Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos

Geplaatst op Sat 23 Jun 2018 om 11:30

Maanden- en maandenlang hebben Erland Galjaard en Twan Huys met elkaar gesproken over de opvolging van Humberto Tan, zonder dat Tan dat zelf wist. Toch is de talkshowhost daar niet boos over. Dat heeft Galjaard gezegd op NPO Radio 1. Galjaard wilde Tan na de zomerstop van 2017 nog één kans geven, maar: “In oktober-november dacht ik: het is nog niet heel erg overtuigend. Toen ben ik eind november, begin december gaan denken: wie zou dat dan moeten gaan worden?

Eerst passeerden interne opties de revue. “Toen hebben we als team nagedacht of Beau dat zou kunnen, die het uitstekend deed in Summer Night, maar hij doet Boulevard heel goed en ook andere programma’s.

Wanneer sprak hij voor het eerst met Twan Huys? “Dat eerste gesprek was ergens in november.

Wist Tan dat? “Nee.”

Is dat niet een beetje gemeen? “Het zou volstrekt onprofessioneel zijn als je je niet oriënteert. Als je een ultieme effort doet om een programma, redactie, zender en halfelfslot overeind probeert te houden, dan zou het heel naïef zijn om gewoon achterover te leunen en te denken: ik kijk wel aan het eind van het jaar. Dat kon ik me niet veroorloven.”

Uiteindelijk bracht Galjaard het slechte nieuws aan Tan op de laatste dag van februari. “Dat was een gesprek waar ik tegenop zag. Dat heb ik al eerder verteld. Het is een fijne vakman die heel veel voor RTL betekend heeft. Het ging natuurlijk niet goed het laatste anderhalf jaar.

Niet boos

Zelf was Tan het niet eens met zijn ontslag. Hij zag de noodzaak niet. “Ik denk dat hij dat minder vond en voelde dan ik, maar dat is ook logisch als je in het oog van de storm staat.”

Was hij boos? “Nee, hij was ontzettend rustig.

Ook niet over dat hij al maanden met Huys aan het praten was? “Dat begreep hij. Dat bedrijf moet toch gewoon blijven lopen? Je kunt toch niet zeggen: ‘Pas nu jij weg bent, gaan we even kijken.’ Alle goede mensen hebben banen, verplichtingen en kunnen niet van het een op andere moment weg. Al die onzin ook dat het eerder had gemoeten… Dan ben je geen tv-maker. Je kunt niet binnen twee maanden even iemand ergens weghalen.

Als interviewer Coen Verbraak aan Galjaard vraagt of Huys niet te kil is voor een amusementszender als RTL, zegt Galjaard: “Dat ben ik niet met je eens. Dan zou ik je toch aanraden om eens naar College Tour te kijken, waar hij op een ongelooflijk charmante manier doordringt tot mensen.”

Salaris

Verbraak: “Hij zit er voor twee jaar, naar verluidt voor een miljoen per jaar.

Galjaard: “Naar verluidt. Wie zegt dat?

Verbraak: “Dat heb ik opgevangen. Misschien is het niet waar.”

Galjaard: “Van wie?”

Verbraak: “Ja… Van wie, ha ha.”

Galjaard: “Ik wil dat graag weten.”

Verbraak: “Van iemand waarvan ik denk dat die dat kan weten. Maar het is aan jou om dat tegen te spreken.”

Galjaard: “Ik weet wel waar het gezegd is. Dat is van Marianne Zwagerman of iemand die dat hier een keer heeft gezegd.”

Verbraak: “Nee, dat is helemaal mijn bron niet.”

Galjaard: “O, oké, nou het is klinkklare nonsens, ook dat.”

Erland Galjaard heeft de afgelopen week meerdere interviews gegeven. Een overzicht van zijn uitspraken:

Gordon was woest om optreden in All You Need Is Love (16 juni)
Wendy van Dijk: ‘Relatie met de baas werd lastiger’ (16 juni)
Youp vond Humberto-feestje ‘zielig’, Galjaard boos (16 juni)
Erland Galjaard wilde weglopen bij ontslaggesprek Tan (16 juni)
Erland Galjaard vindt salarisnorm NPO wassen neus (17 juni)
Galjaard had enorme strijd met Peter van der Vorst (18 juni)
Erland Galjaard is gek op Choco Prince (19 juni)
Erland kreeg RTL Late Night met moeite op de buis (19 juni)
Erland Galjaard verloor draagvlak bij RTL door dj-hobby (20 juni)
Erland Galjaard ziet in Frans Klein niet zijn opvolger (21 juni)
Erland Galjaard vond Tan kritisch en geen PR-machine (21 juni)
Erland Galjaard gaat praten over overstap naar Talpa (22 juni)

Foto: NOS, Stefan Heijendael
16 Reacties op “Huys en Galjaard vergaderden stiekem; Tan niet boos”


 1. SOLANGE

  Daar is ie weer die Geiljaard

 2. Curryworst

  Tuurlijk is Tan wel boos. Alleen hij blijft maar het netgeklede heertje spelen.
  Als er achter je rug om aan je stoelpoten wordt gezaagd, je eigen talkshow flopt en daarom wordt beëindigd en je privé ligt op straat na een buitenechtelijke affaire, ja dan word je wel boos.
  Of Galjaard liegt. Dat lijkt me een reële optie.

 3. Bart

  „Al die onzin ook dat het eerder had gemoeten… Dan ben je geen tv-maker. Je kunt niet binnen twee maanden even iemand ergens weghalen.”

  Iemand met een andere mening wuift Galjaard gelijk weg als onzin. Je kunt niet binnen 2 maanden even iemand ergens weghalen? Erland Galjaard het waren geen 2 maanden maar al ruim een half jaar. Najaar 2016 kwam de klat er al in als rondom Humberto langzaam naar buiten. Humberto had voor zomer 2017 al van het programma gehaald moeten worden. Dat was ook beter voor hem geweest. Iedereen maakt fouten in zijn werk. Erland Galjaard vindt dat van zichzelf niet maar ook hij maakt ze natuurlijk. Wat is er zo erg aan omdat toe te geven? Dat maakt je alleen maar eerlijk en meer mens.

 4. Fox Mulder

  Tan? Wie was Ton ook alweer?

 5. ycheweiz

  Zelfs voor een miljoen zegt Twan dat Trump een toffe peer is. Geef het een half jaar, daarna zit hij bij RTL nieuws. Twan Huijs is geen empathische man, een arrogante deuger.

 6. anja

  De vraag of het achterbaks was (ten opzichte van Humberto Tan namelijk), daar wordt dus net zo makkelijk even overheen gepraat.

 7. Johan

  Lijkt me logisch dat je onder de radar op zoek gaat naar een opvolger dus hier treft galjaard geen blaam. Verder geloof ik dat salaris van een miljoen ook niet. Dat is misschien realistisch als team zichzelf bewezen heeft en er een megasucces van maakt maar voorlopig moeten we dat nog maar zien gebeuren. Denk dat 600k meer in de buurt komt.

 8. Sjaak

  Pas er wel een beetje bij, 2 gluiperds bij elkaar.

  Hoe dan ook, mark my words, Twannekutje gaat de grootste flop van het TV Seizoen 2018-2019 worden.

 9. Wollter

  600K? Met pensioenpremie, reis-en verblijfskosten, vakantiegeld, kledinggeld en andere extraatjes klopt dat miljoen wel.

 10. tim

  daar zijn we weer

 11. manuela

  Huys gaat late night ook niet succesvol maken.

 12. Simon

  Galjaard moet eens een tijdje de luwte opzoeken. Hij is meer dan ooit in de media sinds hij bij RTL weg is.

 13. Raaf

  Twan Huys gaat enorm falen.
  Onversneden politiek correct, poeslief en kwijlend tegen vrienden, oneerlijk tegenover politieke vijanden.
  Het charisma van kikkerdril.

 14. Zalmneusje

  Bah bah, wat een vreselijke man is die Galjaard toch. Humberto ontslaan (volkomen terecht daar niet van) en vervolgens overal roepen hoe geweldig Humberto is, dat ie zo sympathiek is en hoe moeilijk het was om hem te ontslaan en hoe goed Humberto zijn ontslag opvatte. Alsof het een speling van het lot was wat zich buiten Galjaard en Tan om voltrok. Wees toch gewoon eerlijk man. Tan was niet goed genoeg. Klaar.

 15. BRAAK

  I’m a Loser!!!!!

 16. Flip de Beer

  Ze kunnen beter M nemen!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.