Keiharde radioclash Ruud de Wild en Sunny Bergman

Ruud de Wild en Sunny Bergman zijn maandagmiddag met elkaar in aanvaring gekomen tijdens een interview op de radio. Hij ergerde zich dood aan haar emancipatiepraatje en reageerde daarom onredelijk. Dat was te horen op NPO Radio 2. Heel veel mensen vinden Bergman irritant, maar als interviewer moet je wel professioneel blijven. Het werd echter al snel duidelijk welke kant De Wild op wilde. “In een interview zeg je dat het niet goed gaat met de mannen. Ben je boos?

Sunny: “Ehmm, nou, ja soms ben ik wel eens boos, als je bijvoorbeeld seksistisch bejegend wordt. Over het algemeen zien we in de hele #MeToo-discussie dat er bepaalde negatieve gevolgen zijn van het mannelijk gedrag, wat ook weer te herleiden valt naar mannelijkheid. Het overgrote deel van de daders van geweld en verkrachting zijn mannen. We hebben het eigenlijk nooit over wat de gemeenschappelijke noemer is, namelijk dat het allemaal mannen zijn. Het zou interessant zijn als we daar meer over nadenken.”

Ruud: “Wat is het doel dan? Die hele #MeToo-discussie is nu toch een beetje een afgelikte boterham?

Sunny: “Nou, het doel is gendergelijkwaardigheid.

Ruud: “Dat is toch iets anders dan die hele #MeToo-discussie? Dat jij gelijkwaardigheid predikt, vind ik meer dan terecht, maar dat geldt toch niet alleen voor mannen en vrouwen, maar voor iedereen op de wereld?

Sunny: “Ja, maar ik doe nu een onderzoek naar gender, dus dan richt ik me daar op. Binnen de #MeToo-discussie lijkt het me, of je nou wel of niet verveeld bent van die discussie, dat seksueel geweld tegen vrouwen wel een serieus probleem is, waar we graag een oplossing voor willen.

Ruud: “Seksueel geweld tegen vrouwen is toch niet per definitie #MeToo?

Sunny: “Nou ja, het lijkt me jammer om in die 5 minuten die ik nu heb een discussie over #MeToo te gaan voeren.

Ruud: “Jij begint over #MeToo.

Afgelikte boterham

Sunny: “Ik geef maar een voorbeeld. Ik denk gewoon dat het belangrijk is voor mannen om te emanciperen, want we hebben het altijd over dat vrouwen zouden moeten veranderen. Wat ik probeer aan te geven: veel van de problemen die ik zie bij genderongelijkheid worden veroorzaakt door mannen.

Ruud: “Dat heeft toch geen reet te maken met genderongelijkheid. We moeten toch ongelijkheid van mensen aanpakken? Zwart-wit, man-vrouw?

Sunny: “Maar jij hebt de film nog niet gezien! Wacht even.

Ruud: “Ik stel je gewoon een vraag. Jij begint gelijk over die #MeToo-discussie, die ik gewoon zo’n ontzettend afgelikte boterham vind.

Sunny: “Als jij seksueel geweld tegen vrouwen een afgelikte boterham vind, dan…

‘Dat is heel vals wat je doet!’

Ruud: “Nee, nu leg je me woorden in de mond! Dat is heel vals wat je doet, heel vals. Het is heel vals wat je doet. Dat is gewoon niet eerlijk. Niet eerlijk.

Sunny: “Nee, jij bent niet eerlijk! Jij noemt die discussie een afgelikte boterham! Jij bent niet geïnteresseerd in wat ik wil doen. Ik roep alleen het voorbeeld #MeToo en dan ga jij er de hele tijd over doe. Dat is toch jammer?

Ruud: “Dat is helemaal niet jammer. Ik zeg gewoon wat mij opvalt en ik stel je gewoon een kritische vraag en daar kun je niet mee omgaan.

Sunny: “Jawel, ik zeg dat ik het er niet mee eens ben en dat ik graag terug wil naar het onderwerp en dat we wel heel lang over #MeToo praten.

Ruud: “Dat podium geef ik je ook. Dan zit ik ook niet door je heen te praten, dus ga je gang.

Sunny: “Ha ha. Oké. Het lijkt me belangrijk dat mannen en mannelijkheid onderzocht worden om te kijken hoe we uiteindelijk tot gendergelijkwaardigheid komen en daarbij is mannenemancipatie heel belangrijk. Seksueel geweld is daarbij een belangrijk thema. Of jij het nou een afgelikte boterham vindt qua discussie of niet.

‘Ben je klaar?’

Ruud: “Ben je klaar?

Sunny: “Ja.

Ruud: “Dan kan ik nog een leuke vraag stellen aan je: hoe ben je te werk gegaan in je documentaire?

Vervolgens gaf Sunny Bergman kalm antwoord. Even later eindigde het gesprek in redelijkheid.

Het gesprek kunt u hier terugluisteren.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen