Gijs van Dam ontkent verkrachting Jelle Brandt Corstius

De man die er door Jelle Brandt Corstius van wordt beschuldigd hem te hebben verkracht in zijn tijd bij Barend & Van Dorp, is tv-producent Gijs van Dam van het mediabedrijf Ten Eleven Entertainment. Hij zat vanavond met zijn advocaat Peter Plasman in Pauw. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Waarom zat Gijs van Dam aan tafel? “Omdat ik niet anders kan. Omdat ik standrechtelijk geëxecuteerd ben, zonder enige vorm van proces, op basis van een gelogen verhaal.”

Van Dam weet naar eigen zeggen niet wat hij meemaakt. “Toen ik twee zaterdagen geleden gebeld werd door de adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Hij ging heel samenzweerderig mij vragen of ik ergens privé zat, waardoor ik dacht dat hij me iets wilde vragen over televisie. Toen zei hij dat ik word beschuldigd in het kader van #metoo.”

Toen kwam de bus van links, ik schrok ervan. Er ontspon zich een raar gesprek, waarna hij zei: ‘Ik ga vragen aan diegene of ik de naam mag noemen, want ik wist niet waar het over ging.’ Toen zei hij de naam en toen zei ik: ‘Maar dat was wederzijds, want we hebben in een dronken bui in bed gelegen.’ Dat was het.”

Corstius en Van Dam zijn in het Kürhaus met elkaar in bed beland. “Daar maakten we Villa BvD in 2002. Toen waren de verkiezingen. Ik was toen 25 en Jelle 24. Ik deed de productie en zorgde voor de faciliteiten, zoals lampen en camera’s. We dronken die avond aan de bar, zoals we wel vaker deden. Dat is uitgelopen op een beetje flirten en met elkaar in bed belanden.”

Wie nam het initiatief? “Dat weet ik niet zo goed, maar er was iets.”

In welk bed gebeurde het? “In dat van mij.”

Heeft hij Corstius verkracht? “Nee. Er is niemand verkracht, er is niemand gedwongen. Dat is niet gebeurd.”

Heeft hij daarvoor iets in zijn drankje gedaan? “Nee.”

Na die avond hebben de twee het er nooit meer over gehad. “We hebben het seizoen ook nog helemaal afgemaakt. Na de zomer ben ik bij een ander programma gaan werken. Na de zomer ben ik het programma Idols gaan maken.”

Van Dam heeft er zelfs nooit meer aan gedacht. “Nee, ik heb de volgende ochtend gedacht: nou, dit was niet helemaal mijn type, ik heb iets te veel gedronken. Ik heb ook gedacht: laat ik er maar niet te veel over zeggen, want ik weet niet of hij wil dat dit bekend wordt.”

Kan het zijn dat Corstius zich gedwongen voelde omdat Van Dam destijds een machtige tv-senior was? “Ik werkte daar niet heel lang. Ik was 25, het was ook het begin van mijn carrière.”

Plasman

Van Dam wordt bijgestaan door Peter Plasman. Volgens Corstius kan hij niet voor smaad en laster aansprakelijk gesteld worden, omdat hij Van Dams naam niet heeft genoemd. Plasman: “Dat klopt niet, want hij heeft de naam genoemd aan journalisten met het oogmerk om daar rugnaarheid aan te geven.”

Hij is naar Trouw gestapt en daarmee is smaad al een voltooid delict. Het argument dat hij gebruikt dat hij geen naam noemt is geen valide argument. Hij heeft dit verhaal verteld aan journalisten. Het gaat niet sec om de naam, maar het gaat erom of de man kenbaar kan worden op basis van de details.”

Ik sta hem bij in de strafrechtelijke kant van de zaak en ik sta hem hier ook bij vanavond, omdat hij wordt geconfronteerd met een standrechtelijke executie. Het is een beetje zonde dat je eerste geëxecuteerd wordt en je dan kan verdedigen. Dat moet gebeuren, omdat mensen anders afgaan op één leugenachtig verhaal. Dit is de verkrachter en pisnicht genoemd en door Matthijs van Nieuwkerk een smeerlap.”

Er is geen spoor van bewijs. Als je goed beoordeelt hoe Jelle Brandt Corstius zich opstelt, dan is de manipulatie en het raffinement waarmee het gebeurt duidelijk. Hij manipuleert. Hij doet dit ‘om herhaling te voorkomen’. Na vijftien jaar moet hij herhaling voorkomen, maar als mijn cliënt sorry zegt, is het ook goed. Dan denk ik: wat bedoel je dan met herhaling voorkomen?

Van Dam heeft aangifte gedaan tegen Corstius voor smaad en laster. Plasman: “Hij komt met een verhaal waarbij het leven van mijn cliënt dreigt geruïneerd te worden.

Barbara Barend

Barbara Barend, de dochter van Villa BvD-ster Frits Barend, twitterde voorafgaand aan Pauw: “Die dader van de verkrachting van Jelle Brandt Corstius is een grote klootzak! Vieze vuile goorlap, gore verkrachter die je bent!! Dat je het weet! Eikel. Fuck him! Gore klootzak!

Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (vorige week dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)
B&VD-medewerkers niet verbaasd over verkrachting (vrijdag)
Youp van ’t Hek noemt verkrachter Jelle ‘enge pisnicht’ (zaterdag)
VI lacht om verkrachting Corstius; BN’ers verbijsterd (zondag)
Wilfred Genee: ‘Lachen om verkrachting onhandig’ (zondag)
Jelle Brandt Corstius valt stil op NPO Radio 1 (maandag)
Aaf Brandt Corstius gaat VI-heren ‘klap voor bek geven’ (maandag)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen