I Want You was eerste werktitel The Voice of Holland

I Want You was de eerste werktitel van de wereldwijde John de Mol-hit The Voice. De huidige titel werd pas op een later moment bedacht. Dat vertelt Erland Galjaard, tot voor kort de tv-baas van RTL, in de Dummies Podcast. Galjaard is van het begin tot het eind betrokken geweest bij de totstandkoming van The Voice. “Toen ik net begon bij RTL 4, in de tijd dat we het lastig hadden, had het amusement het lastig. We waren te lang doorgegaan met oude merken“, legt hij uit.

Het eerste amusementsprogramma wat Galjaard, overigens ook met De Mol, neerzette was Ik Hou Van Holland, dat de ondergang van Paul de Leeuw betekende. “Ik weet nog goed dat ik Paul de Leeuw ergens tegenkwam en hij had de promo’s gezien van Ik Hou Van Holland. Toen zei hij: ‘Nu ga ik het voor het eerst moeilijk krijgen.’ Toen dacht ik: het zal wel meevallen, want het verschil was zó groot. Met Ik Hou Van Holland en De TV Kantine kregen wij ineens een sterk blok.

Ik Hou Van Holland begon in 2008. In dat jaar besloot Galjaard ook voorlopig te stoppen met Idols. “In dat jaar switchte ik van Idols naar X Factor, met als voorwaarde dat we zouden focussen dat we meer op het echte talent zouden focussen, dus minder op het lachen en die audities. Na al die jaren werd dat voorspelbaar.”

De shows van X Factor waren prachtig, aldus Galjaard. “John belde mij en zei: ‘Wat is dit geweldig en goed gedaan, waarom kunnen wij dit niet zelf in Nederland?’ Toen zei ik: ‘Als jij iets kunt ontwikkelen wat goedkoper is dan dit…’ Het is natuurlijk een bloedduur programma, dat kun je maar één keer per jaar betalen.”

Hij kwam al vrij snel met het idee om de hele auditieronde te skippen. “En te komen met honderd vooraf geselecteerde mensen te starten. De ontwikkeling heeft twee jaar geduurd. Het eerste jaar deden we het echt met z’n tweeën. De eerste titel was I Want You.”

Het concept van de coaches was er al vanaf het begin. De draaiende stoelen kwamen later. “Roel van Velzen werd gevraagd als één van de coaches. Hij wilde het eerst niet doen. Hij zei toen in een meeting: ‘Jullie zeggen The Voice en het gaat niet meer om uiterlijk en alleen om de stem, maar dat ga je nooit waarmaken. Als er een prachtige vrouw binnenkomt of een heel knappe jongen… Als je het echt eerlijk wil doen, zou je alleen de stem moeten horen.’

Eerst dachten we: misschien moet de kandidaat dan achter een wandje gaan staan. Met name door John werd dat gelijk gezien als een uniek element. Hij heeft toen zelf die stoelen bedacht met die knop.”

Hoe lang kan The Voice nog mee?

Hoe lang kan The Voice nog door? “Dat is lastig. Nederland is wel een land waarbij succesvolle programma’s over het algemeen een kortere levensduur hebben. Ten opzichte van het eerste jaar is het natuurlijk al minder nu. Dat is altijd zo. Het zit nog steeds op ruim 2 miljoen kijkers, dat is heel veel, zeker nu.”

Ik ben wel benieuwd wat er dit seizoen gebeurt, want kijkers haken wel redelijk snel af. Jongere mensen kijken nauwelijks meer live televisie.”

De Dummies Podcast, waarin Galjaard ruim anderhalf uur wordt geïnterviewd, kunt u hier beluisteren.

Erland Galjaard heeft de afgelopen week meerdere interviews gegeven. Een overzicht van zijn uitspraken:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)
Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine (21 juni)
Erland Galjaard gaat praten over overstap naar Talpa (22 juni)
Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos (23 juni)

Foto: YouTube

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen