Nico Dijkshoorn is pislink op Alexander Klöpping

Geplaatst op wo 25 jul 2018 om 14:15

Dichter Nico Dijkshoorn spuwt inkt. Hij is woest op Blendle-baas Alexander Klöpping, omdat hij zijn column heeft laten inspreken door één of andere student. Dat is te volgen op Twitter. De online kiosk Blendle heeft sinds enige tijd een dienst waarbij artikelen niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren zijn. Die worden dan ‘ochtends vroeg ingesproken door studenten journalistiek. Vandaag was ook een column van Nico Dijkshoorn aan de beurt, maar hij is daar ‘not amused’ over.

Dijkshoorn schrok zich dood toen hij de Blendle Audio-promo van zijn eigen column zag. “Nico Dijkshoorn heeft een hekel aan de pleziervaart. Maar dan ook echt een grondige hekel. Luister naar deze briljante column“, twitterde Blendle.

De DWDD-huisdichter daarop: “Wat krijgen we nou? Wie leest mijn tekst dan?

Klöpping: “De mensen kunnen tegenwoordig ook naar artikelen luisteren. Spreken we in de nacht in.

Dijkshoorn:  “Wie? En ook maar weer eens: waarom over dit soort zaken NOOIT contact zoeken met de schrijver. Of die dat wel wil.

Klöpping: “Er is een poule van 30 stemmen die een selectie van ongeveer 20 artikelen per dag inspreekt uit alle kranten en tijdschriften. Je kunt het uitproberen in de Blendle app. Het is bedoeld voor mensen die geen tijd hebben om te lezen.

Ridicule vormen

Dijkshoorn: “Je ooit afgevraagd of iedere schrijver dat wil? Ik schrijf hem bewust voor lezend publiek. Als het om te luisteren is zou ik hem anders schrijven. Is een wezenlijk verschil. Waarom zoeken jullie nooit contact met de schrijvers om te overleggen?

De schrijver vervolgt: “Ik snap natuurlijk heel goed dat ik voor de tweede keer voor jouw verdienmodel wordt gespannen en dat het om de hits gaat maar het negeren van de schrijver en het uitmelken van zijn of haar content begint een beetje ridicule vormen aan te nemen.

Hij wil niet dat een ik-vorm-column door een ander wordt voorgelezen. “Als het aan mij ligt halen ze het er meteen allemaal van af. Ik zit niet te wachten op een gesproken column.

Waar het mij om gaat is dat Alexander Klöpping blijft doen alsof hij de mensen helpt. Zeven jaar geleden kakte hij nog op een krant. Het is een verdienmodel waarin de schrijver stelselmatig wordt overgeslagen. Ik zou een tekst die wordt voorgelezen anders schrijven.

‘Je baas weet ervan!’

Volgens Klöpping is dit allemaal keurig overlegd met de Volkskrant, waarin Dijkhoorns column staat. “We hebben het voorlezen van artikelen natuurlijk afgesproken met de uitgevers. Het is gewoon een nieuwe manier om kwaliteitsjournalistiek toegankelijker te maken. Maar ik begrijp je punt over de ik-vorm hoor. Philippe gaat je er even over bellen.

Dijkshoorn: “Nogmaals, dan zit je met de verkeerde aan tafel. Ik ga zelf over het gebruik van mijn column en ik wil niet dat die door een ander wordt voorgelezen. Dus er heeft iemand anders in de ik vorm over mijn dode oom zitten praten? En dan denk niemand: is dit wel ok?

Klöpping: “Zo werkt het inderdaad bij de meeste audioboeken ook. Lezers begrijpen dat het een voorleesstem is. Hoewel het natuurlijk (vaak) leuker is als de auteur het zelf voorleest.

Klikjes en euro’s

Dijkshoorn: “Het is in ieder geval prettig als de schrijver niet helemaal wordt genegeerd. Als ik columns voorlees dan herschrijf ik hele stukken. Maar het gaat jullie niet om de inhoud. Het gaat om de klikjes en de euro’s. Wees daar gewoon eens eerlijk in.

Klöpping: “Ik wil veeeel liever dat je ‘m zelf voorleest dan dat een ander dat doet! En help daar graag mee.

Dijkshoorn: “Je hebt het nooit gevraagd. Ik heb twee keer een eigen roman ingesproken en eindeloos stukken herschreven. Je zult het wel belachelijk vinden, maar het is een vak. Niet iets wat je er even ’s nachts door een student bij laat rommelen.

Klöpping: “Ik werk met heel m’n hart aan het toegankelijker maken van kwaliteitsjournalistiek. En als ik om ‘klikjes’ en ‘euros’ had gegeven dan was ik heel wat anders gaan doen dan werken in de journalistiek. Wat een gelul man.

Oplossing

Dijkshoorn: “Maar hoe hij nu wordt voorgelezen: een drama. Ik schaam mij plaatsvervangend. Als ik voel dat jij mijn werk serieus neemt, dan ga ik ook mijn best doen.

De dichter heeft de column inmiddels zelf ingesproken en Klöpping gaat die op Blendle plaatsen.

Foto: BNNVARA
23 Reacties op “Nico Dijkshoorn is pislink op Alexander Klöpping”


 1. Lucas R.

  Natuurlijk heeft zuurpruim Nico hier een punt.

 2. critikast

  Nico heeft natuurlijk het grootste gelijk van de wereld. Steeds meer wordt er door “gladde alen” als Klöpping gesold met auteursrechten en wordt er klakkeloos en schaamteloos gekopieerd zonder overleg met de makers.
  Als Nico een vent is dan dient hij zijn ontslag in bij De Volkskrant, want daar heeft iemand blijkbaar Klöpping toestemming gegeven om te “jatten”. Met dit soort achterbakse collega’s of chefs zou ik niet willen werken. Nico…ik ben benieuwd naar je reactie richting de Volkskrant. Sta op je strepen, zoals je vaak schrijft in je columns !

 3. Simon

  Nico Dijkshoorn heeft wel een hele eigen herkenbare stem dus zelf voorlezen zal best goed werken.

 4. jan

  ik zit inderdaad niet te wachten op een ingesproken column van Nico Dijkshoorn

 5. Remi

  Alexander Klöpping …

  … week in week uit werd z’n startup gepromoot door Matthijs van Nieuwkerk.
  Je kon DWDD niet aanzetten of daar zat-ie weer, Klöpping …
  Het ene succesverhaal na het andere passeerde de revue.

  Klöpping en die kok, die ‘Meesterchef’ … met z’n pop up restaurant.
  Ook zoiets.

 6. Hump

  Laat me raden, het is zo’n student met zo’n achterlijke Gooise r die de laatste tijd steeds populairder wordt bij die Amsterdammertjes.

 7. Doh

  Laton voorlezon door studenton? Het moest niet mogonlijk wezon.

 8. Don

  Die Klöpping heb ik altijd al een behoorlijk eng ventje gevonden, komt dus uit ook nog! hahaha

 9. Alex

  Critikast, waarom zou Nico zijn ontslag indienen?

  Het is zijn bedrijf, hij heeft zich niet te verantwoorden aan Klöpping. Zijn bazen zouden juist nu voor Nico in gesprek moeten gaan en zorgen dat hij een tevreden columnist blijft.

 10. Hasdds

  Alsof Nico’tje voor nop schrijft. Geldwolf.

 11. Lies

  Zeg dames moet dit via Twitter?
  Heeft Jochem Myjer al aangeboden zijn colums in te spreken?

 12. Erwin

  Iemand mag de column van Dijkshoorn dus ook niet voorlezen aan ouderen in het verzorgingshuis, want dan had Nico hem anders geschreven.

  Dijkshoorn had een beter contract moeten afdwingen bij de Volkskrant, dit gejank is gewoon zielig.

 13. L.

  Enge vent die Klöpping. Altijd zo bijdehand ook. Een column laten voorlezen is sowieso echt onzin.

 14. Oja

  Haha klopping doet alsof ie niet om geld geeft. Nou dat staat voorop bij hem. Beetje de ideale schoonzoon spelen a la jort en pats! Geld vliegt binnen. Blende is leuk maar klopping niet. Dat maakt dat ik er al geen abo op neem.

 15. Henkie

  Die Klöpping even een paar beuken geven. Alhoewel, bij de eerste gaat die mug door midden.

 16. Alexander Kloptniet

  Geld verbranden van anderen zul je bedoelen… Dat Blendle draait gierend verlies, geen enkel uitzicht op zwarte cijfers en gaat ook nooit gebeuren.

 17. Willy Wonka

  Was het Nico niet zelf die een valse publicatie schreef over Patty Brard? Vind het zo’n lul met die monotone stem van ‘m. Loser pur sang

 18. Willy Wonka

  Was het Nico niet zelf die een valse publicatie schreef over Patty Brard? Vind het zo’n eikel met die monotone stem van ‘m. Loser pur sang

 19. Annoniemus

  Ach die Nico toch .

 20. Puddingbuks

  @willy wonka
  Nico kan vaak z’n eigen geschreven teksten niet eens (voor)lezen. Het is best een sneue oude man.

 21. Karel

  Zelden zo’n kneus gezien als Dijkshoorn die zichzelf overigens graag laat fotograferen met een partij gitaren op de achtergrond maar zelf amper kan spelen.
  Dijkshoorn kan giftig schrijven met z’n pen maar als je persoonlijk verhaal komt halen trekt hij de keutel weer in.

 22. joost

  Ach joh Nico, wat geeft dat
  jouw columns leest toch bijna niemand !

 23. Tim

  Die dijkshoor heeft het over euros, maar dat wil hij natuurlijk zelf. Die klopping is miljonair. Dus die hoeft het echt niet meer voor het geld te doen. Die dijkshoorn wordt betaald om een colum te schrijven. Dus hij heeft niet eens rechten hierover, ze zijn vd krant zelf. Hij is alleen maar een medewerker. Schrijft hij ze niet. Dan zijn er 10 anderen die het zo overnemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.