Kranenbarg hekelt sfeer tijdens intekenperiode NPO

Bert Kranenbarg hekelt de sfeer die er bij de NPO is tijdens de intekenperiodes, waarbij omroepen kunnen intekenen op beschikbare tijdslotten. Dat schrijft hij in de NCRV Gids. De intekenperiode is volgens Kranenbarg ‘een veelkoppig monster’. Hij is momenteel weer bezig. “Het duel tussen de omroepen en de NPO. De omroepen maken programma’s en de NPO bepaalt of en wanneer ze uitgezonden worden. De omroepen vormen niet één blok, ze hebben allemaal hun eigen belangen.

Het zijn allemaal partijen die er met de NPO uit moeten komen, legt Kranenbarg uit. “Het is trekken en duwen, het is geven en nemen. Dat spel speelt zich in het geheim af. Er schuift van alles en zolang het tot tevredenheid is, blijft het stil. Maar dan… is er een partij die niet blij is. Dan begint het lekken.”

Met dat ‘strategisch lekken’ kunnen omroepen hun ongenoegen laten blijken of hun boosheid uiten, legt Kranenbarg uit. “Doordat alles met elkaar samenhangt komt er dan plotseling veel meer naar buiten. Maar het is een plan in ontwikkeling, dus lang niet alles waarover gesproken wordt gaat ook echt gebeuren.

Wat volgt is ‘discussie, onrust, ingezonden stukken in de krant’. “De publieke omroep ligt toch al zo onder het vergrootglas, dan is ruzie tussen de partijen binnen de omroep geen fraai gezicht.

Het ergste is: het gaat over mensen, over de inzet van mensen. Mensen die vol passie werken aan programma’s waar zen geloven, maar die met één simpele streep uit het schema gaan. Die mensen kunnen niks anders dan afwachten welk besluit er over ze genomen wordt.

Iedere intekening weer. Bij televisie, bij radio, bij internet. Ik zal blij zijn als het weer voorbij is.

Foto: Jasper Zwartjes, KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen