Linda de Mol: ‘Het zijn míjn formats, RTL!’

Geplaatst op do 17 jan 2019 om 8:30

Linda de Mol begrijpt niet zo goed dat RTL verwarring zaait over de contractuele status van haar programma’s Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel. Volgens haar broer John kunnen die wel degelijk gewoon verhuizen naar SBS. Dat heeft ze woensdag gezegd in RTL Boulevard. Talpa kondigde woensdag aan dat Linda overstapt naar SBS 6 en al haar programma’s meeneemt, maar volgens RTL is dat nog geen gelopen race. Die stellingname van haar huidige baas bevreemdt Linda.

Op de vraag of ze alle programma’s gaat meenemen, antwoordde Linda: “Dat zijn wel mijn eigen programma’s. Ik bedoel: Linda’s Zomerweek zonder mij zou ook best een beetje gek zijn. Oh Wat Een Jaar heb ik min of meer helemaal zelf bedacht. Dat geldt ook voor het programma Weet Ik Veel. Ik ben destijds ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van Miljoenenjacht. Die programma’s ga ik allemaal doen bij SBS, ja.”

RTL wil Weet Ik Veel en Oh Wat Een Jaar in huis houden. “Dat kreeg ik vaag mee, maar John heeft mij gezegd dat het contractueel absoluut mogelijk is dat ik de programma’s bij SBS kan doen. Nogmaals: het zijn min of meer mijn eigen formats, ik heb het zelf ontwikkeld.”

Wat vindt ze van die programmaruzie? “Daar bemoei ik me niet mee hoor, want ik ben helemaal niet van de juridische kant, maar ik ga er vanuit dat ik die programma’s kan doen en als er een programma bij is waar discussie over ontstaat, dan zou dat eerst goed bekeken moeten worden. Ik heb natuurlijk geen zin in grote juridische toestanden, maar ik ga daar niet vanuit.”

Miljoenenjacht gaat volgens RTL zeer waarschijnlijk wel verhuizen. De producent daarvan laat weten: “EndemolShine Nederland is eigenaar van het format Miljoenenjacht. Op dit moment zijn wij in gesprek met alle partijen. Een ding is in ieder geval zeker; wij blijven het programma produceren voor welke zender dat ook zal zijn.”

‘Laat je shows bij ons!’

Peter van der Vorst vindt dat Linda haar hitshows af moet staan: “RTL heeft die programma’s een podium gegeven om ze een succes te laten worden. Je zou ook kunnen zeggen: ik ga met mijn broer nieuwe programma’s maken en laat mijn succesformules achter bij RTL.”

Linda: “Nou ja, ik ga ook zeker nieuwe programma’s ontwikkelen, maar nu SBS geen stevig fundament heeft, is het natuurlijk belangrijk dat je met een paar programma’s kunt beginnen die zich al bewezen hebben. Natuurlijk is het zo dat RTL die programma’s een podium heeft gegeven, maar die formats zijn van ons.”

Hoe zit het met Familie Kruys? “Dat blijft bij RTL. Ik maak netjes mijn contract af. We zijn op dit moment bezig met serie vijf van Familie Kruys. Dat is voor RTL en dat wordt uitgezonden als ik al lang bij SBS zit. Ik maak ook nog een serie Miljoenenjacht voor RTL. Die staat al gepland voor maart.

Ik Hou Van Holland is licentievrij en kan gewoon verhuizen naar SBS. “Ja, op zich wel, want ik vind Oh Wat Een Jaar ook heel leuk om te doen en omdat het een beetje vergelijkbare programma’s zijn, wil ik ze niet allebei doen. Het wordt óf Ik Hou Van Holland óf Oh Wat Een Jaar. Daar zijn we nog niet uit.

Lagere kijkcijfers

Al met al rekent Linda erop dat haar kijkcijfers wat zullen inzakken bij SBS. “Het wordt heel spannend. Ik reken er natuurlijk heus wel op dat ik te maken zal krijgen met wat lagere kijkcijfers dan ik bij RTL gewend ben. Daar ben ik heel verwend mee geraakt. Ik hou er heus wel rekening mee dat het in het begin wel een deukje op zal lopen.”

Toch vindt ze het een leuke uitdaging. “Tegelijkertijd denk ik: mouwen opstropen en kijken hoe ik het kan laten groeien. Ik vind het ook heel leuk om mee te denken over de zenders en om ouderwets samen te gaan zitten brainstormen over nieuwe programma’s en ideeën. Het hoeft niet per se allemaal voor mezelf te zijn.”

Keukentafel

Hoe heeft John haar eigenlijk gevraagd? “Het was aan de keukentafel. We zaten over wat ditjes en datjes te praten en toen zei hij: ‘Ja, ik ga hem stellen hoor, de vraag. Ik zou het echt heel leuk vinden als je onze kant op komt en als we samen kunnen gaan kijken hoe we die zender op kunnen bouwen, want dat is heel hard nodig.’ Nogmaals: ik heb geen seconde getwijfeld en ik zei: ‘Oké, je kunt op me rekenen.’ Zo simpel was het.

Had ze helemaal geen twijfel? “Ik wist natuurlijk dat die vraag ging komen, dus ik had de discussie al lang met mezelf gevoerd. Het eindigt altijd met: het is mijn broer, dus als hij me nodig heeft, dan ga ik erheen, hoe moeilijk ik het ook vind om RTL teleur te stellen. Ik vond het echt verschrikkelijk gisteren.

Ik ben met Sven Sauvé gaan eten en ik heb er echt een nacht niet van geslapen. Het was alsof ik een verkering uitmaakte, maar het moest wel. Ik wilde zo snel mogelijk zeggen waar ze aan toe zijn. Ik blijf nog tot eind juni bij RTL, maar daarna moeten er toch gaten opgevuld gaan worden.”

In de steek

Van der Vorst: “Je laat RTL natuurlijk wel een beetje in de steek, hè? Het is niet onaardig bedoeld, maar zo voelt het wel.

De Mol: “Nou ja, ja. Als ik dat niet zou doen, dan zou ik mijn eigen broer in de steek laten en dat is nog gekker.

Haar overstap betekent dat de oorlog tussen RTL en SBS op volle sterkte is. “Ik vind het verschrikkelijk, jongens, dat woord. Hou op. Ik heb altijd gehoopt dat ik geen pion zou hoeven zijn. Sterker nog: ik heb heel vaak gedacht: hoe geweldig zou het zijn als ik bijvoorbeeld bij RTL een leuke nieuwe dramaserie kan doen en Linda’s Zomerweek, maar wel Ik Hou Van Holland bij SBS kan doen. Ik vind eigenlijk Nederland veel te klein voor dit soort woorden. Het lijkt de Brexit wel, zeg. Ik vind het behoorlijk overdreven.”

Van der Vorst: “Dat moet je tegen je broer zeggen! Dan moet hij het gewoon zo laten zoals het is!

De Mol: “Ja, maar John had heel graag gewild dat er geen oorlog was en er samenwerking mogelijk was, maar dat is op een of andere manier niet gebeurd. Ik vind het echt geen oorlog, dat vind ik te ver gaan. Ik heb RTL heel hoog zitten, maar ik ga mijn broer helpen en meer dan dat is het niet.

De Mol: “Het kan maar zo over een paar jaar heel anders zijn. Waar we ook zitten: we zijn allemaal collega’s van elkaar.

John de Mol over formats

Bij concurrent 6 Inside gaf John de Mol aan zich geen enkele zorgen te maken over de verhuizing van Linda’s formats naar SBS. “We zijn de producent van alle programma’s van Linda, dus we weten wel vrij aardig hoe alle contracten in elkaar zitten.

Foto: RTL
34 Reacties op “Linda de Mol: ‘Het zijn míjn formats, RTL!’”


 1. Erik

  Wat is die Peter van der Vorst ook eigenlijk een onuitstaanbaar vals kereltje geworden zeg. Gisteravond steeds maar ‘steken onder water’ en rotopmerkingen maken enz enz. En dit was zeker niet eerste keer. Linda deed het super!!

 2. Mart

  Contracten, contracten, contracten
  Het media woord van 2019.

  We maken het contract netjes af en anders sturen we 44 advocaten

 3. Curryworst

  Ik denk dat het gat op zaterdagavond door Paul de Leeuw opgevuld gaat worden nu Linda naar Talpa gaat.
  In het verleden was het altijd al een concurrentiestrijd tussen Paul de Leeuw (NPO1) en Linda de Mol (RTL4). Paul kon behoorlijk chagrijnig worden als Linda weer meer kijkers had dan hij.
  Dus nu kunnen beiden de strijd opnieuw aangaan. Maar dan bij hun nieuwe werkgevers RTL4 en SBS6.

 4. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Tuurlijk jôh,
  ze had diezelfde programma’s ook gewoon bij de NPO of bij de BRT kunnen onderbrengen. RTL heeft er niks voor hieven doen, gratis geld, zeg maar.
  Geen goodwill, geen goede onderlinge verhoudingen om Linda har eigen programma’s te laten ontwikkelen.. en bovenal geen reusachtig salaris om van naar de koppendokter te gaan. .. wij snappen het.

 5. Bert

  Vond dat vd Vorst dat heel goed deed. Was geen geslijm bij Linda, maar hij stelde gewoon de vragen die gesteld moesten worden. Goed van blvd en Linda ging daar prima mee om

 6. Klaasje v

  Paul de Leeuw zou toch best terug kunnen komen met De Kwis op zaterdagavond bij RTL. Twee van de vier wilden graag doorgaan en t kan toch niet zo heel moeilijk zijn om twee nieuwe mannen erbij te vinden. Het was n succesformule en zonde om niets mee te doen.
  RTL heeft juist nu de kans om er iets van te maken.

 7. Oprabber

  Min of meer helemaal? Wat betekent dat nou weer?

 8. Klaasje v

  Het was n goed gesprek bij Boulevard. Denk niet dat Ruben t beter had gedaan…..

 9. Alex

  Natuurlijk ging RTL niet akkoord met De Mol zijn deal.
  Het was, zonder iets terug te krijgen, de helft van hun formats weggeven. Dat is van de zotte.

 10. Jet

  Ik vraag me af hoe dit uitpakt. John de Mol meent dat het de kijker om het programma gaat en dat het niet uitmaakt waar het wordt uitgezonden. Ik ben bang dat dat niet helemaal waar is. Als RTL nu stampij gaat maken over die programma’s dan zal de kijker dat eerder De Mol aanrekenen dan RTL, ben ik bang.

 11. Mоmo

  Eén ding weten we zeker. SBS was de enige zender(groep) waar Piet gewoon nog zwart was. Bij RTL is de kleur veranderd dankzij gestook van Linda en Humberto. Nu Linda naar SBS gaat, is de echte Piet daar dus ook geen lang leven meer beschoren.

 12. donia

  Of ze nu bij rtl of bij sbs zit ,er naar kijken doen we toch niet,maar het is wel leuk om te volgen hoe ze elkaar afmaken en hoe de hazen lopen in dat enge wereldje.
  Wanneer komt er nu iets wat echt spectaculair anders is ?eigenlijk is het allemaal geestelijke armoede wat daar in het commercieel tv land gebeurt.
  Ik zeg altijd ,hoe meer geld des te meer rommel!

 13. thom

  vond Peter een verademing, durfde echt kritisch te zijn, wat sowieso bijzonder is want volgens mij is zijn bedrijf Vorst Media onderdeel van Talpa. Heel benieuwd wat de koers van RTL gaat worden nu, misschien slim om een net iets intelligentere doelgroep aan te gaan spreken, meer Beau-achtige human interest, chiquere uitstraling, meer Channel 4. Zou zomaar kunnen gaan werken.

 14. Anna

  Het zijn helemaal niet haar formats. En eigenlijk zegt ze dat ook zelf.

 15. west

  de gewone kijker smult hier van , eindelijk leven in de brouwerij in hun saaie bestaan, en overal in het bedrijfsleven is het het gesprek van de dag , het gekakel wordt alleen maar erger in de koffiepauze om half elf
  iedereen die niet wiost wat SBS was of niet kon vinden volgens vele, hier weten nu ook dat er een zender naast RTL 4 is
  Dit is ook de mooiste reclame en publiciteit voor SBS6
  en RTL zal het nog heel moeilijk krijgen!!

 16. Deadly Viper

  @9:19 waarom gebruik je mijn naam en ga je gelijk schelden? Ben je 12 ofzo?

 17. Deadly Viper

  @West SBS6 niet kunnen vinden hou toch op man gaan we die TIEN smoes weer gebruiken?

 18. 🌻 Ingrid 🌻

  Bij RTL zijn ze bang dat de zender instort en dan moeten er presentatoren worden ontslagen! Ze zien hun werk instorten dus ja,venijn steekt de kop op.
  En een kat in het nauw…….😸

 19. LD

  HAAR formats, van die opmerking zit een hele batterij teamleden weer stilletjes te balen.

 20. west

  @ Deadly Viper het waren de vele reacties hier, die dat altijd schreven ,
  Maar wat doet het pijn voor vele je geliefde RTL naar de kelder te zien gaan!
  Na vele jaren SBS te kleineren, te treiteren, krijgt RTL en zijn fanen girlboys een koekje van eigen deeg ! en over 5 jaar is RTL nergens meer!!

 21. Jan Muilwijck

  Wat is die Linda toch eigenlijk lelijk he.

 22. Rww

  Ik verbaas me meer dat ik hou van holland licentievrij is….

 23. Joop55

  PetervanderV, #Wegermee.

  On topic: Linda kan beter een botoxshow doen bij SBS.

 24. Deadly Viper

  @West denk je nou echt dat RTL4 niks is zonder Linda de Mol?

  Toen Linda bij de TROS zat was RTL4 de grootste zender van Nederland.

 25. Mijn mening.

  Aan Peter vd Vorst zat ik me enorm te irriteren met zijn domme vragen aan Linda de Mol, wat een lomperd is dat zeg.
  Laat je programma`s bij ons, is hij wel goed bij zijn verstand.

  Ik ben gewoon WEER weg gezapt.

 26. robb

  Ik vind Linda de allerbeste, toch keek ik bijna nooit naar haar programma’s alleen miljoenenjacht omdat daar geen bn’ers inzitten ,ik kijk het meest naar de npo ,ben wel benieuwt wat Paul ,Katja en Ad gaan doen ,Ad is me wel al tegen gevallen met zijn bn’er show hij moet de studio uit en op locatie ,Katja ook.

 27. Ikke

  De zender interesseert me geen moer. Het gaat mij om de programma’s. Ik keek al jarenlang niet meer naar RTL4, dat zal nu worden ingewisseld met SBS6 omdat al die oppervlakkige meuk verhuist. Aangezien ze beide hetzelfde willen is de kans groot dat ik ook beiden mijd.

 28. Camorra

  Linda en John de Mol: de Astrid en Willem Holleeder van de bovenwereld.

 29. Corrie

  Bepaalt John helemaal zelf wie welke formats uit mag zenden? Hij had dat onderdeel toch verkocht? Neem aan dat hij dat niet alleen voor het zeggen heeft.

 30. Conservatief-liberaal

  Goed dat al die programma’s over gaan naar Talpa.

 31. Rob

  Hopelijk kan rtl 4 als nog Cell Blok seizoen 5 & 6 maken.
  Wie Ben Ik ik kan nu ook weer met Caroline Tensen.

 32. Rob

  Misschien kan rtl 4 ook Koefnoen terug op de buis brengen.

 33. Anoniem

  Tensen Kluijver en Jansen. Die drie gaan de kar wel trekken

 34. J

  Chantal deelde nog even een sneer uit in BLVD. Ze gaat Chantal komt Werken maken en er werd gevraagd of ze ook Chantal blijft Slapen blijft doen. Daarop antwoorde ze geen idee, ik heb niks te zeggen, het is niet mijn programma. Blijkbaar kan je het zo meenemen als t van jou is.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.