Fons blij dat Erland weg is: ‘Hij is niet zo handig’

Geplaatst op Thu 12 Jul 2018 om 16:00

Fons van Westerloo, die vroeger de baas is geweest van zowel RTL als SBS, vindt het een goede zaak dat tv-baas Erland Galjaard eruit ligt bij RTL. Dat zegt de televisiekenner in gesprek met de Quote. Galjaard bouwde RTL 4 op, maar brak het ook af. “GTST had in de goede tijd 2 miljoen kijkers. Even zien… gister waren het er 791.000. Dat is voor RTL dodelijk. Het is goed dat Erland Galjaard is vertrokken. Hij heeft het een tijd prima gedaan, maar de klad kwam erin“, zegt hij.

Van Westerloo vindt dat Galjaard niet zo goed kan omgaan met critici. “God, die Youp van ’t Hek heeft hem hard aangepakt, hè? Dat deed hij trouwens ook bij mij, hoor. Vroeger hadden we die belspelletjes, dus noemde hij me ‘de belspelcrimineel’. Ik lag in een deuk van het lachen, maar Galjaard kan er blijkbaar minder goed tegen.

Als baas van RTL was Galjaard naast het vullen van de schema’s vooral druk met beledigd zijn. “Hij roept van alles om zich maar te verdedigen. Niet zo handig.

De Galjaard-kliek die RTL ten val bracht valt nu uit elkaar. “Bij RTL was men zelfgenoegzaam en te veel met zichzelf bezig. Het werd een soort incestueuze kudde die elke avond bij elkaar op schoot zat. De kijker heeft dat afgestraft.

Het Quote-interview met Fons van Westerloo kunt u lezen via Blendle.

Galjaard gaf vorige maand plotseling allemaal interviews. Het overzicht:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)
Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine (21 juni)
Erland Galjaard gaat praten over overstap naar Talpa (22 juni)
Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos (23 juni)
I Want You was eerste werktitel The Voice of Holland (24 juni)
Erland onthult waarom RTL zo laat reageerde op Netflix (25 juni)
Van deze kijkcijfers schrok Erland Galjaard het meest (26 juni)

Foto: WNL
35 Reacties op “Fons blij dat Erland weg is: ‘Hij is niet zo handig’”


 1. Dean

  “Galjaard gaf vorige maand plotseling allemaal interviews.
  Het overzicht: ”

  Nee hoor, Galjaard gaf maar 2 interviews, maar MC knipt elk interview op in 20 stukken verspreid over een maand, en die stukjes worden vooral geplaatst als er een dag niet veel nieuws is.

  Zo ook dit interview van Van Westerloo in de Quote, volgens mij hebben we al een paar artikelen gehad over dit ene interview. Plaats alles toch eens gewoon in een keer of doe t niet!!

 2. dennis

  Fons is een huichelaar, eerst SBS zenders opzetten, en vervolgens naar rtl gaan, om SBS weer kapot proberen te maken. (concurentie). Hij was zelf een zeer slechte directeur, en zijn zoon bakte er ook niks van.

 3. Dennis

  @dennis: Je hebt onder hem gewerkt?

 4. Roland Molendijk

  Gaan mensen ook nog een keer inzien dat 800.000 kijkers het nieuwe miljoen is? En dat die daling nog wel een tijdje aanhoudt. Mensen hebben tegenwoordig naast tv kijken nog tig andere dingen die hun aandacht vragen in hun vrije tijd. En tv is gewoon niet meer aantrekkelijk, omdat mensen hun tijd zelf willen invullen. Dit heeft niks te maken met de programmadirecteur. De daling is niet alleen bij rtl te zien.

 5. tja tja

  Van Westerloo vindt dat Galjaard niet zo goed kan omgaan met critici ..Moet je horen wie het zegt van Westerloo was wars van kritiek

 6. Bart M.

  Galjaard kon heel goed omgaan met critici, als ze maar geen kritiek hadden.

 7. Lies

  Heeft iemand Fons al verteld dat de jeugd niet meer naar de tv kijkt?

 8. Freek

  Waar is zijn zoon Remko eigenlijk gebleven na zijn ontslag bij SBS? Hij lijkt van de aardbodem verdwenen.

 9. Anna

  Fonsje is vooral goed in open deuren intrappen.
  Het demente oude mannetje is amper nog serieus te nemen.

 10. Kwaakbol

  Wat Fons er niet bij zegt: Hij is er zelf bij RTL ook uitgezet vanwege tegenvallende kijkcijfers, mismanagement en nepotisme. De overname van Talpa was de doodsteek voor Fons van Westerloo bij RTL. Hij heeft de zaken rondom de overname van Tien veel te rooskleurig aan de RTL top in Duitsland verkocht en kon niet lang na de overname vertrekken. Het door RTL Nederland, aan de adverteerders beloofde marktaandeel van 35%, werd niet gehaald. Ze kwamen, inclusief het voetbal van Tien, amper aan 31%.

  Fons dacht door de overname, de teruglopende kijkcijfers van RTL snel te kunnen opkrikken. Hij was zelf degene geweest, die bij de start van Talpa, het hardst had geroepen dat vooral de SBS groep het slachtoffer zou worden van de nieuwe concurrent. De troepen van RTL stonden volgens hem startklaar in de kazerne om het strijdtoneel te bestormen bij de start van Talpa. Het liep echter allemaal heel anders voor Fons.

  Volgens Frank Eijken, de voormalig Commercieel Directeur van RTL Nederland, in een interview met het blad Adformatie, was het RTL Duitsland die Fons van Westerloo, niet lang na de overname van Tien, meldde dat het tijd was om naar een opvolger voor zijn functie te gaan zoeken.

  Fons had medio 2007 nog breeduit in de pers geroepen dat zijn contract met RTL voor drie jaar verlengd zou worden, maar werd een half jaar later aan de kant geschoven. Na het horen van dat nieuws, was hij furieus. Het paste niet in het succesvolle plaatje dat hij zorgvuldig rondom zichzelf had opgebouwd.

  Zijn gedwongen vertrek bij SBS Nederland had hij immers verborgen kunnen houden voor de pers. Ingewijden wisten echter dat de nieuwe CEO van het moederbedrijf van hem af wilde. Iets wat later is bevestigd door SBS topman Patrick Tillieux.

  Vlak na de aankondiging dat RTL de zieltogende zender Tien zou overnemen, had hij nog een foto van zichzelf laten maken op zijn vakantieadres, zittend in een strandstoel met cocktail en een sigaar, die vervolgens werd afgedrukt in De Telegraaf. In het bijbehorende artikel vertelde hij, hoe zijn persoonlijke inzet ervoor had gezorgd, dat RTL de “deal van de eeuw” had kunnen sluiten.

  Hij probeerde aan de buitenwereld te verkopen dat zijn nieuwe functie als Commissaris bij RTL een grote promotie was. In een gênante uitzending van RTL Boulevard wilde hij, opgefokt door het uitgelekte nieuws, zijn gram halen.

  De Algemeen Directeur van mediabureau Mindshare noemde hij één van zijn grootste vijanden, omdat deze kritiek had geleverd op de vele prime-time herhalingen bij RTL. Albert Verlinde probeerde het gesprek nog wat te sturen, door voorzichtig op te merken dat er bij RTL wel heel veel avonden werden gevuld met afleveringen van CSI. Fons van Westerloo spuugde vuur naar Albert, die daarna geen kritische kanttekening meer durfde te plaatsen.

  Fons verklaarde vanachter de RTL Boulevard desk ook dat hij de AD journalist, die het nieuws over zijn vertrek als Algemeen Directeur bij RTL voortijdig naar buiten had gebracht, wel een glas wijn in het gezicht zou willen gooien. Volgens Fons vertrok hij niet bij RTL en was het een enorme eer om plaats te mogen nemen als commissaris, in het hoogte bestuursorgaan van het bedrijf. Hij kondigde aan dat RTL baas Gerhardt Zeiler het de volgende week allemaal hoogstpersoonlijk zou komen bevestigen in Nederland. Dat moet anno 2018 nog steeds gebeuren.

  Onderzoek van een Volkskrant journaliste bij de Kamer van Koophandel, enkele maanden na zijn terugtreden als Algemeen Directeur, bracht boven water dat Fons helemaal geen Commisaris bij RTL was geworden. De woordvoerster van RTL wilde niet bevestigen dat Fons commissaris was, maar deelde wel mee dat hij aanwezig was bij de vergaderingen van de Raad van Bestuur. Hij was dus geen commissaris en had ook geen stemrecht.

  Iets wat Frank Eijken later bevestigde in het interview met Adformatie. Hij betitelde de nieuwe rol van Fons diplomatiek als een “invité to the board”. Van Westerloo mocht nog een tijdje aanschuiven, maar niets meer meebeslissen. Een voor RTL risicoloos laatste erebaantje, om hem nog even zoet te houden. Ze wilden van hem af.

  Fons van Westerloo vond zijn Waterloo bij RTL. Zijn handelen rondom de overname van Tien heeft hem de das omgedaan, in combinatie met de schaamteloze manier waarop hij zijn familie- en vriendenkring aan baantjes hielp bij het bedrijf.

  Vier dagen voordat het AD zijn aanstaande vertrek verkondigde, had het opinieblad HP/De Tijd een artikel gepubliceerd over het heersende nepotisme binnen RTL Nederland. De vele door Fons geregisseerde benoemingen bij RTL, van familie en vrienden, zorgde volgens RTL medewerkers, die uit angst voor represailles anoniem hun verhaal deden in het blad, voor een angstcultuur. Voorbeelden genoeg.

  Programma Directeur Leo van der Goot werd eruit gewerkt, zodat Fons zijn compaan in ‘t Hout kon aanstellen. Leo van der Goot gaf teveel tegengas en daar hield Fons niet van. Iets waarnaar Reinout Oerlemans nog subtiel verwees in zijn toespraak bij de uitreiking van de Televizier Ring 2004. Hij bedankte Leo van der Goot voor zijn vertrouwen in Eyeworks en sprak de hoop uit dat Leo nog jarenlang zijn werk kon blijven doen bij RTL. Om er cryptisch aan toe te voegen: “en jij weet wat ik daarmee bedoel”.

  Van Westerloo was woedend op Oerlemans en boycotte daarna nieuwe Eyeworks formats. Het gevolg was dat nieuwe en succesvolle Eyeworks programma’s zoals Sterren Dansen op het Ijs, naar concurrent SBS6 gingen. RTL probeerde het nog met een variant, maar moest het onderspit delven in de strijd om de kijker.

  Wim ter Laak, die de leiding had over de zender RTL4, kon ook vertrekken. De onderhandelingen met Talpa waren in volle gang en er moest plaats worden gemaakt voor zoon Remko, zodat deze na het mislukken van Tien direct aan de slag kon bij RTL.

  Fons had al eerder banen voor hem geregeld bij AT5, SBS6, Net5 en via een intensieve lobby ook de functie als Programma Directeur bij Talpa/Tien. Hij zou hetzelfde doen bij RTL. Remko zag zichzelf als de nieuwe programma directeur van RTL4. Uiteindelijk werd Erland Galjaard op deze zender gezet. Remko moest genoegen nemen met RTL5 en RTL8. In een interview, waarin Fons een vraag kreeg over het feit dat bijna al zijn kinderen bij RTL te werk waren gesteld, merkte hij op dat alleen zijn jongste dochter er nog niet werkte. Maar mocht zij dat willen, dan kon hij nog wel een paardenprogramma voor haar regelen.

  Frits Bom, die jarenlang via een eigen website televisierecensies publiceerde, schreef kort na het gedwongen vertrek van Fons een artikel over hem. De titel dekte de lading volledig: “Exit De Kwaakbol”.

 11. Uit het Vak

  Anna…….. praat geen poep

 12. Oliver

  Die Fons toch. Gevalletje van pot verwijt de ketel. Hij is altijd al een toppertje geweest in geschiedvervalsing. Een beetje zoeken op internet haalt de ware gang van zaken zo weer boven:

  https://www.adformatie.nl/pr/de-jeu-eraf

  http://www.mediacourant.nl/2008/01/heibel-bij-rtl-over-binnenhalen-remko-van-westerloo/

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-westerloo-imperium-beheerst-hilversum~bdee1a74/

 13. Peter emmeloord

  Wanneer komt nou de relaunch van sbs6 en net 5.
  Talpa zou deze week toch met de nieuwe namen komen!?

 14. Rubicon

  Nuttige info en sterk onderbouwd van Kwaakbol. Hoe harder je zegt dat je hard moest lachen om Youp hoe meer je weet dat ie er enorm van baalde

 15. af

  @Ronald Molendijk
  Jij bent de enige die het hier snapt. Twee miljoen ga je echt nooit meer halen met een soap om 20:00. Those were the days. Tijden zijn nu eenmaal veranderd, maar dat willen de mensen hier niet inzien.

 16. Vulvérie V'aginette

  Ohhh Fons, ouwe bokkepoot van me! Wat word ik toch altijd weer nat als ik jouw oude afgezakte smoelwerk ergens voorbij zie komen! Meer dood dan levend en toch nog zo vaak je irrelevante mening verkondigen, er is er maar één die dat kan en dat is Fons, ohhh wat een droomvent…

 17. Wyatt

  Bert Habets en Erland Galjaard hebben juist RTL uit de sh!t gehaald wat gebeurde onder het beleid van Fons van Westerloo.

 18. yoshi

  tegenwoordig kan je gtst elke moment kijken wanneer het je uitkomt en zelfs nog verder in de week als je niet kan wachten. Waarom dan om 8 uur ervoor zitten als je dan ook iets anders kan doen.

 19. SOLANGE

  Fons heeft gelijk

 20. A.Zijn

  Zegt de man die met zijn zender de kijker jarenlang op droog brood met water heeft laten zitten.

 21. Joop55

  Van Westerloo heeft alleen al door deze uitspraak en zijn forse kritiek op Talpa en John de Mol, al meer verstand van een media bedrijf lijden dan welk directeur-generaal dan ook, wel frappant is dat zoonlief Remko al enige jaren bij die bezembende van ome John zit. Daar hoor je hem dan weer niet over.

 22. J

  @Kwaakbol:

  Goed verhaal. Lekker kort ook.

 23. KingAIert

  Komt dit ouwe lijk nu iedere dag met onzin?

 24. Erik

  AG gtst heeft eerder een dip gehad.het komt vast weer goed.maar denk dat als het weer wat beter gaat ze blij mogen zijn met 1.2 miljoen kijkers. Videoland en rtl lounge /xl bieden immers ook gtst vooraf aan.dat was in die tijd van de 2 miljoen kijkers nog niet zo.

 25. Ano Nymous

  Galjaard is de hoofdoorzaak van de complete debilisering van TV.

 26. erland

  @ kwaakbol ….Dank voor je support ! Ik was inderdaad briljant !

 27. Idee

  RTL, SBS en NPO hadden gewoon jaren geleden al voor ieder programma afzonderlijk een YouTube kanaal kunnen oprichten. Kijk maar naar Amerikaanse stations. Die hebben per programma miljoenen views en dat kan de wisselwerking met TV kijken alleen maar versterken, ipv alles achter slot en grendel bij RTL XL, Videoland etc… Mensen zitten daar minder op…

 28. anymousin

  Van wanneer is dit interview?
  Ik vraag dit omdat Fons van Westerloo spreekt over de aflevering van GTST van gisteren. (citaat uit artikel: “GTST had in de goede tijd 2 miljoen kijkers. Even zien… gister waren het er 791.000).

  RTL zendt momenteel GTST Classics uit, dus geen reguliere afleveringen.
  GTST en GTST Classics kun je niet met elkaar vegelijken. De laatste zijn losse afleveringen uit (bijna) 30 jaar GTST.
  Bovendien is het mooi weer en heeft Zuid Nederland al 1 week vakantie.

  Verder vind ik dat nagetrap via de media storend en laf. Dat Fons van Westerloo maar eens naar zich zelf kijkt en zender SBS.

 29. tja tja

  Kwaakbol Top ..om weer eens te lezen.

 30. Dennis

  @Kwaakbol: Goed inhoudelijk, duidelijk verhaal. Daar kunnen de meeste reageerders hier op deze site nog wat van leren.

 31. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers?

 32. Sniet Pot

  Wauw Kwaakbol. Jouw reactie is het beste artikel dat in tijden op MC is gepubliceerd! Lekker smeuig! We want more!

 33. zo maar

  Kwaakbol. Mooi artikel en klopt ook nog. Mooi weer daar?

 34. Robert

  Ik heb al langere tijd mijn twijfels over het meten van de kijkcijfers…dus.

 35. pieter 52

  @ robert KIJKCIJFERS???? volgend jaar doen ze dat net inch maten we gaan kijken per lengte
  krijg je hele mooi uitslagen

  NPO 5890 INCH
  RTL 2008 INCH
  SBS 4395 INCH
  FOX 6025 INCH
  24 KITCHEN 758 INCH
  NPO2 EXTRA 1997 INCH
  BBC 499 INCH
  VTR 769 INCH
  ZDF 672 INCH

  enzovoort enzovoort

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.