Kranenbarg hekelt sfeer tijdens intekenperiode NPO

Geplaatst op Thu 12 Jul 2018 om 15:30

Bert Kranenbarg hekelt de sfeer die er bij de NPO is tijdens de intekenperiodes, waarbij omroepen kunnen intekenen op beschikbare tijdslotten. Dat schrijft hij in de NCRV Gids. De intekenperiode is volgens Kranenbarg ‘een veelkoppig monster’. Hij is momenteel weer bezig. “Het duel tussen de omroepen en de NPO. De omroepen maken programma’s en de NPO bepaalt of en wanneer ze uitgezonden worden. De omroepen vormen niet één blok, ze hebben allemaal hun eigen belangen.

Het zijn allemaal partijen die er met de NPO uit moeten komen, legt Kranenbarg uit. “Het is trekken en duwen, het is geven en nemen. Dat spel speelt zich in het geheim af. Er schuift van alles en zolang het tot tevredenheid is, blijft het stil. Maar dan… is er een partij die niet blij is. Dan begint het lekken.”

Met dat ‘strategisch lekken’ kunnen omroepen hun ongenoegen laten blijken of hun boosheid uiten, legt Kranenbarg uit. “Doordat alles met elkaar samenhangt komt er dan plotseling veel meer naar buiten. Maar het is een plan in ontwikkeling, dus lang niet alles waarover gesproken wordt gaat ook echt gebeuren.

Wat volgt is ‘discussie, onrust, ingezonden stukken in de krant’. “De publieke omroep ligt toch al zo onder het vergrootglas, dan is ruzie tussen de partijen binnen de omroep geen fraai gezicht.

Het ergste is: het gaat over mensen, over de inzet van mensen. Mensen die vol passie werken aan programma’s waar zen geloven, maar die met één simpele streep uit het schema gaan. Die mensen kunnen niks anders dan afwachten welk besluit er over ze genomen wordt.

Iedere intekening weer. Bij televisie, bij radio, bij internet. Ik zal blij zijn als het weer voorbij is.

Foto: Jasper Zwartjes, KRO-NCRV
26 Reacties op “Kranenbarg hekelt sfeer tijdens intekenperiode NPO”


 1. Raaf

  En dit pervers circus kost de Nederlander honderden miljoenen. De dikke nekken in het lagere management die klappen voor de dikkenekken van het midden management die klappen voor de dikke nekken van het hoger management die klappen voor de graaiende decadente volgevreten omroepbaasjes.

  En uit die onwelriekende moddervette smurrie krijgen we ‘originele’ en ‘revolutionaire’ succesformules zoals
  Miljoenen aftikken voor voetbal
  Ideologisch gestuurde actualiteiten (Kartel-)programma’s die NLse tradities om zeep mogen helpen
  Smakeloze duffe quizjes
  Late Night Shows waar dag in, dag uit Hillary Clinton, de EU, Jesse Klaver en de Staat gevierd wordt
  En honderden miljoenen naar volledig talentloze BN’rs in het incestueuze ons-kent-ons circuit.
  (vaak mogen al die C en D sterretjes ook nog eens aanschuiven bij de ideologisch gestuurde actualiteitenprogramma’s of de Hillary Clinton Late Night Shows om hun (gelijkgeshcakelde. volstrekt voorspelbare) (Grachtengordel)mening te geven over Trump, Brexit, die gemene Visigrad landen, de open grenzen, mensenmokkelorganisaties als Artsen zonder geweten en de Haitiaanse kinderverkrachters van Oxfam Novib, en/of mogen ze hun nieuw boekje of smakeloos programma’tje komen promoten.

  Vandaar dat ik pleit voor totale ontmanteling van de Staatsmedia.
  Ik denk dat de meerderheid van Nederland (althans buiten het Gooi en de Grachtengordel) het hier wel mee eens zal zijn of we houden een referendum (oh nee die is afgeschaft door de Democraten’66 van Penthouse Peggol)

 2. Curryworst

  Vent heeft een domme kop en dus ongelijk.

 3. Fox Mulder

  Die gast is zoooooo saai!

 4. Mike

  Goed gesproken Raaf

 5. E. Jansen

  @ Raaf: Ik wil jou eigenlijk wel eens ontmoeten… om eens te zien en te weet te komen wie je bent en waardoor je zo zwartgallig bent de hele tijd… dan ga ik je uitleggen dat de commerciële omroep ons ook veel geld kost, nog wel veel meer dan de publieke…Je hebt kennelijk enorm veel tijd om bij elk NPO-bericht deze lange epistels te schrijven, wat mij een beetje doet vermoeden dat je betaald thuis zit… sorrie dat ik misschien een beetje denk zoals jij… Maar goed, tijd zat dus om eens een bakkie te gaan doen samen … wanneer kun en wil je?

 6. E. Jansen

  @ Mike: Jij mag ook komen… gezellig met z’n drieën bekvechten met een cappuccino

 7. E. Jansen

  @ Curryworst: jouw gezicht staat me niet aan, dus je komt maar niet… stop die worst maar vol in je muil, zodat ie dicht blijft!

 8. E. Jansen

  @ Fox Mulder: Jouw leven is veel saaier… je bent zeker boekhouder bij een bank ofzo… echt zooooo boooring… te saai om überhaupt uit te nodigen bij onze bekvechtparty

 9. Curryworst

  Je weet niet eens hoe ik eruitzie, apenfokker!

 10. Raaf

  Beste E. Jansen,

  Merci voor het ronduit sympathieke aanbod maar tijd is geld
  Druk, druk, druk, druk
  (mijn streven is drie boeken per week (incluis een lange sessie in bad) dus dan blijft er -behalve pak ‘m beet 3 avonden met de diverse vrindenkringen) bijzonder weinig tijd over voor blind dates.
  Maar nogmaals, ronduit sympathiek.

  En daarom zal ik U een geheimpje verklappen
  De commerciëlen maken wanstaltige programma’s, de een is nog leger dan de andere smakeloos is. Net zo onpeilbaar leeg en smakeloos als de Staatsmedia. Sterker nog op dit moment is RTL zo mogelijk nog politiek correcter dan de NPO (ik weet het is nauwelijks voor te stellen)
  Echter
  En daar zit ‘m de crux
  Het kost me niets
  Ik vermoed dat U mij het reclame element voor de voeten zal werpen maar dat is een opzichtige mirage. Ik heb een nogal goedkope smaak dus koop over het algemeen (Schotse malt whiskey vormt hierop een uitzondering, iedereen heeft minimaal recht op één zonde) het goedkoopste alternatief.

  Soms (heel, heel, heeeeel soms) tuur ik -in gedachten verzonken- wezenloos naar reclame
  Mocht die reclame me bijzonder irriteren dan zal ik het desbetreffende produkt niet (langer) aanschaffen.
  Reclame heeft op mij over het algemeen exact het tegenovergestelde effect.

  De Staatstv en de Staatstv daarentegen wordt vetgemest met belastingcentje
  Een buitengemeen onverkwikkelijke zaak waar logischerwijs subiet een einde aan gemaakt zou moeten worden.
  We leven immers niet in N-Korea.
  Ik heb an sich weinig tegen propaganda
  (RTL doet het ook zie hun verering van religieus/ideologische uniformen)
  maar doe dat dan uit eigen beurs. Daar hoeft mijns inziens de belastingbetaler niet voor op te draaien.

  Yours faithfully
  Raaf

 11. Merel

  @Raaf.
  Je weet heel goed te verwoorden waarom je iets niet wilt.
  Weet je ook te benoemen hoe je het wél wilt?

 12. Raaf

  Beste Merel,

  Dat kan ik inderdaad.
  Ik pleit voor totale ontmanteling van de Staatsmedia aangezien

  a) Agitprop. niet uit de Staatskas betaald zou moeten worden.

  b) het een subsidiecircus is die totaal talentloze BN’rs werkverschaffing biedt.

  c) het fake news produceert en talrijke zaken in de doofpot laat verdwijnen (zoals bv. de (al decennia lang !!) massaverkrachtingen van honderdduizenden meisjes in Europa door islamitische bendes. Zie casus Rotherham (en honderden andere steden)

  en

  d) de Staatsmedia slechts 1 segment van de markt bedient; de moreel voortreffelijke zelfvoldane Gütmensch

  Dus ontmantelen
  Van de vloer van de kelder tot de nok van het dak.

 13. piet

  Kranenbarg is dat die vent van radio 5 die veel praat en een ander niet uit laat praten en weinig muziek draait.

 14. Rubicon

  Dit is weer een voorbeeld waarom de omroepen er tussen uit moeten. Gewoon een bedrijf/organisatie optuigen met Angelsaksich bestuursmodel. CEO-CFO-een laag (vijf directeurtjes sport-ciltuur-amusement etc) er onder die allemaal externe productie bedrijven aansturen. 2 netten en 1 online. Niets bezuinigen-geen reclames.
  @Raaf-waar is je tegemoetkoming van 1 net???

 15. Curryworst

  Raaf is een complete mongol.

 16. Lies

  @raaf: a) eens b) eens
  c) en d) complete onzin. Had je hoger ingeschat?

 17. Joost

  Het is vreemd dat er zo veel mensen zijn die juichen voor een buitenlandse leider die zorgt voor sancties waardoor er hier banen verdwijnen en hogere uitgaven eist waardoor wij meer belasting moeten betalen.

 18. Joost

  Het is jammer dat de omroepen zich zo opstellen. Die zendermanagers kosten geld en maken de boel ondemocratisch. Het is van belang dat de kijkers weten hoe dit spel gespeeld wordt. Als je zo moet bedelen om zendtijd dan kan je ook geen eigen geluid laten horen.

 19. Merel

  @Raaf,
  Een herhaling van zetten.
  U legt uit hoe iets af te breken.
  Ik vroeg om een alternatief voor de huidige situatie.
  Oftewel, hoe moet het wél.
  Hoe moet de publieke omroep dan wel georganiseerd worden vlgs Uw wensen?

 20. Rubicon

  @Merel. Raaf wil geen publieke omroep. Markt zijn werk laten doen. Bijvoorbeeld net als kranten. Ik ben het daar niet mee eens. Kan me niet vaak vinden in de manier waarop hij de PO uitfoetert maar onderliggende gedachte begrijp ik. Ik vind goed geleide PO uitstekende sociale voorziening en goede mogelijkheid om mensen die niet 5 betaalmuren kunnen betalen.

 21. Joop55

  Dit ouderwetse systeem moet eruit gewoon productiemaatschappijen en omroepen oordelen op hun inhoud, toegevoegde waardes (donder die PowNed er nou is uit), en bovenal hun betrokkenheid met de leden.

 22. Claudia

  Ik hekel de GEHELE NPO.

 23. Ano Nymous

  Claudia. Kijk dan lekker naar de CO.
  Niemand die je tegen houdt.

 24. E. Jansen

  @ Raaf: over ALLES wat je koopt zit een geldelijke opslag voor reclame waarmee we de commerciele omroep betalen, niet alleen over whisky (wat trouwens wel uitlegt waarom je zoveel en stom bazelt). Het niet kijken naar de reclame, of je er verder niet aan storen, houdt dat niet tegen. En je betaalt op jaarbasis veeeel meer aan die pulp-tv dan naar de ong. 45 p.p. per jaar aan de NPO… In tegenstelling tot jou, in geheel nuchtere toestand dus, snap ik hiermee echt niet wat dat ontmantelen nou oplost of meerwaarde geeft. Trouwens, als je totaal niet van tv, radio en media houdt, je houdt niet van publieke en ook niet van commerciele televisie zeg je… wat doe je dan op een nieuws- en forumsite als deze? Kortom, je hebt gelijk… dat bakkie moeten we maar overslaan… drink nog maar een paar flessen whisky.

 25. Annoniemus

  Bert K is een teleurgestelde weggejurkte DJ die een beetje nasmeult na zijn Radio 2 tijd !!

 26. Fred

  De rol van Bert bij NPO radio 2 was uit gespeelt. Eigelijk zou Bert terug gaan naar omroep gelderland. Maar Karin de goot besloot iets anders te gaan doen. Karin had het tijdslot 16:00 18:00, wat dus vrij kwam.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.