Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan

Erland Galjaard, tot voor kort de tv-baas van RTL, vond het ongelooflijk lastig om Humberto Tan te ontslaan als talkshowhost. Hij wilde bijna weglopen bij hun afspraak. Dat vertelt hij vandaag in de Dummies Podcast. Door het succes van Jinek zaten de kijkcijfers van RTL Late Night vanaf januari 2017 ineens in de lift naar beneden. “Ik weet het nog heel goed: Humberto is vorig jaar in het voorjaar iets minder gaan scoren. Toen hebben we in de zomer alle hens aan dek gehad.

In de doelgroep was het nog prima, aldus Galjaard. “Maar het liep aanzienlijk terug. Ook kreeg hij veel kritiek en deels was dat terecht. Toen hebben we gezegd: ‘We gaan het anders proberen te doen.’ Dat lukte niet. Ik heb me wel gecommitteerd aan dat jaar. Je kunt niet binnen dat jaar even iemand op straat zetten. Zo werkt het niet en zo wil ik het niet.

De kritiek op Tan was kwalijk, vindt Galjaard. “De kritiek die er is geweest was vaak heel persoonlijk en naar op de man, oneerlijk en smakeloos ook. Ook over wel of niet een relatie met Dionne zijn eindeloos stukken geschreven. Sommige kranten maakten zich schuldig aan tien stukken in een week, dat ik dacht: tsjongejonge. Maar dat hoort er ook bij. Het nam niet weg dat er wel wat aan de hand was bij het programma. Dat had ik natuurlijk ook al lang gezien. En ik niet als enige, maar ook bij RTL.

Ondergang

Wat heeft voor de ondergang van RTL Late Night gezorgd? “Los van Matthijs van Nieuwkerk was hij de enige man die het helemaal alleen. Moest doen. Hij deed het echt het hele jaar, met korte pauzes. Dat is veel en als je dan zó succesvol bent – hij won iedere prijs – dan kan ik me voorstellen dat er bij de redactie, zender en presentator er toch een soort gemakzucht in sluit. Misschien vernieuw je het te laat of ben je bang om dingen te veranderen. Zeker als anderen dat wel doen. Je hebt heel goed gezien hoe snel Jinek gekeken heeft naar waar er behoefte aan is.”

Uiteindelijk zag Galjaard het niet meer goed komen. “Ik vond het gesprek moeilijk. Ik heb denk ik driekwart jaar geleden bedacht: ik weet niet of dit nog goed komt. We hebben uiteraard alle gesprekken gevoerd, met Humberto en de redactie, of het nog anders kon. Op een gegeven moment ben ik me gaan oriënteren en heb ik gedacht: wie zou dat dan moeten doen, want één ding is zeker: RTL 4 zal op de late avond altijd een opiniërende latenighttalkshow moeten hebben. Dat kun je niet meer weggeven.

Huys

Toen kwam Twan Huys in beeld. “Ik heb op een gegeven moment bedacht dat dat Twan Huys zou kunnen zijn. Hij interviewde mij een keer op een hogeschool en toen dacht ik: wat doet hij dat goed. Ik heb hem gebeld en toen hebben we er een paar keer over gepraat. Dat was een proces van ruim een halfjaar. Dat is niet van de een op andere dag omdat iets wat minder scoort.”

Vervanging ligt niet voor het oprapen. “Je ziet hoe lang dat heeft geduurd, een half jaar. En dan nog begint hij pas in september. Dan heb je het over een jaar aanloop. Dat kan ook niet alles met dat soort goede mensen. Die zijn druk en hebben al dingen te doen.”

Ontslaggesprek

Maar toen moest Tan nog ontslagen worden. “Ik kwam aan, we hadden ergens afgesproken in Amsterdam en toen ik er zat heb ik heel even overwogen van: weet je wat, ik ga gewoon naar huis, bekijk het allemaal maar, ik doe het niet, ik ga het gewoon niet doen, ik ga niet iemands leven op zijn kop zetten. Dan maar wat minder scoren, we komen er wel weer.”

Toen kwam hij binnen. “Gek genoeg was het een dierbaar gesprek. Ik zag er tegen op, omdat je het leven van iemand verandert. Dat wil je eigenlijk niet. Ik heb daar al gezegd: ‘Het is wat vroeg, maar denk na om weg te gaan uit die hoek en Dance Dance Dance te gaan doen en Holland’s Got Talent te gaan doen. Dat zijn dingen waar je wat mee hebt en ook nog goede gesprekken kunt voeren. Ga even weg van die dagelijks druk van moeten.’ Van: je had de minister dit moeten vragen en Dotan dat moeten vragen.

Tot slot: waarom heeft hij niet voor Beau van Erven Dorens gekozen? “Er was een groot belang bij dat hij bij RTL Boulevard bleef staan.

De Dummies Podcast, waarin Galjaard ruim anderhalf uur wordt geïnterviewd, kunt u hier beluisteren.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen