‘Arjen Lubach past Ollongren-censuur toe’

Arjen Lubach krijgt op sociale media kritiek omdat hij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, de vrouw van zijn baas, Human Factor-producent Irene van den Brekel, de hand boven het hoofd zou houden. Dat is te lezen op Twitter. Lubach had zondag een heel item over nepnieuws en veroordeelde politici die nepnieuws min of meer willen censureren. “Nepnieuws bestaat en dat is super kut, maar als de overheid gaat bepalen wat waar is, krijg je Turkse toestanden.

Politici moeten niet bepalen wat nepnieuws is, vindt Lubach. “Wat is nepnieuws en wat niet? In plaats van dat de pers dat zelf uitzoekt, of de burger zoals dat hoort in een democratie, moet nu de Franse overheid gaan bepalen wat de waarheid. Dat plan van Macron kan dus op de censuurlijst.

Lubach haalde ook politici uit Duitsland en de Europese Unie aan, maar verzweeg Ollongrens rol in deze discussie. De minister stuurde in november een waarschuwende brief naar de Tweede Kamer over Russisch nepnieuws, wat leidde tot veel negatieve reacties.

Critici vonden haar  waarschuwing te vaag en paniekerig, omdat ze helemaal geen voorbeelden kon geven van nepnieuws. Later verweet Thierry Baudet haar er in de talkshow Jinek van ‘gevaarlijk’ bezig te zijn, omdat de politiek zich buiten de nepnieuws-discussie zou moeten houden.

Dat de naam van Ollongren niet eens genoemd werd door Lubach, vinden sommige kijkers vreemd. “In het hilarische censuur-item bij Arjen Lubach ontbrak heel opvallend onze eigen minister Ollongren, die wel heel prominent nepnieuws wil aanpakken. Nu lees ik dat Ollongrens partner de Zondag Met Lubach-producent is! Zondag Met Lubach-zelfcensuur?“, twittert ene Tom.

En ene Egni twittert: “Leuk en lekker gelachen. Wel opvallend dat Arjen angstvallig de censuur van Ollongren niet noemt! Oh wacht, haar echtgenote is producente van Lubach.

Henk twittert: “De echtgenote van Ollongren is producer of zoiets bij Lubach. Tsja, dat zal wel een dempende werking hebben, de tentakels van D66 reiken ver.

Ook onder de YouTube-video van dit item wordt erop gewezen dat Ollongren is getrouwd met de producent van Lubach. En Kees zegt op de GeenStijl-site: “Jammer, maar helaas ook niet gek, dat de fakenews wet van ‘onze’ Zweedse vriendin Ollongren niet wordt besproken. Past namelijk prima in het rijtje Macron, Netz-wet, EUvsDisinfo.

En Voorjaarsmoe zegt op GeenStijl: “Het blijft wringen; Lubach is slechts ‘one handshake’ verwijderd van Ollongren. Conclusie voor de meeste (onwetende) kijkers zou kunnen zijn dat het in ons gezellige landje gelukkig allemaal wel meevalt.

Lees ook: Producent Zondag Met Lubach is vrouw vicepremier (27 oktober)

Foto: KRO-NCRV

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen