Jan Kooijman niet blij met term ‘omgebouwde’

Jan Kooijman protesteert als de nieuwe host van de transgendershow Hij Is Een Zij tegen de term ‘omgebouwde’. Dat zegt de presentator, die zelf in een mum van tijd is omgebouwd tot de nieuwe Arie Boomsma, in De Limburger. Hij Is Een Zij moet geslachtsverandering nog bespreekbaarder maken. “We willen mensen ook een beetje opvoeden. Het woord ‘ombouwen’ kan bijvoorbeeld echt niet. Ik kan me voorstellen dat je je dan als een soort auto voelt die bij een garage staat.”

Er zijn nog steeds veel bekrompen mensen die er moeite mee hebben als iemand kiest voor een geslachtsverandering. “Ik hoop dat mensen die hier doorheen gaan niet meer op straat worden aangegaapt of nageroepen, maar helaas gebeurt dat nog steeds“, aldus Kooijman.

De presentator vreest dat het klimaat er niet beter op wordt. “Personen als Trump zullen niet echt bijdragen aan het bespreekbaar maken. Hij versterkt juist de vooroordelen, net als bepaalde politici in Nederland.

Kooijman gelooft in de kracht van diversiteit. “Ik geloof dat het mensen juist sterker maakt als ze een unieke of speciale eigenschap hebben“, besluit hij in de krant (via Blendle).

Hij Is Een Zij, voorheen gepresenteerd door Boomsma, begint om 21.25 uur op NPO 3.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen