NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van het NRC kondigde het dinsdag al aan op Twitter: een onthullend verhaal over wat er gebeurt met kandidaten van de RTL-hulpshows als de camera’s zijn vertrokken. Het NRC Handelsblad moet nog verschijnen, maar op de voorpagina van nrc.next krijgt RTL er al van langs. NRC sprak met tientallen kandidaten van RTL-hulpprogramma’s en kan maar één conclusie trekken: de werkwijze van de makers van deze programma’s is erg dubieus.

Het artikel over het NRC-onderzoek is een drieluik: vandaag staat het Angela Groothuizen-programma Een Nieuw Begin centraal, morgen het Irene Moors-programma Geef Mij Nu Je Angst en overmorgen de Herman den Blijker-programma’s Herrie in de Keuken en Herrie in het Hotel.

Vandaag komt onder meer Donnee aan het woord, drie jaar na haar deelname aan Een Nieuw Begin. Het kunstgebit dat zij van RTL en CDC Tandzorg in Best kreeg is zó groot dat ze het drie keer per dag moet vastlijmen. Op de website van CDC staat dat Donnees gebit ‘volledig hersteld’ is en dat ze weer ‘normaal kan eten’, maar het eten gaat nu juist lastiger.

Nog vòòr de uitzending van Een Nieuw Begin op televisie was, begonnen de problemen voor Donnee. Ze klopte aan bij CDC, die direct bevestigde dat haar kunstgebit te groot is. Ze wilden dat best aanpakken, maar dan moest ze het wel zelf betalen. Terwijl haar geldgebrek juist de reden was dat ze aan het programma meedeed.

Wat Donnee ook verbijsterde, is dat het programma na het lezen van haar aanmelding niet tevreden was met alléén gesleutel aan haar tanden. “De redactie mailde na de aanmelding snel terug: zou er behalve haar tanden niet nóg iets zijn dat Donnee wilde veranderen aan zichzelf?”, aldus NRC.

Donnee mailde op aanraden van een nichtje terug dat ze dan ook wel een borstvergroting wil. En toen ging het héél snel, aldus NRC. “Ook kandidaat Sabine Koers – die zich had opgegeven voor de wallen onder haar ogen – krijgt de vraag of ze niet méér wensen heeft.

Kandidaten Esther en Renate Holtrop kregen zelfs een specifieke suggestie, respectievelijk botox en een neuscorrectie. “Ik moest ter plekke beslissen. Ik had niet eerder een operatie overwogen”, aldus Renate.

NRC merkt op dat het gros van de tv-operaties wordt uitgevoerd door drie klinieken: Bergman Clinics, de Velthuis Kliniek en tandkliniek CDC.

Vooral de reputatie van CDC is omstreden, aldus NRC. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek begonnen naar mogelijk ‘structurele problemen’ bij CDC. NRC somt vervolgens een heleboel ernstige feiten op. “Waarom gaat RTL ondanks deze feiten nog altijd met deze kliniek in zee? RTL wil op die vraag geen reactie geven.

Producent Blue Circle en RTL willen helemaal geen inhoudelijke reactie geven. Waarom ze geen verantwoordelijk willen afleggen, is onbegrijpelijk voor zo’n groot mediabedrijf.

Morgen komt Geef Mij Nu Je Angst aan bod in het NRC. Dit programma over mensen met ernstige angst- en dwangstoornissen duwde kandidaten een contract onder de neus, waarin staat dat ‘de totale productiekosten per direct’ op de deelnemers kan worden verhaald, als die ‘om wat voor reden dan ook’ besluiten te stoppen. Met de pers praten mag ook niet, staat volgens NRC in het contract.

Het ontluisterende artikel ‘Via de tv een nieuw gebit gekregen. Nu durft ze niet meer te lachen’ over de hulpprogramma’s van RTL kunt u lezen via de NRC-site of via Blendle.

Foto: NRC

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen