voor een belangrijk deel de schuld van de media, vindt hij. “De media hebben daar zeker een rol in gespeeld: angst verkoopt beter op televisie – je krijgt betere kijkcijfers – dan zeggen: ‘Het komt wel goed.’ Dat is niet interessant natuurlijk.”

Frontberichten

Kelder wijst onder meer op de keuze van de NPO om nu al maandenlang elke dag het programma Frontberichten uit te zenden. “Een programma als Frontberichten was de laatste dagen even effectief om te laten zien wat er gebeurt en respect voor de mensen in de zorg te tonen, maar op een gegeven moment gaat dat zo’n eigen leven leiden. Je had vorig jaar ook filmpjes op de ic kunnen maken van vreselijke dingen die gebeuren.”

Was Frontberichten ook angst zaaien? “Ja, dat vind ik zeker angst zaaien. Ik denk dat dat programma twee weken effectief is geweest. Het is net als bij de lockdown, waarbij je na twee of drie weken had moeten zeggen van: is dit niet het moment om een beetje te gaan versoepelen? We zijn nu twee maanden verder en zijn levenslang veroordeeld. We hebben een vicepremier die zegt dat we de komende twee jaar nog in een lockdown zitten. Dat is het grote gevaar.”

Te volgzaam

De journalistiek is te volgzaam, zegt hij. “Er is veel napraterij ja. Er zit een mate van massapsychose in en Johan zegt terecht dat dat de eerste twee weken ook nodig was, maar dat gaat nu zó lang door dat we de gevangenen zijn geworden van een probleem dat inmiddels zeer binnen de perken is gehouden. Laten we wel constateren, als je naar de cijfers kijkt: het valt nogal mee. Ik denk dat corona iets is wat we zwaar hebben overschat.

Welk type medium heeft de meeste schade aangericht? “Vooral de tv-media. Dat Op1 is de hele dag ingevuld met die paniekverhalen. Zo werkte dat.”

Foto: SBS
60 Reacties op “Jort Kelder: ‘Media zaaiden angst voor de kijkcijfers’”


 1. Geertje.

  Angst scoort en daar maakt ook Jensen gebruik van.

 2. HUGO

  Trouwens, wat doe je dan iedere vrijdag bij RTL?

 3. MERS Pardoel

  Wist niet dat Fear Factor op alle tv kanalen werd uitgezonden!

 4. Elm

  joh

 5. René Froger

  Ik snap je volkomen Jort, ouwe pik!

  Economie is toch het belangrijkste in het leven! Oké, de zwakke oudjes en dikkerds worden nu geruimd uit de samenleving, waarom zouden we ons daar druk om maken, toch Jort?

  Daarom ben ik nu op een streng dieet gezet!

  Natash, is het al lunchtijd?

 6. Curryworst

  En wie zat er gisteren weer bij OP1?
  Juist. Appie Osterhaus.

 7. Lachgas

  2018, kleine 10000 doden door griep. Nauwelijks aandacht aan besteed. Andersdenkenden of andere meningen werden niet gewaardeerd.
  En hoeveel mensen worden er nu daadwerkelijk besmet.
  Ja in de verpleeghuizen, maar dat heeft de regering zelf over zich afgeroepen.

 8. Captain Caveman

  Zolang mensen al die paniekzaaierij accepteren en op de achtergrond de belanghebbenden hun zakken kunnen vullen?

 9. G.ossip

  Jort heeft echt gelijk,angstzaaien,verdeel en heers, ze zoeken het maar uit ,ik hou nergens rekening mee en ga me niet gedragen als een apathische zombie zoals vele doen.

 10. Sender

  Het geld klotste tegen de plinten op was een veelgehoorde kreet. En dan gaat het in het algemeen de meeste mensen goed, te goed en is er een nieuwe rem nodig op het geheel zodat de mensheid weer een toontje lager gaat zingen, nadenkt over CO2, stikstof, hulp aan elkaar, een maatschappij die leert om te delen.
  Maar inhalig als de mens is doet dit uiteindelijk niemand.
  Of het virus wel of niet de wereld in is geholpen daar blijf ik nog even buiten, wat ik wel weet is dat de mens weer moest leren om ‘back to basic’ te gaan, desnoods mt een een beetje hulp, een zetje van regeringen all over.
  Maar nu is het eigenlijk te ver heen met name economisch gezien.
  Denk dus wel dat Kelder zeker een punt heeft, en ja werkelijk ieder programma besteedde aandacht aan corona maar te lang, te veel, te vaak.
  Daarbij waren er niet genoeg verschillende geluiden te horen.
  Het was slechts eenrichtingsverkeer, de zoveelste viroloog of erger nog het testbeeld Osterhaus.
  En zo zat iedereen bibberend voor tv wachtendop het einde der tijden.

  Maar waarom sprak kelder zijn bilmaatje Rutte niet hier op aan?? ( misschien deed hij het wel) en hoe verklaar ik toch de peilingen van gisteren waarin de MP en zijn partij maar door blijven stijgen.
  39 zetels is al veel, dat waren er gisteren 44.
  Wat is er aan de hand in Nederland?? Waarom krijgt de partij en zo’n man zoveel krediet?
  Moeten we het interview in Trouw van afgelopen zaterdag met CDA’er Bert de Vries niet eens goed herlezen? Daarin zegt de Vries dat Europa is mislukt en we terug moeten naar de gulden en je dit ook gewoon moet toegeven.
  Nu blijven de Noordelijke landen betalen voor de Zuidelijke landen die potverteren tot een kunst ooit hadden verheven.

 11. oja

  stukje gekeken. Jort was verschrikkelijk. Vooral bezig met of hij in beeld is, hoe hij overkomt, schreeuwen en dingen beweren, vervolgens onderzoeken aanhalen en dan toch weer deels meegaan met kritiek. Kortom, marktkraamhouder op tv. Helaas wordt dat gevroten en zijn redacties zo lui om dit soort lieden airtime te geven… Jort wil maar 1 ding: geld verdienen met tv, en over 10 jaar eigen partij in den haag. Underdog spelen is zijn middle name.

 12. Jantien Visser

  ’t is een heel verhaal, maar ik ben het roerend met #Sender 9:21u, eens!

 13. Kneefel

  Wat een hypocriet is die Jort Kelder, zit zowat alle dagen bij RTL en dan afgeven op de publieke omroep, dat zal wel zijn omdat hij er nooit meer mag zitten…hij zat toch gisteren bij Merel SBS en waar ging het over, juist Corona…en de uitzending was een flop….

 14. Sender

  @G.ossip en Captain Caveman,

  Inderdaad Caveman zie je dat de burger in een toenemend tempo monddood, niet bevoegd tot…en arm wordt gemaakt en de politieke eilte zichzelf blijft verrijken. Vanmorgen las ik het bericht dat de Kindertoeslagontvangers ( welke enorme schulden opbouwde) nog altijd niet hebben afgerekend en de dossiers kunnen worden gesloten. Nee wat is er gebeurd? De top van de Belastingdienst beloofde de zgn fraudejagers dat ze geen straf zouden krijgen maar – en dat geloof je niet- besloot de klokkenluider te ontslaan.
  In zo’n vies land leven wij.
  En ja G.ossip,

  In tijden van angst zijn mensen gemakkelijk beinvloedbaar, te indoctrineren. Het blijven herhalen van een bericht is genoeg om de angst te blijven voeden ( zegt een goede vriend). En dan is het de volgorde, angstzaaien, verdeel en heers.
  Maar let op. Er schuilt een groot gevaar in.En een nieuwe Fuhrer is zo geboren.

 15. Huismaker

  En: ieder dag dezelfde telefoonklapper bij alle media.
  Organiseer nou eindelijk eens een open en eerlijk debat. Met evenveel voor- als tegenstanders. Evenveel spreektijd en geen sturing (dus onophoudelijk interrumperen) door de regie (Zo ontzettend zichtbaar voor de kijker).
  Voorbeelden: (bekend van hun Youtube kanalen): Sven Hulleman, Karel van Wolferen, Pieter Lakeman, Tom Zwitser enz enz.
  Echt media; er bestaat meer dan jullie eeuwige telefoonklapper.
  En … WEET NIET BANG VOOR DE MENING VAN ONS VOLK !!!!!! Wij wonen ook in dit land.

 16. Jort, als jij nu eens als eerste stopt met het op TV verschijnen

  Dan stopt de rest ook vanzelf.

 17. Xxxx

  Willen we meer of minder Jort Kelder op tv? Minder, minder, minder….dan gaan we dat regelen door de tv uit te zetten zodra hij op tv komt.

 18. Cor

  Jort, je vergeet dat angst maar en korte periode werkt. Je raakt er al snel aan gewend. En massapsychose? Werkelijk, kun je niks anders verzinnen. Nee, blijf maar bij je Zweedse stokpaardje. Daar zou alles veel beter gaan?!

 19. Sjaak echt

  Staatstelevisie probeert met angst kijkers te vinden en bieden als oplossing verhaaltjes van ministers en staatssecretarissen. Dat ziet Jort Kelder nu pas? Precies de reden om de staatstelevisie af te schaffen.

 20. Xxxxx

  Jort Kelder is een beetje publiciteitsgeil met zijn bretels. Wat voegt deze man voor “amusement” toe?

 21. Vrolijk rechts

  Jort doet er alles aan om zijn 3e huis te behouden.Heb echt aan weinig mensen een hekel, maar Jort is er 1 van.

 22. Gerard

  Jort heeft volledig gelijk. Op1 is een gruwelijk programma met continu onheilsprofeten waarbij iedereen die niet meeging in de hysterie als asociaal, niet-empathisch, egoïstisch werd weggezet. Over de kostenkant van de pandemie, ongewenste effecten voor andere patiënten en de doden die daardoor vallen mocht niet gepraat worden.
  Vergelijken met de griepepidemie van 2 jaar geleden was belachelijk en je werd weggezet als inhumaan.

 23. Xxxx

  Jort kijkt niet op Twitter. Hij durft denk ik niet te kijken op Twitter. Ik zit er ook niet op. Maar het zal niet veel “fraais” zijn wat er over hem geschreven wordt. Die man is zo ijdel en vind zichzelf zo belangrijk en past precies in het rijtje van Wolter Kroes, Reneetje Froger, Jeroen van de Boom van mensen die zich zo geweldig vinden. Dergelijke figuren ik kots er van.

 24. Bart

  @Geertje Mensen die naar Jensen kijken/luisteren zijn helemaal niet angstig. Daar gooien de mensen al die regeltjes klakkeloos aannemen het op. Die laatste groep springt angstig op zij als je te dicht bij ze in de buurt komt. Die zijn dus bang.

 25. Bart

  Jort heeft helemaal gelijk maar kreeg nauwelijks te kans om zijn verhaal te doen. Die kant mocht het duidelijk niet opgaan van het AD.

 26. Arseen

  AD is een huis aan huis blaadje in het Rotterdamse dat vaak met de folder van Dirk nog geen uur later in de Kliko belandt.

 27. John

  Bart,

  Waar heb jij de laatste maanden gezeten?
  Kelder was minstens 3 keer in de week op t.v. heeft
  zijn commentaar flink rond gebazuind op nogal
  ’n lompe manier!!

 28. DikkeDeur

  En dan te bedenken dat bretels alleen van nut zijn voor dikke mensen.
  Jort kan gewoon een passende broek dragen met eventueel een riempje.
  Aanstelleritis en aandachttrekkerij, niets meer en niets minder.
  Ik dicht geen waarde toe aan mensen die zo in het leven staan.

 29. Bart

  @John Hij kan inderdaad dingen anders zeggen. Nu komt vaak niet helemaal over wat hij echt bedoeld. Gisteren was dat weer het geval.

 30. Victor

  Dankzij maatregelen hebben we nu het aantal corona doden kunnen beperken tot zo’n 6000. Als we niks hadden gedaan, zouden we tussen de 50.000 en 100.000 sterfgevallen zitten. Alle modellen van deskundigen voorspelden dat. Dus om te stellen dat het allemaal massahysterie was, is onzin. Er is heel veel leed voorkomen.

 31. Denk Na

  Helemaal eens met het betoog van Jort. Goed dat hij dit verhaal kon vertellen zonder onderbroken te worden. Ik heb het overigens niet gezien dit programma, en velen met mij zo te zien aan de kijkcijfers. Maar uit deze ‘transcriptie’ blijkt wel dat hij lang mocht door praten. De media doet aan ‘fear mongering’.
  Ab1 heb ik maar even gelaten voor wat is, same old song…

 32. iemand

  Ik ben het totaal eens met Jort Kelder en Sender alleen zou ik willen weten waarom de hele wereld zo reageert. Het andere is en daar hoor je bijna niemand over waarom andersdenkenden die het er niet mee eens zijn of een andere mening hebben van YT verwijderd worden zoals journalisten, dokters enz. enz. totale censuur.

 33. .

  Denk na, doe dat dan ook!

 34. Geertje.

  @Bart Jensen voedt de complotgekkies met waar ze voor vrezen is gewoon een Nederlandse versie van Alex Jones.

 35. iemand

  Nog even iets anders de meeste reageren of ze voor het eerst gehoord hebben dat mensen kunnen doodgaan. Er overlijden dagelijks veel mensen nooit wordt er bij stilgestaan is maar goed ook nu door de corona hoor je dagelijks hoeveel mensen zijn overleden maar als je nagaat dat er bijna 6000 hieraan zijn overleden die eigenlijk al ziek waren en misschien als er geen corona zou zijn toch wel zouden zijn overleden.

 36. boerenverstand

  @iemand: niet de hele wereld reageert zo. Er zijn genoeg landen waar het anders gaat: geen lockdown of sneller uit de lockdown. De adviezen van de WHO zijn anders dan de maatregelen die ons kabinet doorgevoerd heeft. Zelfs het RIVM heeft op de eigen website staan dat aerogene besmetting onbewezen is. Het probleem is dat Rutte een lafbek is, zelf geen enkele maatregelen durft te nemen, en alles op nadere probeert af te schuiven: de virologen van het RIVM, de EU, de maatregelen in onze buurlanden. Zelfs mbt de zomervakantie zie je dat Rutte volledig afwacht wat de buurlanden doen, en dan kan Rutte roepen: ja, maar zij deden de grenzen open. Net zoals Rutte bij kritiek tot nu toe reageerde: ja, maar Nederland heeft de grenzen niet gesloten.
  Probleem is verder dat de Nederlandse media totaal geen journalisten in de eigenlijke zin hebben, zeker Op1, NOS Journaal, RTL Nieuws en Hart van NL niet. De presentatoren en redacties doen geen enkel onderzoek, doen niet aan hoor en wederhoor. Ze laten alleen maar mensen aan het woord, en dan vooral mensen die aansluiten bij wat Rutte/Bruins/De Jonge/Bruls roepen, want in de ogen van de ‘journalisten’ van NPO, RTL en SBS “zal de Nederlandse overheid wel de waarheid spreken”. Daarom komen andere misstanden, zoals bij de Belastingdienst, ook zo moeilijk aan het licht.

 37. boerenverstand

  op nadere = op anderen

 38. Rene Karst

  Liever te dik in de kist

 39. Boerenverstand

  Een redacteur van het RTL Nieuws wordt ook wakker:
  https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5134401/corona-kritiek-maatregelen-sport-winkels-looprichtingen

 40. Boerenverstand

  Ook de ouderen – de kwetsbare groep waar het om begon – willen uit hun lockdown.
  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5134461/verpleeghuizen-bezoek-versoepeling-coronamaatregelen

 41. merel

  Ik denk dat Jort gelijk heeft.

 42. Sandra Reijers

  Ierse arts met feiten, heel dat Corona is een leugen en iedereen die eraan mee werkt is mede schuldig aan misleiding. https://www.bitchute.com/video/1ejz27TsFScS/?fbclid=IwAR0DeCT_q23w4_JLT0ql7BgGsUtI–ai0PyO-ISiowS2lk0MLaWfAomBQWU

 43. Bart

  @Geertje Echt totale onzin wat u zegt.
  Blijf u lekker anderhalve meter afstand houden!

 44. Bart

  @Boerenverstand Helemaal juist!

 45. Koos PlaatvoordeKop

  SBS6 kun je toch niet serieus nemen. We gaan praten over de toekomst en dan zou je deskundigen uit kunnen nodigen. Hoogleraar economie een visionair een marketeer een city marketeer en wie zitten er aan tafel ?
  Kelder de Jong en Derksen. Hahaha. Het vervolg komt Met Roelvink Sander en Olcay…SBS6 ik ben onderweg naar de camping.

 46. Denk Na

  @Boerenverstand: helemaal mee eens, daarom was dat flut programma gisterenavond ook weer 1 van de vele. Derksen en Angela de Jong die totaal op de lijn van de regering zitten tegenover Jort die tegendraads is en zinnige dingen zegt. Zo krijg je nooit een eerlijke en open discussie. Waardeloos.

 47. teuntje

  Die Kelder lult bullshit wat een arrogant mannetje is het toch

 48. Henk

  Die mensen die op de IC lagen waren geen acteurs. Laten we hopen dat alle aspecten nu eens aan bod komen.

 49. Anne

  Het lijkt me verstandig dat Sjaak Echt zichzelf afschaft
  Hij is al maanden een repeterend geweer dat alleen maar onheil brengt.

 50. B

  Kelder was en is een pedant ventje dat enkel en alleen bang was voor zijn aandelen . Corona is niet klein geweest en enkel door de maatregelen is de gezondheidszorg niet door zijn hoeven gezakt. Kelder offert fluitend mensen op om zijn levensstijl te behouden. Wel lekker weggedoken in zijn bungalow op Terschelling natuurlijk.

 51. Kaiser

  @Denk na, het was een eerlijke discussie. Iedereen mocht zingen zoals die gebekt is. Bij een discussie heb je verschillende meningen. Ik krijg het idee dat iedereen die niet jouw mening is toegedaan zijn mond maar moet houden.

 52. Denk Na

  @Kaiser: Lezen is ook een kunst. Ik vind dat je zowel voor als tegenstanders op het beleid moet uitnodigen, nu was alleen Jort dat tegenover Derksen en de Jong. Beetje mager vind je niet…?

 53. anoniem

  Het feit dat onzinverkopers als dhr. Kelder zo veel in onze media te horen zijn, doet me denken aan desinformatie in een dictatuur.

 54. henk

  hij zit ook overal……pfff moe van jort

 55. robert

  Niks verandert hoor, het grote ouwe-nelen over corona is nog niet klaar. Denk dat ze over twee maanden pas gaan beginnen om echte schadegevallen gezicht te geven. NPO1 heeft Telegraaf rechts ingehaald qua onderbuikgevoel.

 56. 010

  Vond Peter Heerschop nog de beste met zijn strandgangers die te weinig smeren tegen verbranding en dus ongezond leven, de rokers, de ouwe dikzakken, stress enz. enz. allemaal maar uitsluiten van medische zorg. Jort Kelder, de man met de opgestroopte mouwen, de strakke bretels, de toch ook al wat ouwelijke man die geen enkele mooie jonge vrouw aan zich weet te binden. Zelfs Johan Derksen deed een beetje slapjes en voor hem wilde ik kijken. Kortom zonde van mijn tijd, alleen Peter Heerschop en ook wel een beetje Angela AD. Zo, mijn verhaal.

 57. Ik ben tegen discriminatie

  Zou de media de mensen die tegen Zwarte Piet zijn (een beperk aantal dus) zo vaak in de schijnwerpers gezet hebben om kijkcijfers te kweken? Als dat zo is vind dan ik dat misbruik van een kinderfeest. Arme kinderen, arme doelgroep.

 58. Snake Charmer

  Het is mei ff geen zin in die achterhaalde zwarte piet nu.

 59. Robert

  Ja dat was me een kijkcijferhit!!

 60. gtstfites

  Kijkcijfers zijn fake net als Gaby Blaaser

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.