Erland onthult waarom RTL zo laat reageerde op Netflix

Geplaatst op ma 25 jun 2018 om 12:45

Mediakenner Ruud Hendriks deed het tv-landschap op Nieuwjaarsdag op zijn grondvesten schudden door massaontslagen bij de NPO, RTL en SBS te voorspellen. De tv-giganten hebben de boot gemist in de ondemandrevolutie, waarin Netflix vooroploopt, stelde hij. Hoe kan het dat RTL zo lang heeft gewacht met zijn tegenhanger Videoland? Erland Galjaard, tot voor kort programmabaas bij RTL, onthult nu dat dit vooral te maken had met het Luxemburgse moederbedrijf RTL Group. 

Galjaard is het ermee eens dat RTL te lang gewacht heeft met een antwoord op de ondemandrevolutie. Hij zag de lineaire kijktijd al langere tijd dalen. “Nog niet eens zo heel lang geleden zaten mensen 3 uur en 10 minuten live televisie te kijken. Dat is aanzienlijk minder geworden. Dat zag je al aankomen. Nu gaat het wel heel hard, met sneltreinvaart“, zegt hij in Kunststof op NPO Radio 1.

Uiteindelijk kocht RTL in 2013 zijn eigen Netflix: Videoland. “De strategische aankoop door Bert Habets vijf jaar geleden van Videoland vond ik een redelijke meesterzet. Toen was nog niemand echt met Netflix bezig: die hadden 100 tot 200 duizend abonnees.

Galjaard wilde gelijk gas geven met Videoland, maar dat lukte niet. “Het probleem was dat je dan met aandeelhouders te maken hebt: die van RTL Group en die van Videoland. Dan moet je met elkaar overleggen wat je gaat investeren. Ga je de library die er al is uitspelen of ga je nieuwe dingen doen? Dat kost geld en dat op het moment dat niemand nog echt een grote noodzaak ziet: we zaten vol in de topjaren van RTL 4 en het geld kwam binnen. Dan wil je niet even tien miljoen investeren in een nieuw platform.”

Carice en Halina

Desondanks kwam Galjaard met een groot plan voor Videoland. Daarvoor ging hij met de crème de la crème van de Nederlandse acteerwereld aan tafel. “Ellen Meijerse en ik hebben toen heel hard gewerkt aan een plan om met getalenteerde mensen iets op te zetten. Ik herinner me gesprekken met Halina Reijn en Carice van Houten en Joram Lürsen, die overliepen van ideeën.

Galjaard wilde hen min of meer vrij spel geven. “We zeiden: ‘Stel nou dat we jullie een podium bieden voor wat er in jullie hoofd zit, voor al dat soort series en films.’ We kregen ook wel iedereen mee. Alle acteurs die we spraken wilden meedoen en het promoten. Uiteindelijk moesten er twee tot drie series gekozen worden. Die kozen we ook, maar daar moest geld voor komen en dat kwam er niet. Eén was een soort serie als One Flew Over The Cuckoo’s Nest. De andere was al Zwarte Tulp. Dat werd uiteindelijk de eerste serie op Videoland.”

RTL Group lag dwars

Het kwam niet van de grond. “We kregen het niet zo zeer van de Nederlandse baas niet, maar RTL Group vond dat niet een goed idee. Toen wij dit wilden en dit heel noodzakelijk vonden had Netflix al 500.000 abonnees. Maar in Duitsland en Frankrijk liep Netflix niet op dat moment, dus zij zeiden: ‘Er is geen noodzaak.’ Inmiddels heeft Netflix 2,5 miljoen abonnees en is het een lastige wedstrijd.”

De traagheid van RTL was een van de redenen voor Galjaards vertrek. “De belangrijkste reden voor mij om weg te gaan is dat ik heel veel dingen zelf had ontwikkeld die ik leuk vind om te doen en waar ik tijd voor wil maken, zoals muziek maken, maar ook een platform bouwen rondom gezondheid. Dat wilde ik bij RTL, maar net als bij het Netflix-verhaal: dat soort nieuwe initiatieven duurden te lang bij RTL.”

Het ligt aan hoe je georganiseerd bent. Ik heb gezegd: ‘We beginnen te veel de ABN Amro te worden bij RTL. Ik zie jongens in pakken rondlopen, maar waar zijn de makers gebleven?’ Alles wordt doorgerekend, dat vond ik storend.

Erland Galjaard heeft de afgelopen week meerdere interviews gegeven. Een overzicht van zijn uitspraken:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)
Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine (21 juni)
Erland Galjaard gaat praten over overstap naar Talpa (22 juni)
Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos (23 juni)
I Want You was eerste werktitel The Voice of Holland (24 juni)

Foto: RTL
32 Reacties op “Erland onthult waarom RTL zo laat reageerde op Netflix”


 1. Bart

  Eigenlijk zag en deed iedereen het fout en zag en deed Erland Galjaard alles goed.

 2. Ron

  Hij heeft hier wel een punt vind ik. Videoland staat nog steeds stil. Er komt te weinig bij, alleen oude meuk.

 3. Vrede

  Videoland is best goed. In combinatie met Netflix teveel om te kijken.
  Wel wat bugs(als je bijv ong 6 minuten voor tijd stopt met kijken start die volgende keer automatisch de nieuwe afl in) en mag wat nieuwe content op qua films/series maar ben tevreden)

 4. BEUK DE BOOM

  Galjaard is net een politicus: pas als hij úit de politiek/TV-wereld is, durft hij eindelijk iets te zeggen.

  Dat gezegd hebbende, is het een helder verhaal wat hij vertelt. De mannen in pak hebben de creatieve televisiebusiness overgenomen en smoren ieder initiatief omdat het een ‘risico’ zou zijn.

  Daar tegenover staat Netflix, die het ook niet vlekkeloos doet, hoor. Zij gooien ontzettend veel geld naar originele content, maar het meeste is bagger. Hun films zijn op z’n best redelijk (Bright, Cloverfield Paradox), en hun series zijn ook niet om over naar huis te schrijven; Altered Carbon, bijvoorbeeld, dat een rommeltje was. House of Cards is allang over zijn houdbaarheidsdatum heen, en ook het tweede seizoen van Stranger Things was zeer matig.

  Er is nog steeds alle ruimte voor een Nederlands antwoord op Netflix. Ik denk alleen dat er eerst geïnvesteerd moet worden in kwaliteit. Voor de pulp die de commerciële zenders nu produceren gaat niemand betalen. Nieuwe, goede content, aangevuld met successen uit het verleden (Now or Never, Expeditie Robinson, Big Brother), zo zal het platform eruit moeten gaan zien.

 5. Appelsap

  Oud nieuws

 6. André

  Oh gelukkig, het lag allemaal aan andere mensen. Zo kennen we Erland weer. Totaal geen verantwoordelijk nemen. Net doen alsof je een roep in de woestijn bent, terwijl je een toppositie bekleedt.

 7. KingAlert

  Die one flew over the cuckoos nest is ook uitgevoerd. Op de burelen van RTL

 8. Raaf

  Videoland is ten dode opgeschreven.
  Net als RTL en op ten duur de Staatsmedia.

  Mensen zitten nu op Netflix die uitstekende series verzorgd (films interesseren met nauwelijks).
  Echter
  Netflix gaat hoe langer hoe meer de Diversity Politics policor richting op. Eerst stelden ze de moordenares Susan Rice aan en de Obama’s.
  Diverse series zijn door de identity politics nu al niet om aan te zien.
  Gaat dit door dan kan er een opening ontstaan voor alle mensen die Netflix zullen verlaten mocht er een reëel goedkoop alternatief aanwezig voorhanden zijn die originele kwaliteitsseries aanbiedt gespeend die niet verdronken zijn in de metersdikke policor saus.

  De mensen willen series binge kijken en genieten van een film, geen politiek gesnater

 9. Antonio

  Netflix harkt met slechts 500.000 abo’s a €10,- per maand dus €5.000.000 per maand binnen. Daar kan men indrnaad wel wat leuks voor produceren. ;-)

 10. RTL Insider

  Bullshit! Erland keek neer op Videoland. In 2007 heet RTL Nederland al vanuit Luxemburg de opdracht gekregen om on demand diensten te lanceren. Erland en zijn team waren altijd faliekant tegen en wilde het beschikbare budget niet met Videoland delen. Ze lieten geen mogelijkheid onbenut om de on demand initiatieven tegen te werken en te dwarsbomen. Trumpiaans deze Erland. Sad!

 11. Wendy's dealertje

  Videoland is kansloos, zeker straks als Disney erbij komt als on-demand platform.

 12. Ikke

  @RTL Insider. Dank voor het delen. Jouw verhaal klinkt aannemelijker dan alle mooie praatjes van Erland.

 13. albert

  Ik vind het alleen maar handig om rtl programma’s vooruit te kijken zonder reclame

 14. Otto Groeneveld

  Wat een slap gelul zeg. Doet mij denken aan NS en Prorail als er weer eens vertragingen zijn, lekker alles afschuiven en de ander de schuld geven en die ander geeft weer de ander de schuld en zo houden zij elkaars hand boven het hoofd. Deze zieke managementstreken zijn algemeen ingevoerd na alle privatiseringen door de VVD. En die sukkel denkt dat zo zijn straatje schoon is, hij zou mijn auto nog niet mogen wassen.

 15. Niet waar of wel

  Wat een gezwam.

 16. daan

  Wat ze bij NetFlix erg goed is de intro’s van series afknippen of verwijderen, (Skip)
  Dus Videoland werk aan je techniek van morgen.

 17. Curryworst

  @Bart
  Mon 25 Jun 2018 om 12:54

  Dat is inderdaad de strekking van al zijn interviews.

 18. Maandag

  Ik ben zo Erland moe.

  Het is alleen maar roddelen en zwartmaken. Iedereen is schuldig behalve het snuivende echtpaar Erland. Brrrrrrrrrrrrr

 19. Maandag

  Gladde aal Tan heeft het dus van gladde aal Erland. Iedereen is schuldig behalve Tan.

  Brrrrr

 20. ycheweiz

  Galjaard met zijn sneue ideeën. Het platform is al zo oud, een dienst met abonnees elke maand verzekerd van inkomsten, daar bovenop reclame inkomsten en de kassa gaat rinkelen. Alleen Galjaard wou dat met geld van RTL doen en dat is na het casino gaan met geld van een ander.

 21. vriendjesofniet

  Wacht ff. Sinds 19 april jl is Bert Habets de grote baas (CEO) van RTL Group. Bert Habets zit sinds 2001 in de directie van RTL Nederland. Eerst als CFO en vanaf januari 2008 als CEO. Erlang Galjaard was van 2007 tot 2018 programmadirecteur. Eerst alleen RTL 4 en vanaf 2011 benoemde Habets Galjaard tot programmadirecteur van alle RTL Nederland-zenders. Snap ff niet waarom Galjaard met Habets dan niet langer door een deur kon om eea te doen?

 22. Flip de Beer

  M op Videoland! Levert kijkers op!

 23. ali

  Galjaard praat in t verledentijd.Wat een looser!!

 24. Joop

  ‘alles wordt doorgerekend, dat vond ik storend’…. maar wel elke maand een riant salaris willen ontvangen. Dat kan niet als er geen geld binnenkomt pannekoek!

 25. Eindbaas

  Ik vind dat Erland zijn vuile muil moet hoeuen en niet zoveel kleur op zijn gezicht moet smeren. War een vieze man.

 26. Simone

  @ RTL Insider: Spijker op zn kop. Wat een leugenaar. Grappig dat hij daar mee denkt weg te komen. Iedereen bij RTL weet hoe het zit….Trumpiaans inderdaad. Het is een narcist deze man

 27. Nanke Melis

  @Rrl insider: klopt helemaal wat je zegt. Erland is iemand die zich zijn hele loopbaan heeft Ingezet voor lineaire tv. Bij alle digitale initiatieven was hij de grote stoorzender… geen enkel inzicht en inzet toonde hij bij alle managementlagen. En alleen maar met zijn “eigen” mensen bezig. Nooit bruggenbouwen, laat staan een visie neerleggen..

 28. Bart

  Galjaard doet overkomen (en zo zijn er meer baasjes op zo’n plek) die doet alsof hij zijn hele leven als iets heeft met het medium televisie en dat echt een hart heeft voor het maken van goede televisie en bouwen aan een mediaconcern. Verder doet hij voorkomen alsof hij een hele grote mensenkennis heeft en dus precies weet wat de kijker wil zien waar, wanneer en hoe. Ondanks dat hij RTL goede dingen heeft gebracht heeft hij alle bovenstaande dingen niet. Erland Galjaard werkt al die toevalig in de bedrijf wat tv programma’s maakt en uitzend maar dit had net zo goed een bedrijf kunnen zijn wat frisdrank of chips verkoopt. Het gaat hem niet om de kijker een mooie tv avond te bezorgen want dat interesseert hem helemaal niet. Al doet hij wel voorkomen dat het zo is. Het ging en gaat Galjaard alleen maar om hoe hij de sponsors tevreden stelt en hoe hij zo goedkoop mogelijk content op de zenders kan gooien en daarmee geld verdiend. Dit laatste is voor een commercieel bedrijf natuurlijk belangrijk maar dat moet nooit je enige uitgangspunt zijn. Er komt een moment dan heeft de consument (de kijker) dat door en dan laat deze vallen. Net als in die frisdrankfabriek moet die Frank goed blijven en moet het er niet alleen om gaan hoeveel blikjes je verkoopt. Van dat eerste heeft Erland Galjaard helemaal geen kaas gegeten. Dat weet hij zelf ook en wat doe je dan? Ja knikker om je heen verzamelen en kritiek wegwuiven en standaard (voorbedachte) verhaaltjes, moeilijke woordjes en oneliners gebruiken. Dat is wat Erland Galjaard doet.

 29. Bart

  Sorry even opnieuw. Galjaard doet overkomen (en zo zijn er meer baasjes op zo’n plek) die doet alsof hij zijn hele leven al iets heeft met het medium televisie en dat hij echt een hart heeft voor het maken van goede televisie en bouwen aan een mediaconcern. Verder doet hij voorkomen alsof hij een hele grote mensenkennis heeft en dus precies weet wat de kijker wil zien waar, wanneer en hoe. Ondanks dat hij RTL goede dingen heeft gebracht bezit hij de bovenstaande eigenschappen niet. Erland Galjaard werkt al jaren die toevalig in de bedrijf wat tv programma’s maakt en uitzend maar dit had net zo goed een bedrijf kunnen zijn wat frisdrank of chips verkoopt. Het gaat hem er niet om de kijker een mooie tv avond te bezorgen. Dat interesseert hem helemaal niet. Al doet hij wel voorkomen dat het zo is. Het gaat Galjaard alleen maar om hoe hij de sponsors tevreden stelt en hoe hij zo goedkoop mogelijk content op de zenders kan gooien en daarmee geld verdiend. Dit laatste is voor een commercieel bedrijf natuurlijk belangrijk maar dat moet nooit je enige uitgangspunt zijn. Er komt een moment dan heeft de consument (de kijker) dat door en dan laten ze je vallen. Net als in die frisdrankfabriek moet die drank goed blijven en moet het er niet alleen om gaan hoeveel blikjes je verkoopt. Van dat eerste heeft Erland Galjaard helemaal geen kaas gegeten. Dat weet hij zelf ook en wat doe je dan? Ja knikkers om je heen verzamelen, kritiek wegwuiven en standaard (voorbedachte) verhaaltjes, moeilijke woordjes en oneliners gebruiken. Dat is wat Erland Galjaard doet.

 30. Floddero Flunk

  Lineare tv….hahahaha :D

 31. Annoniemus

  Wat raar toch dat Galjaard achteraf alles goed kan uitleggen , en toen het er toe deed overal een rokende puinhoop van maakte , RTL smeult nog na !!

 32. Sven L.

  Jongens jongens jongens…

  Kan het niet zo zijn dat Galjaard tegen on-demand was omdat hij nooit verwachtte dat Nederlanders bereid zouden zijn om te betalen voor zo’n dienst? Ik denk dat dat het meest waarschijnlijke scenario is.

  Naarmate Netflix groeide kwam het besef dat de kijker best wat extra’s wil betalen voor content en toen dát eenmaal doordrong bij RTL Nederland, stonden ze met 1-0 achter en is RTL alsnog in rap tempo aandelen Videoland gaan kopen.

  Overigens denk ik dat ‘de rek’ eruit is bij Netflix. Videoland moet het gevecht aangaan op inhoud. Ga samenwerken met de Britten, Denen, Belgen en Duitsers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.