Gijs van Dam stuurt advocaat af op Frits en Matthijs

Door de affaire Job Gosschalk is die van Jelle Brandt Corstius en tv-maker Gijs van Dam op de achtergrond verdwenen, maar achter de schermen gaat ook dat gevecht door. Vandaag staat Van Dam groot op de voorpagina van De Telegraaf, omdat de krant heeft ontdekt dat hij zijn advocaat heeft afgestuurd op Matthijs van Nieuwkerk, Frits Barend, Fremantle-directeur Georgette Schlick, BNNVARA én RTL. Ook zij zijn volgens hem aansprakelijk voor de schade die hij lijdt.

Jelle Brandt Corstius beweerde in zijn column in Trouw dat hij verkracht is in het begin van zijn tv-carrière, waarna hij bij De Wereld Draait Door min of meer bevestigde dat het om zijn tijd bij Barend & Van Dorp ging. Al snel zong in de tv-wereld de naam van Gijs van Dam rond, waardoor hij zich genoodzaakt zag om bij Pauw zijn verhaal te doen. Toen bleek toch wel dat ieder verhaal twee kanten kent en nam de steun voor Corstius aanzienlijk af. Maar de schade voor Van Dam was toen al enorm.

Van Dam vindt dat hij te snel is veroordeeld. Hij verwijt BNNVARA, de redactie van DWDD en Matthijs van Nieuwkerk persoonlijk dat zij onzorgvuldig hebben gehandeld in de voorbereiding van het item met Corstius. Zijn advocaat stelt hen hoofdelijk aansprakelijk én hij eist excuses van Van Nieuwkerk voor de term ‘smeerlap’.

RTL en producent FremantleMedia (die Barend & Van Dorp uitzonden en maakten) wordt verweten zonder enig eigen onderzoek partij gekozen te hebben voor Corstius. “Het is duidelijk dat journalist Jelle Brandt Corstius iets vreselijks is overkomen“, zei Fremantle-baas Georgette Schlick in een interne mail, meldt De Telegraaf. Ze kondigde juridische steun aan voor Corstius, terwijl Van Dam dat zelf moet regelen.

En dan is er nog Frits Barend, die elke mogelijkheid aangreep om via deze zaak weer op radio en op tv te komen. Op een gegeven moment riep hij op NPO Radio 1 zelfs dat er mogelijk nóg een slachtoffer zou zijn van Van Dam. Ook hij wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die Van Dam lijdt.

Matthijs van Nieuwkerk bevestigt via zijn woordvoerster een sommatiebrief van de advocaat van Van Dam ontvangen te hebben. “Het klopt dat Gijs van Dam een klacht heeft ingediend over DWDD. Wij zijn ervan overtuigd dat de makers binnen de context van het programma, waar het gesprek van de dag gevoerd wordt, zorgvuldig hebben gehandeld. Wij zullen dit vanzelfsprekend onderbouwd aan de raadslieden van Gijs van Dam laten weten.”

Het Telegraaf-artikel ‘Gijs van Dam’s WRAAK op Hilversum’ kunt u lezen op de Telegraaf-site of via Blendle.

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (oktober)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (oktober)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp’ (oktober)
Verkrachter’ dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (oktober)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (oktober)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (oktober)
B&VD-medewerkers niet verbaasd over verkrachting (oktober)
Youp van ’t Hek noemt verkrachter Jelle ‘enge pisnicht’ (oktober)
VI lacht om verkrachting Corstius; BN’ers verbijsterd (oktober)
Wilfred Genee: ‘Lachen om verkrachting onhandig’ (oktober)
Jelle Brandt Corstius valt stil op NPO Radio 1 (oktober)
Aaf Brandt Corstius gaat VI-heren ‘klap voor bek geven’ (oktober)
Gijs van Dam ontkent verkrachting Jelle Brandt Corstius (oktober)
Jelle Brandt Corstius ‘kwaad en verdrietig’ om Pauw (oktober)
‘Jelle is helemaal niet verkracht, hij heeft gewoon spijt’ (oktober)
Frits Barend: ‘Mogelijk meer slachtoffers Gijs van Dam’ (oktober)
Angela de Jong heeft begrip voor Gijs van Dam (oktober)
Irene Moors: ‘Gijs van Dam wordt te gronde gericht’ (oktober)
Pauw staat achter ‘sensationele’ aankondiging Van Dam (oktober)
Gesprek Frits Barend met ’tweede slachtoffer’ uitgesteld (oktober)
Gerard Spong: ‘Jelle had Van Dam erin kunnen luizen’ (november)
‘Verzon Jelle verkrachting ter promotie NPO 2-serie?’ (november)
Jelle Brandt Corstius heeft toch getuigen (november)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen