Nadia Moussaid: ‘Redactie van Eva Jinek is zó wit’

Het viel Nadia Moussaid in de zomer op dat de redactie van Eva Jinek, met wie ze Jinek-vervanger Laat op Eén maakte, wel heel erg wit is. Dat vertelt ze in gesprek met OneWorld. Moussaid oogstte veel lof tijdens het zwangerschapsverlof van Jinek. Daarvoor maakte ze de multiculturele talkshow De Nieuwe Maan. “Ik wist dat Hilversum wit was, en tóch schrok ik toen ik bij Brandpunt+ en Laat op één begon van hóe wit het is. En hoe mannelijk de top is“, aldus de presentatrice.

Het was even flink slikken voor Moussaid. “Ik besefte toen pas dat ik altijd in veilige omgevingen met veel diversiteit heb gewerkt. Op plekken waar verschillende perspectieven vanzelfsprekend waren.

Moussaid heeft het gevoel dat ze met geluk terecht is gekomen op de plek van Jinek. “Ik had geluk. Veel anderen niet. Daarom zijn paardenmiddelen als quota nodig“, zegt ze, wijzend op de diversiteitsquota waar ze eerder voor pleitte.

Hoe dan ook heeft Moussaid veel profijt van Laat op Eén. “Een talkshow heeft vaste formules en een redactie voegt zich naar een zender. En de zender wil kijkcijfers. Maar het verschil is: ik sta nu in de kijker. Dit opent veel deuren.”

Als ik zelf iets ga ontwikkelen, wil ik een divers team met een wereldblik samenstellen. Weg van de navelstaarderij. Het mag écht ingewikkelder en internationaler.”

Het OneWorld-interview met Nadia Moussaid kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen