Erland onthult waarom RTL zo laat reageerde op Netflix

Mediakenner Ruud Hendriks deed het tv-landschap op Nieuwjaarsdag op zijn grondvesten schudden door massaontslagen bij de NPO, RTL en SBS te voorspellen. De tv-giganten hebben de boot gemist in de ondemandrevolutie, waarin Netflix vooroploopt, stelde hij. Hoe kan het dat RTL zo lang heeft gewacht met zijn tegenhanger Videoland? Erland Galjaard, tot voor kort programmabaas bij RTL, onthult nu dat dit vooral te maken had met het Luxemburgse moederbedrijf RTL Group. 

Galjaard is het ermee eens dat RTL te lang gewacht heeft met een antwoord op de ondemandrevolutie. Hij zag de lineaire kijktijd al langere tijd dalen. “Nog niet eens zo heel lang geleden zaten mensen 3 uur en 10 minuten live televisie te kijken. Dat is aanzienlijk minder geworden. Dat zag je al aankomen. Nu gaat het wel heel hard, met sneltreinvaart“, zegt hij in Kunststof op NPO Radio 1.

Uiteindelijk kocht RTL in 2013 zijn eigen Netflix: Videoland. “De strategische aankoop door Bert Habets vijf jaar geleden van Videoland vond ik een redelijke meesterzet. Toen was nog niemand echt met Netflix bezig: die hadden 100 tot 200 duizend abonnees.

Galjaard wilde gelijk gas geven met Videoland, maar dat lukte niet. “Het probleem was dat je dan met aandeelhouders te maken hebt: die van RTL Group en die van Videoland. Dan moet je met elkaar overleggen wat je gaat investeren. Ga je de library die er al is uitspelen of ga je nieuwe dingen doen? Dat kost geld en dat op het moment dat niemand nog echt een grote noodzaak ziet: we zaten vol in de topjaren van RTL 4 en het geld kwam binnen. Dan wil je niet even tien miljoen investeren in een nieuw platform.”

Carice en Halina

Desondanks kwam Galjaard met een groot plan voor Videoland. Daarvoor ging hij met de crème de la crème van de Nederlandse acteerwereld aan tafel. “Ellen Meijerse en ik hebben toen heel hard gewerkt aan een plan om met getalenteerde mensen iets op te zetten. Ik herinner me gesprekken met Halina Reijn en Carice van Houten en Joram Lürsen, die overliepen van ideeën.

Galjaard wilde hen min of meer vrij spel geven. “We zeiden: ‘Stel nou dat we jullie een podium bieden voor wat er in jullie hoofd zit, voor al dat soort series en films.’ We kregen ook wel iedereen mee. Alle acteurs die we spraken wilden meedoen en het promoten. Uiteindelijk moesten er twee tot drie series gekozen worden. Die kozen we ook, maar daar moest geld voor komen en dat kwam er niet. Eén was een soort serie als One Flew Over The Cuckoo’s Nest. De andere was al Zwarte Tulp. Dat werd uiteindelijk de eerste serie op Videoland.”

RTL Group lag dwars

Het kwam niet van de grond. “We kregen het niet zo zeer van de Nederlandse baas niet, maar RTL Group vond dat niet een goed idee. Toen wij dit wilden en dit heel noodzakelijk vonden had Netflix al 500.000 abonnees. Maar in Duitsland en Frankrijk liep Netflix niet op dat moment, dus zij zeiden: ‘Er is geen noodzaak.’ Inmiddels heeft Netflix 2,5 miljoen abonnees en is het een lastige wedstrijd.”

De traagheid van RTL was een van de redenen voor Galjaards vertrek. “De belangrijkste reden voor mij om weg te gaan is dat ik heel veel dingen zelf had ontwikkeld die ik leuk vind om te doen en waar ik tijd voor wil maken, zoals muziek maken, maar ook een platform bouwen rondom gezondheid. Dat wilde ik bij RTL, maar net als bij het Netflix-verhaal: dat soort nieuwe initiatieven duurden te lang bij RTL.”

Het ligt aan hoe je georganiseerd bent. Ik heb gezegd: ‘We beginnen te veel de ABN Amro te worden bij RTL. Ik zie jongens in pakken rondlopen, maar waar zijn de makers gebleven?’ Alles wordt doorgerekend, dat vond ik storend.

Erland Galjaard heeft de afgelopen week meerdere interviews gegeven. Een overzicht van zijn uitspraken:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)
Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine (21 juni)
Erland Galjaard gaat praten over overstap naar Talpa (22 juni)
Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos (23 juni)
I Want You was eerste werktitel The Voice of Holland (24 juni)

Foto: RTL

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen