Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine

Geplaatst op Thu 21 Jun 2018 om 13:15

Erland Galjaard herkent zich niet in de door vrijwel iedereen gedeelde kritiek dat Humberto Tan met zijn RTL Late Night te kritiekloos was en een levende propagandamachine voor RTL. Dat heeft hij gezegd in Kunststof op NPO Radio 1. Het is niet voor niets dat iedereen altijd bij Humberto Tan wilde zitten, aldus Galjaard. “Natuurlijk ook om de manier waarop Humberto mensen tegemoet trad. Niet cynisch, warm, maar wel kritisch. Hij heeft ook heel veel gesprekken gevoerd die ik heb onthouden.”

Galjaard prijst Tan als interviewer. “Dat je na al die jaren denkt: goh, dat gesprek dat herinner ik me nog, dat was een dierbaar gesprek of: daar werd iets heel belangrijks besproken.

Als voorbeeld noemt hij het Bataclan-interview. “Dat was een van de beste interviews ever natuurlijk die hij gehouden heeft, maar ik herinner me ook een gesprek met Thé Lau waar ik diep van onder de indruk was. En in de eerste weken deed hij een interview met een vrouw die getrouwd was met een ALS-patiënt. Ik herinner me best veel gesprekken die meer dan de moeite waard waren.

De kijker vond het op een gegeven moment niet meer zo de moeite waard. “Dat die cijfers op een gegeven moment zo fors naar beneden liepen, was heel pijnlijk. Je moet er wel in meenemen dat de algemene kijkcijfers sowieso een stuk lager zijn geworden, ook die van het NOS Journaal. Dat zit nu soms op 1,3 of 1,4 miljoen kijkers. Dat was een jaar geleden ondenkbaar. Ook Jinek gaat de miljoen niet meer halen deze zomer.

Gastenlijst

Maar er was natuurlijk wel iets aan de hand bij Tan, erkent Galjaard. “Dat is in mijn beleving een beetje in het voorjaar van 2017 begonnen. Toen vroeg ik ook voor het eerst weer om de lijsten van de gasten. Ik vond dat ze te makkelijk toch weer mensen aan tafel zetten zonder te zeggen: is dit urgent en actueel?

In het begin van RTL Late Night bemoeide Galjaard zich ook actief met de gastenlijst. “Persoonlijke verhalen, urgente verhalen en actuele verhalen. Dat waren mijn drie woorden. Die wilde ik horen. Daar was ik vrij streng in in het begin. De neiging is toch: jeetje, we kunnen Rutte krijgen, dus we doen het wel. Toen zei ik: ‘Wat komt hij vertellen dan?’ Dan zeiden ze: ‘Ja, weet ik het, maar hij wil komen aan tafel.’

Vond de eindredacteur van RTL Late Night dat wel oké? “Ik was niet de eindredacteur, maar ik werkte heel nauw samen met Carlo van Lienden, die de hoofdredactie deed. Wij bepaalden het grotendeels met z’n tweeën. We hadden die lijn ook afgesproken: áls er een politicus aan tafel komt, dan moet dat een meerwaarde hebben. Daar waren we relatief streng in in het begin en ik ook. Ik heb inderdaad lijsten van tevoren gevraagd, maar ik was er ook dag en nacht bij. Ik was aan het bouwen aan dat programma. Het was niet dat ik even van de buitenkant zomaar wat zei.

RTL-promotie

Galjaard en Van Lienden hebben dan niet zo’n goed werk afgeleverd met het samenstellen van de gastenlijst. De vele RTL-propaganda stoorde veel kijkers. “Daar wil ik wel wat over zeggen: dat is ontzettend aangegrepen door met name kranten, zodat ze konden zeggen dat het programma ten onder is gegaan aan de promotie van RTL-dingen. Dat is klinkklare nonsens.”

Er was helemaal geen overdreven RTL-promotie in Late Night, zegt hij. “Op het moment dat het een paar keer gezegd en geschreven werd, zijn er ook mensen in mijn naaste omgeving die zeggen: ‘Klopt dat nou? Is dat zo?’ Toen zei ik: ‘Laten we het gewoon eens gaan vinken hoeveel mensen die bij RTL iets doen aan tafel komen en hoeveel mensen van de publieke omroep er bij Jinek, DWDD en Pauw zitten?’ Dat lijstje heb ik een halfjaar lang bijgehouden en dat lijstje was vrij overtuigend in het voordeel van Humberto.

Er is gesuggereerd dat de aantallen keren dat hij iemand van eigen stal interviewde zo veel meer was dan bij anderen en dat daarmee het non-succes is ingetreden. Dat is klinkklare nonsens en feitelijk onjuist.”

Te voorspelbaar

Waar is RTL Late Night dan wél aan onderdoor gegaan volgens Galjaard? “De gesprekken werden minder goed. Het is menselijk als je daar zoals hij dag in dag uit zit. Matthijs heeft veel langere pauzes dan Humberto had.”

Het was te voorspelbaar en niet dwingen genoeg, aldus Galjaard. “In het voorjaar van 2017 ontbrak er een soort scherpte en een behoefte om te vernieuwen.”

Had iedereen dan ongelijk over Tan? “Er was toen heel veel kritiek, maar die ging voornamelijk over zijn privéleven. Dat speelde wel natuurlijk even mee in de weging van de buitenwereld, ten onrechte.

Erland Galjaard geeft plotseling overal interviews. Een overzicht:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)

Foto: RTL
23 Reacties op “Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine”


 1. Ron

  Galjaard doet nu exact wat Tan deed, dus in die zin zegt hij helemaal niets. Hij wuift kritieken weg met dooddoeners. En Tan was nooit kritisch. En dat interview met die Bataclan overlevende kwam natuurlijk wel op goed moment, in die zin dat het net was gebeurd en dat ook de show nog de pannen van het dak scoorde qua kijkcijfers. Thé Lau was inderdaad ook mooi en was ook door de setting, live vanaf het Leidseplein en later Rembrandtsplein ongekend.

 2. Bart

  @Ron Erland Galjaard heeft de zelfde dikke muur als Tan hoor zijn hoofd.

 3. Joop55

  @Bart

  Trump is een randmong*ol.

 4. Donderdag

  Wie is de beste glibber aal?

  Snuivertje Tan of snuivertje Erland

 5. Bert

  Erland zegt wat ik al eerder zei!!!

 6. Flip de beer

  Zou goed onderwerp voor M zijn!

 7. Wesley

  goh is van overgestapt naar xtc of spraakwaterpoeder, voorheen hoorde je hem nooit zoveel praten

 8. Tss

  Waarom moest Tan net zo zijn als Pauw Jinek of van Nieuwkerk.
  Zijn late night show had meer amusement gehalte!
  Ik vond dat wel verademend.
  Niet alle gasten waren even interessant voor mij,dus dan keek ik niet. Tan was naast gezond kritisch wel altijd vriendelijk en respectvol naar zijn gasten en er was ook veel vrolijkheid.Vind het echt jammer dat hij weg is.

 9. Curryworst

  Als in al die jaren van RTLLN iedere keer maar weer slechts deze 2 interviews (Lau en Bataclan) genoemd worden dan zegt het toch genoeg dat het niet urgent/spraakmakend/verrassend is?

 10. Remi

  … Dreetje Hazes … z’n eerbetoon aan Humberto.

  Reeds 45 jaar kijk ik tv (ik ben nog uit het ‘zwart-wit’ tijdperk)
  maar dit … het eerbetoon van Dreetje …

  Ik kijk het af en toe terug om er zeker van te zijn dat het écht is uitgezonden.
  Zelden zoiets gezien.
  Het was van een weerzinwekkende zieligheid.

 11. Bart

  Beste Erland, Het ging niet verkeerd in het voorjaar van 2017 maar al eind 2016

 12. Remi14.22

  Vooral de tranen van umberthoo, zelden zoiets puurs gezien. Nog mooier en emotioneler dan de geboortes van mijn kids. Prachtige tv…….

 13. André

  Het is mooi dat Galjaard in zichzelf gelooft en zijn eigen wereldje om zich heen heeft gevormd. Maar op die manier komen realiteit en kritiek nooit bij je binnen. En zo kan je je baantje kwijtraken. Samengevat: zelfoverschatting.

 14. Otto Groeneveld

  Hahhahahahahaahahaha geeft aan hoeveel verstand hij heeft van de dagelijkse realiteit, wat een nar zeg.

 15. IBWO

  Galjaard heeft volkomen gelijk!

  Het zijn allemaal (linkse) papegaaien in dit medialand!
  Zelf niet op de hoogte zijn en geen mening hebben, maar wel napraten, als een kip zonder kop, van af de zijlijn.

 16. Joost

  @Remi:

  “… Dreetje Hazes … z’n eerbetoon aan Humberto.

  Reeds 45 jaar kijk ik tv (ik ben nog uit het ‘zwart-wit’ tijdperk)
  maar dit … het eerbetoon van Dreetje …

  Ik kijk het af en toe terug om er zeker van te zijn dat het écht is uitgezonden.
  Zelden zoiets gezien.
  Het was van een weerzinwekkende zieligheid”

  Pure poëzie 👌

 17. chris

  Galjaard regeert boven zijn eigen graf.

 18. Fons

  In het laatste seizoen van late night werd het niveau vaan de gasten stukken minder. Teveel RTL propaganda en Tan stelde veel minder kritische vragen. Dat zijn 2 belangrijke oorzaken van kelderende kijkcijfers.
  Eva Jinek vraagt wel door, een van de redenen dat zij beter scoort.

 19. Johann

  @ IBWO….ach gossiepossie, heeft links het weer gedaan?? Wat een valse mensen zijn dat toch he….dat er ook meer dan genoeg rechtse types kritiek op RTLLN hadden is jouw kinderbreintje ontgaan? Het programma was te incestueus voor woorden

 20. SOLANGE

  Wat hebben wij als kijker te maken met de ellende van Tan…. hij kon het gewoon niet en die aso van een Dre met zn walgelijk liedje zum kotzen

 21. weethetbeter

  Wat zegt die man opeens veel”” zonder wat te zeggen””Hij kijkt toch nooit naar kijkcijfers, waar maakt hij zich druk om .Laat die man gewoon verdwijnen.

 22. John

  Het eerder dat hij vreemd is geweest ..en daar word hij nu zwaar voor af ge straf…omdat we nu van dijk vroeger zelf is bedonderd toen ze zwanger was …dat speelt insiders bericht.

 23. Me

  Wat een walgelijk mannetje is die Galjaard. Het enige wat ik lees is hoe geweldig hij het zelf allemaal doet, bah zum kotsen. Maar goed hij is zelf ook uitgekotst!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.