Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis

Geplaatst op Tue 19 Jun 2018 om 16:15

Erland Galjaard, tot voor kort de tv-baas van RTL, moest in 2013 erg veel moeite doen om RTL Late Night op de buis te krijgen. Zijn bazen vonden het eerst een te grote investering. Dat vertelt hij in de Dummies Podcast. Galjaard werd in 2007 de programmabaas van RTL, toen de inboedel van Talpa bij de zender terechtkwam. Daar zat ook Tan bij. “Ik kende Humberto helemaal niet, anders dan dat hij voetbal had gedaan toen wij de voetbalrechten kregen toen Talpa stopte.”

RTL 4 bracht toen een jaar lang het eredivisievoetbal. “Ik baalde ervan, want ik dacht: wat moet je met voetbal als familiezender. Het was ook nog eens keiduur. Daar heb ik toen wel Humberto op gezet, omdat ik vond dat Humberto het meest tegen het gevoel van de NOS aan zat en dat miste iedereen bij Talpa.”

Zes jaar later zag hij Tan als de ideale host voor een nieuwe talkshow: RTL Late Night. “We hebben lang nagedacht over een latenighttalkshow. RTL 4 was namelijk zo succesvol dat het niet echt nodig was voor de cijfers. Maar ik dacht: vooruit, het zal ook wel een keer minder gaan als programma’s bij seizoen drie of vier komen. Dan moet je compenseren en bovendien vond ik het heel zwak dat de grootste zender van Nederland ‘s avonds geen programma had om half elf waarin je terugkomt op de actualiteit.”

De latenightmarkt was destijds al vol met Pauw & Witteman en Nieuwsuur, legt Galjaard uit. “Toen dacht ik: als je dat anders wil doen, moet je naar een kroegachtige setting. Daar vond ik Humberto bij horen. We hebben een pilot opgenomen en dan weet je het al. Bij het format is Luuk nog verzonnen.”

Leuren

Galjaard heeft flink met zijn plan moeten leuren. Bij wie? “Aandeelhouders, dus Luxemburg. RTL Nederland is onderdeel van RTL Group en die heeft grote tv- en radiozenders, bijvoorbeeld RTL in Duitsland en M6 in Frankrijk. Ze hebben veel expertise.

Bovendien had Galjaard ook nog een CEO boven zich, destijds Bert Habets, nu de baas van RTL Group. “Hij had er wel snel gevoel in, maar zei: ‘Laat maar zien dat het leuk is.’ Ik liet de pilot zien en dat was gelijk leuk. Het was wel heel veel geld, want toen zonden we er nog herhalingen uit van Jouw Vrouw Mijn Vrouw. Dat kostte niks en het leverde gek genoeg wel wat op. Voor de lange termijn was het echter niet houdbaar.

Na veel twijfelen ging de top overstag. “Het ging om heel veel miljoenen per jaar extra investeren in een zender die op dat moment al veel winst maakte.”

Twee weken geleden was de allerlaatste uitzendweek van RTL Late Night. Op 3 september start RTL 4 met de talkshow van Twan Huys.

De Dummies Podcast, waarin Galjaard ruim anderhalf uur wordt geïnterviewd, kunt u hier beluisteren.

Foto: RTL
14 Reacties op “Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis”


 1. Enzo Voort

  Erland zelf was moeilijk wég te krijgen bij RTL.

 2. Koen

  Heeft Erland goed gezien, het programma heeft veel succes gehad. Helaas zijn ze te lang doorgegaan.

 3. K

  Komen wij nou nooit van die man af…hup scheer je weg schandknaap.

 4. Marcel Pav

  Pfff, het begint nu wel echt een overkill aan artikelen op MC te worden inzake Humberto, RTLLN en Galjaard.

 5. Tino

  Nee weer die vleespet. Stop er mee a.u.b..

 6. Johan

  Erland heeft weliswaar in zijn laatste periode een aantal fouten gemaakt en het is terecht dat hij is opgestapt. Toch heeft hij RTL in de jaren daarvoor heel veel gebracht, en klopt zijn analyse over heel veel zaken als een bus. De podcast is erg interessant en laat zien dat hij een man is met passie en veel kennis van zaken.

 7. Joris

  België – Holland keert terug – deze keer met Art Rooijakkers

  https://www.showbizzsite.be/nieuws/holland-belgie-komt-terug-1617458

 8. Wendy

  Erlandje,
  Waar was je vannacht.

 9. kees

  Erland zit vanavond in Kunstof op radio 1. Kijken wat hij daar te vertellen heeft.

 10. Sjors

  MC, het was helemaal niet de allerlaatste RTL Late Night, er komt alleen een betere presentator die beter en kritischer is dan zijn voorganger

 11. Erland

  Ik was bij Sandra schatje

 12. Meester Kwart

  clintonbeffer twan is weerzinwekkender dan tan

 13. critikast

  Vanavond deze van zichzelf overtuigde blaaskaak beluisterd op Radio 1. “Ik heb dit”..”Ik heb er voor gezorgd dat”…””John wil me graag hebben maar de beslissing ligt bij mij”…etc.
  Wat een hypocriete snuiver zeg! Die man loopt over van egocentrisme en is een schoolvoorbeeld van figuren die in Hilversum na ellebogenwerk op een bepaalde stoel kruipen en daar niet meer van af te slaan zijn. Je zou bijna gaan geloven dat zonder Galjaard Hilversum ten dode is opgeschreven !

 14. SOLANGE

  Weer die Erland doodmoe van die kliek

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.