Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine

Erland Galjaard herkent zich niet in de door vrijwel iedereen gedeelde kritiek dat Humberto Tan met zijn RTL Late Night te kritiekloos was en een levende propagandamachine voor RTL. Dat heeft hij gezegd in Kunststof op NPO Radio 1. Het is niet voor niets dat iedereen altijd bij Humberto Tan wilde zitten, aldus Galjaard. “Natuurlijk ook om de manier waarop Humberto mensen tegemoet trad. Niet cynisch, warm, maar wel kritisch. Hij heeft ook heel veel gesprekken gevoerd die ik heb onthouden.”

Galjaard prijst Tan als interviewer. “Dat je na al die jaren denkt: goh, dat gesprek dat herinner ik me nog, dat was een dierbaar gesprek of: daar werd iets heel belangrijks besproken.

Als voorbeeld noemt hij het Bataclan-interview. “Dat was een van de beste interviews ever natuurlijk die hij gehouden heeft, maar ik herinner me ook een gesprek met Thé Lau waar ik diep van onder de indruk was. En in de eerste weken deed hij een interview met een vrouw die getrouwd was met een ALS-patiënt. Ik herinner me best veel gesprekken die meer dan de moeite waard waren.

De kijker vond het op een gegeven moment niet meer zo de moeite waard. “Dat die cijfers op een gegeven moment zo fors naar beneden liepen, was heel pijnlijk. Je moet er wel in meenemen dat de algemene kijkcijfers sowieso een stuk lager zijn geworden, ook die van het NOS Journaal. Dat zit nu soms op 1,3 of 1,4 miljoen kijkers. Dat was een jaar geleden ondenkbaar. Ook Jinek gaat de miljoen niet meer halen deze zomer.

Gastenlijst

Maar er was natuurlijk wel iets aan de hand bij Tan, erkent Galjaard. “Dat is in mijn beleving een beetje in het voorjaar van 2017 begonnen. Toen vroeg ik ook voor het eerst weer om de lijsten van de gasten. Ik vond dat ze te makkelijk toch weer mensen aan tafel zetten zonder te zeggen: is dit urgent en actueel?

In het begin van RTL Late Night bemoeide Galjaard zich ook actief met de gastenlijst. “Persoonlijke verhalen, urgente verhalen en actuele verhalen. Dat waren mijn drie woorden. Die wilde ik horen. Daar was ik vrij streng in in het begin. De neiging is toch: jeetje, we kunnen Rutte krijgen, dus we doen het wel. Toen zei ik: ‘Wat komt hij vertellen dan?’ Dan zeiden ze: ‘Ja, weet ik het, maar hij wil komen aan tafel.’

Vond de eindredacteur van RTL Late Night dat wel oké? “Ik was niet de eindredacteur, maar ik werkte heel nauw samen met Carlo van Lienden, die de hoofdredactie deed. Wij bepaalden het grotendeels met z’n tweeën. We hadden die lijn ook afgesproken: áls er een politicus aan tafel komt, dan moet dat een meerwaarde hebben. Daar waren we relatief streng in in het begin en ik ook. Ik heb inderdaad lijsten van tevoren gevraagd, maar ik was er ook dag en nacht bij. Ik was aan het bouwen aan dat programma. Het was niet dat ik even van de buitenkant zomaar wat zei.

RTL-promotie

Galjaard en Van Lienden hebben dan niet zo’n goed werk afgeleverd met het samenstellen van de gastenlijst. De vele RTL-propaganda stoorde veel kijkers. “Daar wil ik wel wat over zeggen: dat is ontzettend aangegrepen door met name kranten, zodat ze konden zeggen dat het programma ten onder is gegaan aan de promotie van RTL-dingen. Dat is klinkklare nonsens.”

Er was helemaal geen overdreven RTL-promotie in Late Night, zegt hij. “Op het moment dat het een paar keer gezegd en geschreven werd, zijn er ook mensen in mijn naaste omgeving die zeggen: ‘Klopt dat nou? Is dat zo?’ Toen zei ik: ‘Laten we het gewoon eens gaan vinken hoeveel mensen die bij RTL iets doen aan tafel komen en hoeveel mensen van de publieke omroep er bij Jinek, DWDD en Pauw zitten?’ Dat lijstje heb ik een halfjaar lang bijgehouden en dat lijstje was vrij overtuigend in het voordeel van Humberto.

Er is gesuggereerd dat de aantallen keren dat hij iemand van eigen stal interviewde zo veel meer was dan bij anderen en dat daarmee het non-succes is ingetreden. Dat is klinkklare nonsens en feitelijk onjuist.”

Te voorspelbaar

Waar is RTL Late Night dan wél aan onderdoor gegaan volgens Galjaard? “De gesprekken werden minder goed. Het is menselijk als je daar zoals hij dag in dag uit zit. Matthijs heeft veel langere pauzes dan Humberto had.”

Het was te voorspelbaar en niet dwingen genoeg, aldus Galjaard. “In het voorjaar van 2017 ontbrak er een soort scherpte en een behoefte om te vernieuwen.”

Had iedereen dan ongelijk over Tan? “Er was toen heel veel kritiek, maar die ging voornamelijk over zijn privéleven. Dat speelde wel natuurlijk even mee in de weging van de buitenwereld, ten onrechte.

Erland Galjaard geeft plotseling overal interviews. Een overzicht:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen