Kritiek op ‘fangirl’-momentje Eva Jinek bij Clinton

Het slot van het interview dat Eva Jinek had met Hillary Clinton leidt her en der tot wat kritiek. Sommigen vinden het niet gepast dat de presentatrice zich opstelde als ‘fangirl’. Dat blijkt uit reacties op sociale media, onder meer van Ton F. van Dijk, oud-NPO 1-baas en Omroepman van het Jaar 2007. Jinek rende aan het eind van het interview naar een fotolijstje dat ze aan Clinton wilde laten zien. Ze heeft namelijk al sinds haar tienerjaren een foto van Bill en Hillary Clinton in huis staan.

Van Dijk vindt dit echt niet kunnen. “Waarom heeft niemand Jinek behoed voor deze domme actie waarmee ze in een klap geloofwaardigheid gehele interview te grabbel gooit? Je bent of journalist of fan.

Dit is journalistiek gezien ‘not done’, meent hij. “Het begrip ‘journalistieke distantie’ impliceert een professionele houding waaraan nu niet is voldaan. Waarom heeft niemand Jinek hierin begeleid?

Als Marianne Zwagerman aangeeft dat Jinek dit zelf ook had kunnen bedenken, zegt Van Dijk: “Niet als het gaat om die fanactie aan het einde van het gesprek die nooit had mogen plaatsvinden en toen het toch gebeurde niet had moeten worden gemonteerd. Er is toch wel iemand die meekijkt daar?

Zwagerman: “Daar zijn we het over eens. Maar we hebben het hier over een zeer volwassen en ervaren mediamaker. ‘Begeleiden’ en ‘behoeden voor’ zijn termen die ik daar niet mee vind rijmen.

Van Dijk: “Ik wel: hoe goed je ook bent: je hebt altijd een hoofdredacteur die je helpt en bijstaat, en ja ook behoedt voor dingen. Niemand uitgezonderd. Journalistiek is ingewikkeld vak. Ook voor de allerbesten.

Het bewuste fragment:

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen