Jort Kelder wil herstelbetalingen van China

Jort Kelder vindt dat landen als Nederland, die zwaar getroffen zijn door de coronapandemie, herstelbetalingen moeten eisen van China. Het land had deze ramp kunnen voorkomen. Dat gaf hij dinsdagavond aan in de talkshow Jinek. Kelder spreekt van een ‘coronataks’. “Er moet een coronaheffing komen. Sorry, maar de Chinezen zijn er altijd voor gewaarschuwd. Dit stond in de WHO-rapporten. Dit was een accident waiting to happen. Het gebeurt en er moet gewoon wel een sanctie komen.

Het coronavirus is waarschijnlijk ontstaan op één van de vele smerige dierenmarkten op China. Daar is al jaren veel kritiek op, maar bijna niemand durft op te staan tegen China.

Kritiek op China is lastig, omdat we zwaar afhankelijk zijn geworden van de Chinese industrie. “Het kabinet van Australië heeft gezegd dat ze willen dat dit wordt onderzocht en het eerste antwoord van de Chinezen was: ‘Dan gaan we jullie boycotten.’”

China hoopt opstand te voorkomen, denkt Kelder. “Ze zijn heel bang en daarom zijn ze met een heel PR-offensief bezig. De Italianen krijgen ineens allemaal mondkapjes om ze stil te houden, dus er is een hele propaganda-oorlog gaande dat we de Chinezen niet aanpakken.”

Moet China alle schade gaan vergoeden? “Je kunt natuurlijk niet de hele crisis alleen maar… Daar is de crisis nu te groot voor geworden, maar dat gesprek moet natuurlijk wel aangegaan worden.”

Kelder heeft weinig vertrouwen in de Chinezen. “Er zijn in Brussel in het Europees Parlement nu vragen gesteld of de rapporten over de oorzaak ook niet worden gemanipuleerd door de Chinezen. We willen gewoon het antwoord en de mensheid heeft daar recht op en het dierenrijk overigens ook.”

Wim van der Poel, viroloog en hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, is het met Kelder eens. Hij vindt dat China veel strenger moet handhaven: “Er moet echt paal en perk gesteld worden aan die diermarkten.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen