John de Mol wilde sterren en formats delen met RTL

Geplaatst op Thu 17 Jan 2019 om 8:00

John de Mol heeft RTL ruim een jaar geleden voorgesteld om presentatoren en programma’s met elkaar te delen. De concurrent heeft dat voorstel tot samenwerking afgewezen. Dat heeft de mediatycoon woensdagavond gezegd in De Wereld Draait Door. Het was al bekend dat RTL de deur in De Mols gezicht heeft dichtgeslagen en dat dat de reden is dat hij nu volop in de aanval gaat met SBS, maar bij Matthijs van Nieuwkerk concretiseerde hij wat hij precies van plan was.

De Mol is nog altijd van mening dat Nederland te klein is voor twee commerciële zendergroepen. Daarom reikte hij RTL de hand. “Ongeveer veertien of vijftien maanden geleden, toen ik honderd procent eigenaar werd van de SBS-groep, heb ik tijdens de kerstdagen zitten nadenken van: waar sta ik nu in deze business en wat betekent dat voor de relatie met RTL?

Tussen kerst en oud en nieuw in het jaar 2017 heeft De Mol een gesprek gevoerd met Bert Habets en Sven Sauvé, de bazen van RTL en van RTL Nederland. “Toen heb ik gezegd: ‘Jongens, er gaan dingen veranderen. Ik heb een andere positie gekregen en er gaat iets veranderen aan de relatie. Ik heb erover nagedacht en we kunnen twee kanten op. We kunnen de harde concurrentiestrijd met elkaar aangaan, so be it, maar wat ik liever zou hebben is een optie om te kijken of we kunnen samenwerken.’”

Het liefst wilde De Mol fuseren met RTL. “Wettelijk is het nog lang niet zo ver dat je samen zou mogen gaan, maar samenwerken kan wel.”

Hoe zag hij die samenwerking voor zich? “Het voorbeeld wat ik toen noemde is: we weten allemaal dat Gordon z’n contract afloopt in juni, laten we samen Gordon onder contract nemen. Dan maak je een deal dat hij zes programma’s gaat presenteren: drie voor jullie en drie voor ons.

The Voice

En hij deed RTL een voorstel over The Voice. “Dat heeft drie merken: The Voice, Senior en Kids. Geef de Voice Kids aan SBS en jullie houden de rest. Zo hadden we nog wat voorbeelden. Na een aantal weken kwam er een kille reactie van: ‘Dat zien wij niet zo zitten, want wij zien daar geen upside in.’ Toen heb ik gezegd: ‘Dan rest mij niks anders dan dat wij een harde concurrentiestrijd aangaan.’”

De Mol bevestigde in DWDD nogmaals dat hij nu met man en macht probeer om The Voice te verhuizen van RTL naar SBS. “Ik moet oppassen met wat ik zeg, want ook dat zijn contracten. The Voice loopt al negen jaar. Het begon met The Voice en later zijn daar The Voice Kids en Senior bijgekomen. Daar zijn dus steeds nieuwe contracten over gemaakt, die steeds veranderd zijn. De geleerde heren buigen zich nu over die contracten om te kijken wat wel geldig is en niet. Het is heel ingewikkeld.

Linda

Hij zat aan tafel om te praten over de overstap van zijn zus Linda de Mol naar SBS 6. Hij vroeg haar in december, maar had het al veel langer in zijn hoofd. “Dat dacht ik al eerder in het jaar, maar het verschil met de mediawereld en de voetbalwereld is, dat bij ons de contracten altijd uitgediend worden en gerespecteerd worden. Alle transfers hebben plaatsgevonden na afloop van contracten.

Linda gaat SBS gegarandeerd kijkers brengen, denkt John. “Ik denk dat het een no brainer is om te hopen dat je Linda in je team kan krijgen, omdat je dan een stuk zekerheid binnenhaalt die bijna niemand anders kan bieden. We zien elkaar veel in de familie, bijvoorbeeld bij het kerstdiner ja.

Kijker niet te koop

Nu De Mol een hele reeks sterren wegkoopt bij RTL, proberen types als Jan de Hoop weer een sentiment te creëeren dat hij de kijker zou willen kopen. “Daar ben ik het mee eens. Je kan een kijker niet kopen. Je kan een kijker proberen te bereiken met leuke programma’s, maar kopen kan je ze niet en dat moet je ook niet willen.”

Hij vervolgt: “De kijker interesseert het niet of iemand van a naar b of van a naar c gaat. De vergelijking met Tien gaat in zoverre mank dat Tien vanaf nul begon en dan heb je mensen nodig. Die moeten ergens vandaan komen. Het is logisch dat die dan van de publieke omroep en RTL vandaan komen.

DNA van SBS

Van Nieuwkerk stipte ook een ander vaak gehoord kritiekpunt aan: De Mol zou het DNA van SBS 6 niet snappen. De zender werd groot met schurend reality, maar de mediatycoon zet allemaal gelikte studioshows in het schema. “Ik heb me vooral verdiept in wat ik zou willen wat het DNA van SBS wórdt.”

De Mol wil van SBS 6 een showy zender maken. “Om het heel zwart-wit te zeggen: SBS werd tot nu toe altijd gezien als de campingzender en ik vond dat altijd een beetje een goedkope betiteling. Alsof het goedkoop en plat is. Ik wil gewoon naar een familiezender. SBS moet een brede familiezender worden en daar passen de namen bij die naar SBS komen heel goed in.”

DWDD naar SBS 6

Er ontstond een merkwaardig moment toen Van Nieuwkerk aan De Mol vroeg of zijn De Wereld Draait Door net zo’n succes zou zijn op SBS 6. “Ik denk het wel. Sterker nog: ik weet het wel zeker. Mensen volgen een programma. Het maakt 99,999 procent van jouw kijkers niet uit waar je zit, als je maar ergens te zien bent. Het enige verschil is dat er ineens reclameblokken in je programma komen.

“Ik denk dat de kijker een nomade is die leuke programma’s volgt. De kijker gaat op een avond misschien wel langs zeven zenders.”

Doelstelling

Wat wil De Mol bereiken met SBS 6? “Mijn eerste doelstelling voor SBS 6 is dat het een marktaandeel moet krijgen in de doelgroep van 10 procent. Ik denk dat we dat dit jaar nog niet gaan halen, maar ik denk dat we dat in de loop van volgend jaar moeten bereiken. Dan ben je de derde zender van Nederland en daar ben ik tevreden mee. Niets mis mee.”

Foto: BNNVARA
39 Reacties op “John de Mol wilde sterren en formats delen met RTL”


 1. Wyatt

  Wat een arrogante man is het ook.

 2. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Nou ja, wij denken dat het níet zo is.
  Kijken naar SBS 6 blijft rot, de artiesten die ze daar nu op de loonlijst hebben zijn bijna zonder uitzondering super-irritante uitgerangeerde B-keuzes.
  We gaan het proberen John, maar die mega-vervelendecreclameblokken zijn echt een dealbreaker.

 3. Henk K.

  Erg onsympathiek. Het bedrijf dat jou gered heeft tegenwerken omdat jij je zin niet krijgt. Het is net een klein kind dat om zich heen slaat.

 4. henk

  Ruud Hendriks zei in RTLLN dat John over een jaar of 3 de boel verkoopt aan een internationale partij

 5. MarkoV

  Ja! John en delen hahahahahahaha

 6. DC

  Ik vind zijn idee best goed maar omdat hij de zin niet krijgt meteen de oorlog verklaren dat is raar en arrogant.

 7. weethetbeter

  Ik heb met belangstelling naar John gekeken bij DWDD ,ik geloof er stellig in dat hij van SBS de grootste TV zender gaat maken wat een oprechte man !!! Diep respect!
  Het gaat ook lukken met de samenwerking met zijn zus. Enne ik ben blij dat Kieft weer terug is bij VI.

 8. Vincent

  Toch valt en staat alles met de programma’s. Linda de Mol is niet per definitie een kijkcijferkanon. Of zijn we The Story Of My Life collectief vergeten? Een Linda’s Zomerweek scoorde dit jaar ook niet boven het miljoen. Dus verhuist een kijker voor zulke programma’s mee? Ik betwijfel het…

 9. Deadly Viper

  1e Talpa trol al gespot om 8:26

 10. Jan

  Hij heeft helemaal gelijk. Ik kijk idd regelmatig 6-7 zenders op 1 avond, en blijf nergens hangen omdat er een leuk programma is geweest of omdat ik “me zo thuis voel bij deze zender”. Als het leuke programma is afgelopen, kijk ik verder.

 11. Meneer Kaktus

  Gaat het nog ergens anders over in de wereld, mensuh? #talpamoe

 12. Johan

  John de Mol heeft ongelijk wat betreft of een programma past bij een zender en of kijkers moeiteloos zouden meegaan wanneer een programma naar een andere zender verhuist. Soms wel, zoals bij VI, maar heel vaak ook niet (twee voorbeelden zijn Barend en van Dorp en Jack Spijkerman bij TIEN).

  DWDD zou zeker niet passen bij SBS (te intellectueel). De programma’s van Linda de Mol zullen het voor SBS begrippen heel goed doen. Bij Wendy en Gordon is dat nog maar de vraag.

 13. Woi!ter.

  Ik vind dat we het enige Nederlandse commerciële omroepbedrijf een kans moeten geven!

 14. Deadly Viper

  @ Woi!ter waarom moeten we die graaier een kans geven.

  Deden we met TIEN niet en nu ook niet.

 15. Anoniem

  Vreemd. Toen het over DanceSing ging had De Mol het over uitgesteld kijken. Maar de cijfers daarvan zijn pas vanochtend bekend geworden. Hij sprak over “dik 800.000 kijkers”, maar volgens SKO blijft het onder de 800.000.

  Fake News van De Mol?

 16. BRK

  Ik snap wel dat RTL bedankte voor het voorstel van John de Mol. Wat is het voordeel van RTL om The Voice en Gordon te delen? Het is niet zo dat er SBS-presentatoren zijn die dan gedeeld worden met RTL waar RTL echt baat bij heeft. Er zijn ook geen SBS-formats die gedeeld kunnen worden met RTL waar ze écht wat aan hebben. Het heeft alleen maar voordelen voor SBS, omdat alle hits nu nog bij RTL zitten.

  Het enige wat je ermee bereikt had, is dat je voorkomt dat je sterren en programma’s kwijtraakt aan de ander (omdat je ze dus deelt). Dat lijkt nu toch te gebeuren, maar dat is het risico wat RTL genomen heeft en waar ze ongetwijfeld ook al rekening mee gehouden hebben. Ik vind het ook wel weer knap van RTL dat ze voor zichzelf gekozen hebben en uitgaan van eigen kracht. Of dat de juiste keuze is weet niemand, dat weten we pas over twee/drie jaar.

 17. Deadly Viper

  Als Mollusconi zo graag wou samenwerken had hij zijn belang in RTL niet moeten verkopen.

  Maar hij wou zo nodig de nationale campingzender kopen en hij denkt nu dat hij er een 2e RTL4 van kan maken.

  RTL moet gewoon kappen met Talpa formats. Alsof The Voice een succes was geworden als het bij SBS6 kwam ipv RTL4 dan was het gewoon de zoveelste SBS talentenjacht.

 18. Annoniemus

  Het is wel duidelijk wat straks nog bij RTL zit aan (sterren) , daar ziet Ome John het niet in zitten .
  Zit je er als (ster) dan nog wel ,ziet het er slecht uit voor je !

 19. Anja

  Om je rot te lachten zeg, iedereen neeeft maar een mening en iedereen vind dat dat er iets over gezegd moet worden.
  Niemand beseft wat een kleine speler Nederland is.

 20. Peter

  Matthijs spaarde John wel. Het ging niet om belangrijke punten die Fons van Westerloo en Tina Nijkamp de avond ervoor naar voren brachten. Dat geeft te denken, evenals de houding van Matthijs als die net doet of-ie het allemaal ook niet zo goed meer weet. Die Matthijs is altijd een beetje selectief kritisch.

 21. b

  Jammer dat Mol niet even denkt hoeveel hij aan RTL te danken heeft , alles namelijk . Als RTL al die showtjes niet uitgezonden had was hij nu een slechte reclame verkoper . Het hautaine gedrag van Mol hangt me nu al weer mijlen ver de keel uit . Denk ook dat hij het niet voor elkaar krijgt om een zender goed in de markt te zetten. Maakt dezelfde fouten als met Sport7 en tv Tien/Talpa tv destijds. Hij denkt dat de kijker een volgzaam iets is en daar vergiste hij zich enkele jaren geleden ook in .

 22. anonymous

  RTL had gelijk, je moet presentatoren niet op twee zenders zetten.

 23. Ron

  Was ook een hele realistische oplossing geweest wat John wilde met RTL. Nederland is te klein voor 2 amusementszenders. Je kunt beter fuseren op sommige onderdelen.

 24. Chiel

  Goed interview van Matthijs. Erg veel informatie in nog geen kwartier tijd.

 25. Sven L.

  John wilde RTL zijn formats door de strot duwen, en toen men daar in Keulen & Luxemburg niet mee akkoord ging, is hij gaan dreigen.

  Oorlog voeren met RTL lijkt me niet zo handig; ze hebben meer geld én een langere adem.

 26. Ruud

  De volgende die naar sbs gaat is mathijs van nieuwkerk.

 27. Conservatief-liberaal

  Wat een gezeik betreft Talpa. Talpa is wel een Nederlands bedrijf terwijl RTL een buitenlands bedrijf is. Wees eens wat trotser op Nederland zou ik zeggen.

  John de Mol is goed bezig.

  Was het niet jaren geleden dat RTL een hoop sterren wegkocht? Heeft RTL bij de NPO niet sterren weggegaald?

  Van mij mag RTL uiteindelijk verdwenen. Nederlandse zenders behoren gewoon Nederlands te zijn.

 28. Suomynona

  John de Mol die het DNA van SBS even wil veranderen… Tja, dan heb je echt een gigantische plaat voor je harses. Na meer dan 20 jaar is het ‘DNA’ van zo’n zender er ingebakken, dat krijg je met geen mogelijkheid anders – tenzij je van de een op de andere dag een compleet nieuwe zender (naam, vormgeving, profiel) lanceert, zoals SBS Belgium/Woestijnvis enkele jaren geleden hebben gedaan met de overgang van VT4 naar VIER.

  Oh, en hoe lang heeft hij eigenlijk nodig om te bouwen aan de zender? Al in 2011 bij de gezamenlijke overname met Sanoma sprak hij over “twee, drie jaar”, in 2014 nog eens hetzelfde en nu zitten we in 2019 en heeft hij het nóg over een zwakke fundering.

 29. Conservatief-liberaal

  verdwijnen

 30. Conservatief-liberaal

  Suomynona
  Thu 17 Jan 2019 om 13:05

  De afgunst zit wel diep bij je he! Wees blij dat er nog een 1 Nederlandse commerciele zendergroep is. Een tijd geleden waren het enkel buitenlanders.

 31. Suomynona

  Conservatief-liberaal

  “Een tijd geleden waren het enkel buitenlanders.” Zo, en dan zeggen dat ik met afgunst zit?
  Verdiep je eens in de materie voordat je iets gaat roepen. RTL 4 is ontstaan omdat enkele medewerkers van Veronica commercieel wilden gaan, maar een Nederlands initiatief wettelijk gezien niet mogelijk was (het uiteindelijke struikelblok van Joop van den Ende met TV 10). Daarom zijn zij in zee gegaan met RTL/CLT, omdat die inmiddels de know-how hadden vergaard en het met een U-bocht constructie wél mogelijk was commerciële televisie in Nederland uit te zenden.
  Als het kabinet en de regeringspartijen (óók de conservatief-liberalen) in die tijd niet zo halsstarrig waren met het weren van 100% Nederlandse initiatieven met betrekking tot commerciële televisie en radio en het mogelijk hadden gemaakt, dan was een dermate samenwerking met Luxemburg niet nodig geweest.

  En het is geen afgunst richting John de Mol. Ik wens hem alle succes toe om van Talpa TV iets moois te maken, alleen vraag ik mij af of dat lukt met het lanceren van een RTL 4-light op een zender die inmiddels al bijna 25 jaar bekend staat als een ‘zender van de straat’.

 32. Conservatief-liberaal

  Suomynona

  Ik weet echt wel hoe RTL4 begonnen is. Als RTL Véronique begonnen. En ik moet zeggen dat RTL Véronique leuker was ook qua programmering en alles dan het latere RTL4.

  Het is simpelweg een feit dat RTL een Luxemburgse zender is waarvan Duitse Bertelsmann grootaandeelhouder is.
  Anno 2019 mag je in Nederland gewoon zelf commerciele zenders beginnen en daarom is het ook toe te juichen als RTL op termijn verdwijnt of overgenomen wordt door een Nederlandse eigenaar.

  SBS6, SBS9 en Net5 zou ik hernoemd hebben in bijvoorbeeld Veronica 1, Veronica 2, Veronica 3 en Veronica 4 of Talpa 1, Talpa 2, Talpa 3, Veronica. Maar goed men kist er vooralsnog voor de naam zo te houden al zou ik niet raar op kijken als binnen nu en 2 jaar namen toch veranderen.

 33. Conservatief-liberaal

  De start van RTL Véronique. https://www.youtube.com/watch?v=jjbrJZX3GU0

 34. Conservatief-liberaal

  Ze zouden RTL4 weer moeten hernoemen tot RTL Véronique.

 35. Mark

  Wat een domme gedachte van John de Mol. Voetballers gaan toch ook niet in één seizoen om de week dan weer voor Ajax en dan weer voor Feyenoord spelen.

 36. Lieke van Lexmond Lover

  Eigenlijk zou John de mol een uur lang moeten praten over sbs 6 en de media, dat is pas boeiende tv.

 37. A.Zijn

  Sorry, maar dit is toch ook een idioot plan. SBS6 profiteert daar alleen van en RTL4 totaal niet, want SBS heeft niks te bieden in ruil daarvoor. Logisch besluit dat samenwerking en dan niet in zit.

 38. Bart

  @DV Wat een onzin kraam je weer uit

  @Suomynona Je hebt helemaal gelijk
  @CL Eens het naam SBS helemaal laten vallen en met de naam Veronica aan de slag. Of de zenders verschillende nieuwe namen geven. Veronica blijft Veronica. NET5 kan Linda worden. (zie Spreekbuis site) en dan nog 2 nieuwe namen.

 39. Dennis

  John de Mol wilde sterren en formats delen met RTL. Ja dat snap ik, want John de Mol had geen succesvolle formats op zijn zender, laat staan sterren. Nee, ik snap wel dat RTL niet met hem in zee wilde. Dan maar op deze manier. En zo slecht zal het RTL echt niet vergaan na het vertrek van Linda de Mol.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.