Gerard Spong: ‘Jelle had Van Dam erin kunnen luizen’

Gerard Spong denkt dat Jelle Brandt Corstius zijn verkrachtingszaak veel beter had kunnen eenpakken. Hij had zijn vermeende verkrachter Gijs van Dam er bijvoorbeeld in kunnen luizen, door hem telefonisch te laten bekennen en dat op te nemen. Dat zei de topadvocaat gisteren in RTL Late Night. Het is niet slim van Corstius om het op deze manier te spelen, aldus Spong. “Hij had ook zelf voor bewijs kunnen zorgen, door die ‘ellendeling’ op te bellen”, legt de advocaat uit.

Corstius had Van Dam in zo’n telefoongesprek kunnen confronteren met hun seksuele escapades van toen. “Je moet dat gesprek proberen te krijgen op wat hij hem toen heeft aangedaan en dat op te nemen. Als hij dan in het telefoongesprek bekent: hosanna. Maar nee, dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft het voor zichzelf moeilijker gemaakt.”

Er is nu vrijwel geen bewijs, aldus Spong. “Het is inderdaad zo dat in dit soort zaken het bewijs heel dun gezaaid is. Er zijn weinig getuigen. In zedenzaken wordt het bewijs vaak gezocht in zogeheten steunbewijs. Dat zijn verklaringen van getuigen als collega’s, familie of een partner aan wie de betrokkene zoiets vertelt. Het blijft wel een soort wankel evenwicht, want zeker als zo’n feit 15 jaar plaatsvond, dan functioneert het geheugen van de meeste mensen niet meer optimaal. Dat maakt dat het steunbewijs ook voor betwisting vatbaar is na 15 jaar.”

Het wordt nu lastig voor beiden, aldus Spong. “Beiden lopen nu het risico dat ze bot vangen, want voor smaad is toch vereist dat Corstius een naam heeft genoemd. Smaad betekent dat je de reputatie van iemand aanrandt. Dat heeft hij niet gedaan en dat maakt de aanklacht voor smaad toch wel problematisch.”

Er kan volgens hem nog sprake zijn van ‘kruipende laster’. “Dat betekent dat je een smadelijk of lasterlijk verhaal aan één persoon vertelt in de hoop dat die het doorvertelt. Of dat hier een rol speelt, weet ik niet. Maar ik denk dat een officier van justitie niet gaat vervolgen voor smaad.”

De heren lopen beide de kans dat ze met een kater blijven zitten en de schadelijke gevolgen voor de rest van hun leven.”

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (vorige week dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (vorige week woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (vorige week woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)
B&VD-medewerkers niet verbaasd over verkrachting (vrijdag)
Youp van ’t Hek noemt verkrachter Jelle ‘enge pisnicht’ (zaterdag)
VI lacht om verkrachting Corstius; BN’ers verbijsterd (zondag)
Wilfred Genee: ‘Lachen om verkrachting onhandig’ (zondag)
Jelle Brandt Corstius valt stil op NPO Radio 1 (maandag)
Aaf Brandt Corstius gaat VI-heren ‘klap voor bek geven’ (maandag)
Gijs van Dam ontkent verkrachting Jelle Brandt Corstius (dinsdag)
Jelle Brandt Corstius ‘kwaad en verdrietig’ om Pauw (dinsdag)
‘Jelle is helemaal niet verkracht, hij heeft gewoon spijt’ (dinsdag)
Frits Barend: ‘Mogelijk meer slachtoffers Gijs van Dam’ (dinsdag)
Angela de Jong heeft begrip voor Gijs van Dam (dinsdag)
Irene Moors: ‘Gijs van Dam wordt te gronde gericht’ (dinsdag)
Pauw staat achter ‘sensationele’ aankondiging Van Dam (dinsdag)
Gesprek Frits Barend met ’tweede slachtoffer’ uitgesteld (dinsdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen