Peter R. wil regelgeving tegen te krappe vliegtuigstoelen

Peter R. de Vries vindt het bizar dat hij op zijn advocatenkantoor aan de meest gedetailleerde regelgeving moet voldoen, terwijl vliegtuigmaatschappijen mensen legaal in ultrakrappe stoeltjes mogen zetten. Dat heeft hij vanochtend gezegd op Radio 538. Airlines maken de stoelen zo krap mogelijk, zodat er zo veel mogelijk mensen in het vliegtuig passen en ze daardoor een goedkoper ticket kunnen aanbieden. Alleen regelgeving kan deze perverse prikkel aan banden leggen, aldus De Vries.

De Vries plaatste gisteren een foto op Twitter waarop te zien is hoe krap hij zit op zijn Transavia-vlucht. “Maak met Transavia een vlucht van ruim twee uur…. Echt geen millimeter beenruimte, middenstoel, compleet klem. Ik verbaas me er steeds over dat dit is toegestaan. Een regelrecht gotspe is het telkens omgeroepen: ‘We hope you will enjoy your flight…’.. Dan heb je wel lef, zeg“, zei hij.

Eigenlijk krijgt De Vries na elke tweet een hoop derrie over zich heen, zo ook in dit geval, maar hij heeft hier natuurlijk wel een punt. Vanochtend ging hij er dieper op in in de ochtendshow op Radio 538.

Sardientje

Er waren geen betere stoelen meer beschikbaar, aldus De Vries. “Ik zat ergens achterin. Ik had nog geprobeerd om een stoel bij de nooduitgang of vooraan te krijgen, maar die waren allemaal vergeven en toen kreeg ik ook nog een middenstoel. Toen zat ik werkelijk als een sardientje in een blik ingeklemd. Niet normaal meer eigenlijk.”

Het is bizar dat dit mag in een land als Nederland, zegt hij. “Het was maar twee uur, dus het was vol te houden, maar ik had wel het gevoel van: tjongejonge, dat dit is toegestaan en dat dit geoorloofd is. Als je ziet waar we in Nederland allemaal over vallen en waar je als bedrijf allemaal aan moet voldoen.”

Als op je kantoor een stoel niet helemaal ergonomisch staat afgesteld, heb je de arbeidsinspectie meteen in je nek en in een vliegtuig mag je kennelijk mensen als haringen in een ton proppen. Ik zat werkelijk echt helemaal klem, echt helemaal vast. Ik dacht ook: stel dat er wat gebeurt, hoe moet dat dan?

Niet abnormaal lang

Voor korte mensen is er niets aan de hand, maar De Vries is lang. “Maar nee, jongens, ik ben niet abnormaal lang. Ik geef onmiddellijk toe dat ik niet klein ben, maar ik ben 1 meter 91. Dat is natuurlijk vandaag de dag helemaal niet absurd. Kijk, Frank is over de twee meter en daar is natuurlijk geen kruid tegen gewassen, dat begrijp ik, maar 1 meter 91… Dat moet kunnen. Ik vind dus echt dat die vliegtuigmaatschappijen helemaal doorslaan met die stoeltjes.”

Je krijgt natuurlijk ook helemaal niets te eten en te drinken, maar ze komen dan wel langs met zo’n karretje. In de haast was ik vergeten wat geld apart te houden, dus mijn portemonnee zat in de tas die in zo’n propvol bagagerek daarboven zat. Ik zat zo ingeklemd in die stoel in het midden dat ik er niet uit kon om dat geld te pakken natuurlijk. Het was een martelreis, jongens.

Duurder

Beleidgeving over ruimte tussen de stoeltjes zou onvermijdelijk tot hogere ticketprijzen leiden, maar dat vindt De Vries niet erg. “Nee, het is allemaal goedkoop en ik zou er ook voor zijn dat het misschien toch iets duurder wordt, maar dat we dan allemaal wat meer ruimte hebben, want dit is geen doen.”

Het boeit De Vries niet wat Transavia hierop te zeggen heeft. “Wat moeten ze erop reageren? Ze doen dit willens en wetens. Hier is denkwerk aan voorafgegaan. Ze hebben werkelijk met een centimeter gekeken hoe ze de stoel nog kleiner konden krijgen en dichter op elkaar.”

Transavia reageert

Transavia heeft de volgende reactie gegeven: “Voor een lange, knappe man als jij is wat meer beenruimte inderdaad wel prettig! Misschien kun je de volgende keer voor een paar euro extra een stoel aan het gangpad reserveren? 😉

Zanger Roel van Velzen springt in de bres voor Transavia. “Huh? Ik zit altijd prima.

De twitterpost van De Vries ziet u onderstaand. Eerder deelde ook zijn zoon Royce de Vries al een soortgelijke klacht. Hij zat klem in een KLM-stoel.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen