Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby

Erland Galjaard verloor in zijn laatste periode als tv-baas van RTL draagvlak onder het personeel van het mediabedrijf. Zij vroegen zich af wat hij belangrijker vond: RTL of zijn dj-hobby. Dat heeft hij zelf gezegd in het programma Kunststof op NPO Radio 1. RTL liet eind 2017 een ‘strategic review‘ uitvoeren door een duur adviesbureau. “De directie van RTL heeft zelf een bureau in de arm gekomen – ook vanwege de reorganisatie die er nu aan komt – om te kijken hoe dit bedrijf nu in elkaar zit.

Het bureau moest uitzoeken of er genoeg vernieuwt wordt. “En of de juiste mensen op de juiste plek zitten. Ik heb op een gegeven moment zelf gevraagd: ‘Ik zou het wel fijn vinden als er ook eens naar mij wordt gekeken en naar mijn team.’

Galjaard wilde zichzelf graag laten evalueren. “Los van het feit dat ik zelf nog enthousiasme voelde en graag door wilde met die platformen en Videoland.”

De uitkomst was in principe gunstig, aldus Galjaard. “Dat was heel positief. Salem Samhoud was degene die dat onderzoek deed en hij kwam ook bij mij thuis en heeft toen ook verteld wat er binnen het bedrijf over mij gezegd werd.

Wat er binnen RTL over Galjaard gezegd werd was niet altijd positief. “Salem vertelde me een aantal dingen die ik niet alleen veel gehoord had, maar ook veel gelezen had. Hij zei: ‘Ik zeg niet of het waar is of niet, maar ik zeg even wat ik binnen het bedrijf hoor. Niet van je team direct, maar van de mensen wat verder weg.’ Nou prima, daar ging het ook om. Er werd bijvoorbeeld gezegd: ‘Is hij nou bezig met muziek of is hij bezig met RTL?’ Dat kon ik hem natuurlijk uitstekend uitleggen.”

RTL’ers vroegen zich af waar Galjaards prioriteit lag. “Ja, en van: ‘We zien hem wat minder op kantoor.‘”

Is het niet ernstig als je personeel dat zegt? “Ja, nou ja, ik vind het niet ernstig. Ik vind het wel eerlijk als mensen dat zich afvragen en ik vind ook dat je daar goed antwoord op moet kunnen geven. Ik heb er nogmaals zelf om gevraagd.”

Waarom was ik er vaak niet? Omdat ik in gesprek was met mensen en op vloeren liep, bij opnames was en in montagekamers zat. Ik ben geen man die achter zijn bureau gaat zitten.

Uiteindelijk kwam Galjaard er goed van af. “De conclusie was dat wij een van de beste teams waren die hij ooit had gezien en ik de beste aanvoerder was. Hij heeft tegen de directie van RTL gezegd: ‘Zorg dat je die man zo snel mogelijk vastlegt.’ Dat wilden ze ook. Ze boden me in januari een contract voor vier jaar aan, maar toen zei ik: ‘Dat gaan we niet meer doen.‘”

RTL ontkende in februari al dat de exit van Erland Galjaard iets te maken had met het heroriëntatie-onderzoek.

Wendy van Dijk, de vrouw van Galjaard, gaf vorige week op de radio aan dat ze de laatste periode van Galjaard bij RTL als lastiger heeft ervaren, met name door toenemende afgunst.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen