Frits Barend: ‘Mogelijk meer slachtoffers Gijs van Dam’

Frits Barend gaat vandaag met iemand praten die mogelijk net als Jelle Brandt Corstius verkracht zegt te zijn door tv-producent Gijs van Dam. Dat heeft de oud-talkshowhost vanmorgen gezegd op NPO Radio 1. Barend weet niet of Van Dam een serieverkrachter is. “Ik kan niet zeggen dat er meer gebeurd is op dit moment, nee, maar ik heb vanochtend een gesprek met iemand, maar het kan ook zijn dat daar niets uitkomt. Ja, maar laat ik geen valse hoop en suggesties wekken.

Op dit moment wil Barend er niet meer over kwijt. “Het klinkt allemaal wat mysterieus, maar dat is het ook eigenlijk.”

Is Barends verwachting dat Van Dam meerdere mannen seksueel heeft misbruikt? “Daar kan ik op dit moment niets over zeggen. Op dit moment niet, nee.

Van Dam zat gisteren in Pauw. Hij maakte zelf bekend de vermeende verkrachter van Corstius te zijn. “Hij is zelf naar buiten getreden. De naam is – en dat vind ik heel knap – niet naar buiten gekomen. Er is voortdurend druk op Jelle en onze redactie uitgeoefend om die naam te vertellen, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij is zelf naar buiten gekomen, dat is zijn keuze en dat mag hij.”

Barend heeft er geen boodschap aan dat Van Dam ontkende. “Ik ben geen deskundige op het gebied van seksueel misbruik en misbruik van kinderen, maar ik moet de eerste aanrander nog tegenkomen die zegt: ‘Ja, ik heb aangerand, dat klopt. Ik heb het vorige week en twee weken geleden ook nog gedaan.’ Dat hij ontkent lijkt me logisch. Nu weet iedereen wel wie hij is.”

Denkt Barend zelf ook dat Van Dam Corstius heeft verkracht? “Ik ben er niet bij geweest, niemand heeft een bewijs. Het is het woord van Jelle tegen dat van Gijs. Alleen wat heeft Jelle er voor belang bij? Jelle heeft een heel leuke televisiecarrière, het gaat hartstikke goed met hem. Wat voor belang zou hij erbij hebben om zichzelf op deze manier in de nesten te werken? Dat belang snap ik niet. Ik bedoel: zou hij nou echt zo gek zijn dat hij dit verzint? Ik kan me niet voorstellen dat je dit verzint, maar ik ben ook geen deskundige, zeg ik er meteen bij.”

Was er bij Barend & Van Dorp, waar de verkrachting plaatsvond, sprake van machtsverhoudingen? “Van Dam was wel iets hoger. Hij was geloof ik productieleider. En Jelle was redacteur. Maar er was geen hiërarchische verhouding bij ons. Henk en ik sjouwden ook een kabel als het moest. Iedereen moest zich vrij kunnen voelen bij ons. Er was geen baas waar je bang voor hoefde te zijn. Misschien is er wel iets ontstaan zonder dat Henk en ik dat wisten. Dat weet ik natuurlijk niet. Ik wist bijvoorbeeld ook niet eens dat Gijs van Dam homoseksueel was. Dat wist ik niet.

Heeft Barend contact gezocht met Van Dam? “Nee, ik heb zijn gegevens ook niet.”

Update 20.04 uur – Lees ook: Gesprek Frits Barend met ’tweede slachtoffer’ uitgesteld

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (vorige week dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)
Verkrachter dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak (donderdag)
Corstius vindt Boulevard-advocate ‘middelmatige trut’ (donderdag)
RTL schrikt van verkrachting Jelle Brandt Corstius (donderdag)
B&VD-medewerkers niet verbaasd over verkrachting (vrijdag)
Youp van ’t Hek noemt verkrachter Jelle ‘enge pisnicht’ (zaterdag)
VI lacht om verkrachting Corstius; BN’ers verbijsterd (zondag)
Wilfred Genee: ‘Lachen om verkrachting onhandig’ (zondag)
Jelle Brandt Corstius valt stil op NPO Radio 1 (maandag)
Aaf Brandt Corstius gaat VI-heren ‘klap voor bek geven’ (maandag)
Gijs van Dam ontkent verkrachting Jelle Brandt Corstius (vandaag)
Jelle Brandt Corstius ‘kwaad en verdrietig’ om Pauw (vandaag)
‘Jelle is helemaal niet verkracht, hij heeft gewoon spijt’ (vandaag)

Foto: Talpa

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen