‘Stille dood gestorven RTL Z kost kijker geld’

Geplaatst op ma 29 jan 2018 om 14:10

Hoewel RTL Z is veranderd van een zender met de hele dag door actualiteit in een zender waarop Undercover Boss af en toe wordt onderbroken voor een nieuwsupdate, betaalt de kijker nog wel steeds voor een echte nieuwszender. Dat meldt programmablad Totaal TV. Toen RTL Z enkele jaren geleden begon waren de ambities hoog en vroeg RTL aan tv-aanbieders een hoger dan gemiddeld bedrag voor doorgifte, aldus het blad. Dat bedrag betalen zij, en dus wij als kijker, nog steeds.

Partijen als KPN en Ziggo berekenen die doorgiftekosten uiteraard gewoon door aan de kijker. “De kijker betaalde uiteindelijk doormiddel van de jaarlijkse prijsverhoging van het tv-abonnement de hogere distributievergoeding die aanbieders voor nieuwszender RTL Z betaalden“, aldus Totaal TV.

Inmiddels is RTL Z dus een herhaalzender met buitenlands product. “Nu RTL Z feitelijk geen volwaardige nieuwszender meer is, betaalt de tv-kijker nog steeds aan de tv-aanbieder het volle pond voor RTL Z“, aldus Totaal TV.

Het is evident dat de meerwaarde van RTL Z als nieuwszender is verdwenen voor tv-aanbieders. “Maar omdat RTL Z in een totaalovereenkomst met RTL wordt afgenomen, kunnen aanbieders niet zomaar RTL Z uit het aanbod verwijderen.”

Totaal TV wijst erop dat het kanaal van RTL Z belangrijk is voor RTL, omdat het bedrijf dat kanaal op een later moment kan omzetten in een gokkanaal, als de wetgeving wordt versoepeld.

Het artikel ‘Kijker betaalt voor nieuwszender RTL Z dat geen nieuwszender meer is’ kunt u lezen op Totaaltv.nl.

Lees ook:
Nog maar paar uur per dag nieuws op RTL Z (19 januari)
Rick Nieman analyseert vroegtijdige dood RTL Z (23 januari)

Foto: RTL
18 Reacties op “‘Stille dood gestorven RTL Z kost kijker geld’”


 1. Zondag

  De hoogste tijd omdat geld te betalen aan de NPO ipv RTL

 2. Rogier

  Zal mij benieuwen hoeveel reacties er nu komen… normaal altijd op de npo lopen te schreeuwen. Dat bedrag is niets bij al die prut van de commerciële zenders waar je echt nooit naar kijkt… minachting voor de kijker!!! Haal heel rtl maar uit het pakket…

 3. Kaaskijker

  In de begintijd zijn een aantal cruciale momenten geweest die de zender de nek om draaide. Onderandere live verslag van dramatische gebeurtenissen werd gedaan op RTL4. Vanaf dat moment was bij mij al het gevoel: ik hoef RTLZ niet aan te zetten.

  Maar een 24uurs Nederlandstalig nieuwskanaal zit ik nog steeds op te wachten. Ik kijk bijna dagelijks een uurtje CNN.

  Maar je zit ook met het probleem van extreem goede concurrentie. Als DWDD zowel Modderkolk en Rosenthal aan de tafel hebben om over de AIVD hack-scoop te praten, dan win je het nooit.

 4. arie de jong

  Kun je op die ellendige zender gratis reclame maken??? WTF zeg er kijkt al niemand en dan nog 10 minuten al die shit reclame

 5. Kaaskijker

  Daarom zeg ik al jaren: als de VARA commercieel zou gaan dan zou dat een serieuze concurrent zijn. Ze trekken een ander publiek dan de huidige commerciëlen, dus ook voor andersoortige adverteerders interessant.

 6. Mediaprak

  Daarom pleit ik voor A La Carte abonnementen. Technisch mogelijk om per kanaal de doorgifte te regelen. Waarom moet ik, middels het ‘basis’pakket meebetalen aan zenders als RTL 5, Z en 9 en SBS 8 en Veronica? Marktaandelen bewijzen dat ik niet de enige ben.

 7. Rick

  Maakt niets uit! Kabelaars gooien elk jaar de abonnementsprijs toch omhoog!

 8. Bart

  @Kaaskijker Er is begin jaren 90 even sprake geweest dat de VARA commercieel zou gaan. Dat waren AVRO, TROS en Veronica gezamenlijk onder naam ATV ook van plan. Beide initiatieven zijn in de ijskast beland. Veronica ging uiteindelijk in 1995 maar had toen nooit met RTL in zee moeten gaan. Voor AVROTROS en SBS zou het nog steeds goed zijn om eens met elkaar te praten.

 9. Gerard

  @ Rick

  Ga huilen!
  Of ga gewoon geld verdienen.

 10. By the way

  Haha, steken onder water vanuit het SBS-kamp… Alsof de kijkers niet ook betalen voor de crap van SBS9, Net5 en Veronica zonder dat ze daar een vrije keus in hebben.

  Typisch geval van: het is zoals het is, binnen de afgesproken regels. Je verandert er niks aan. Zinloos verhaal.

 11. 123

  En mensen maar klagen over de NPO. Nee, híer moet je blij mee zijn! :/

  Stiekem hoop ik dat John de Mol er nog een stokje voor steekt, zodat RTL met een zender opgescheept zit welke op dat moment helemaal níets toe kan/wil voegen.

 12. Olkman

  zou reisbureau NPO dit ook lezen?

 13. west

  @ Rogier We zouden een aktie kunnen ondernemen tegen de grootse providers
  als we allemaal een mailtje naar ze sturen WIJ WILLEN GEEN RTL IN HET PAKKET
  en wensen daar ook niet voor te betalen, we zeggen gewoon de automatische betaling op , en betalen met 10 % korting op de tv diensten
  JKijken hoe ze reageren!!

 14. Amateurs

  WIJ WILLEN GEEN NPO IN HET PAKKET

 15. Anonymous

  WIJ WILLEN GEEN RTL IN HET PAKKET

 16. gtstfites

  RTL 7:
  06:00 BOAZ
  09:00 RTL Z Nieuws
  11:00 RTL Z: Doc
  12:00 BOAZ
  13:00 Beurs update
  13:05 RTL Boulevard (herhaling)
  14:00 RTL Z Nieuws
  15:00 Boaz
  17:00 Mr Bean
  17:30 Flodder
  18:00 The A-Team

 17. Nanke Melis

  rtl is een compleet ziek bedrijf geworden. Dat is ook de oorzaak van het falen van rtlz
  Iedereen weet dat de club rondom Erland zelfbenoemd specialist is e geen tegenspraak accepteert. Men vindt zichtzelf daar de beste van de beste maar alleen met rtl4 hebben ze succes gehad.. nu het daar ook minder gaat kunnen ze de boel niet bijsturen duzzzz… Ondertussen rennen de echte talenten de deur uit..
  Even de bezem erdoor Sven?

 18. E. Hartsma

  Mag ik even zeggen dat ik erg geniet van de documentaires die op RTLZ worden uitgezonden? Nooit heb ik zo veel RTL gekeken, alleen RTL4 nieuws en RTL7 V.I.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.