NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek

Geplaatst op wo 23 nov 2016 om 9:43

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van het NRC kondigde het dinsdag al aan op Twitter: een onthullend verhaal over wat er gebeurt met kandidaten van de RTL-hulpshows als de camera’s zijn vertrokken. Het NRC Handelsblad moet nog verschijnen, maar op de voorpagina van nrc.next krijgt RTL er al van langs. NRC sprak met tientallen kandidaten van RTL-hulpprogramma’s en kan maar één conclusie trekken: de werkwijze van de makers van deze programma’s is erg dubieus.

Het artikel over het NRC-onderzoek is een drieluik: vandaag staat het Angela Groothuizen-programma Een Nieuw Begin centraal, morgen het Irene Moors-programma Geef Mij Nu Je Angst en overmorgen de Herman den Blijker-programma’s Herrie in de Keuken en Herrie in het Hotel.

Vandaag komt onder meer Donnee aan het woord, drie jaar na haar deelname aan Een Nieuw Begin. Het kunstgebit dat zij van RTL en CDC Tandzorg in Best kreeg is zó groot dat ze het drie keer per dag moet vastlijmen. Op de website van CDC staat dat Donnees gebit ‘volledig hersteld’ is en dat ze weer ‘normaal kan eten’, maar het eten gaat nu juist lastiger.

Nog vòòr de uitzending van Een Nieuw Begin op televisie was, begonnen de problemen voor Donnee. Ze klopte aan bij CDC, die direct bevestigde dat haar kunstgebit te groot is. Ze wilden dat best aanpakken, maar dan moest ze het wel zelf betalen. Terwijl haar geldgebrek juist de reden was dat ze aan het programma meedeed.

Wat Donnee ook verbijsterde, is dat het programma na het lezen van haar aanmelding niet tevreden was met alléén gesleutel aan haar tanden. “De redactie mailde na de aanmelding snel terug: zou er behalve haar tanden niet nóg iets zijn dat Donnee wilde veranderen aan zichzelf?”, aldus NRC.

Donnee mailde op aanraden van een nichtje terug dat ze dan ook wel een borstvergroting wil. En toen ging het héél snel, aldus NRC. “Ook kandidaat Sabine Koers – die zich had opgegeven voor de wallen onder haar ogen – krijgt de vraag of ze niet méér wensen heeft.

Kandidaten Esther en Renate Holtrop kregen zelfs een specifieke suggestie, respectievelijk botox en een neuscorrectie. “Ik moest ter plekke beslissen. Ik had niet eerder een operatie overwogen”, aldus Renate.

NRC merkt op dat het gros van de tv-operaties wordt uitgevoerd door drie klinieken: Bergman Clinics, de Velthuis Kliniek en tandkliniek CDC.

Vooral de reputatie van CDC is omstreden, aldus NRC. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek begonnen naar mogelijk ‘structurele problemen’ bij CDC. NRC somt vervolgens een heleboel ernstige feiten op. “Waarom gaat RTL ondanks deze feiten nog altijd met deze kliniek in zee? RTL wil op die vraag geen reactie geven.

Producent Blue Circle en RTL willen helemaal geen inhoudelijke reactie geven. Waarom ze geen verantwoordelijk willen afleggen, is onbegrijpelijk voor zo’n groot mediabedrijf.

Morgen komt Geef Mij Nu Je Angst aan bod in het NRC. Dit programma over mensen met ernstige angst- en dwangstoornissen duwde kandidaten een contract onder de neus, waarin staat dat ‘de totale productiekosten per direct’ op de deelnemers kan worden verhaald, als die ‘om wat voor reden dan ook’ besluiten te stoppen. Met de pers praten mag ook niet, staat volgens NRC in het contract.

Het ontluisterende artikel ‘Via de tv een nieuw gebit gekregen. Nu durft ze niet meer te lachen’ over de hulpprogramma’s van RTL kunt u lezen via de NRC-site of via Blendle.

Foto: NRC
30 Reacties op “NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek”


 1. David

  Wat we altijd al dachten is nu bewezen. Pure exploitatie van mensen die het economisch zwaar hebben. En Erland maar zeggen dat RTL z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

 2. RTL UNILEVER

  Erland Galjaard een hele goeiemorgen! Angela Groothuizen goedemorgen! De waarheid komt altijd boven drijven. OPLICHTERS,

 3. TheTruth

  Dat weet je toch ook als kandidaat als je hieraan mee doet. Je ontvangt wellicht wat gratis dingen/ hulpmiddelen, maar het is en blijft TV maken. Desondanks moeten de kandidaten beter in bescherming worden genomen. Ik denk dat Peter van der Vorst nog de enige is die een beetje redelijk en met respect, met zijn kandidaten omgaat…

 4. anoniemmupje

  Peter van der Vorst nog de enige is die een beetje redelijk en met respect, met zijn kandidaten omgaat…

  Mee eens, maar vlak ook BEau van Ervan Dorens niet uit, met The Amsterdam Project.

 5. Mark2

  Maar uhmm nu zwart op wit.. maar er was toch al lang duidelijk dat RTL op schaamteloze wijze gebruik maakt van de ellende van de ander en vervolgens roept dat ze zo goed bezig zijn? Wel verslaafd op de buis maar op andere zenders van het moederbedrijf drankmisbruik tot vermaak maken (oh oh daar gaan we weer)
  Als galjaard nou gewoon zou zeggen dat ze geld willen verdienen dan is het prima maar ga niet zeggen dat je zo goed bezig bent… eng eng eng

 6. Anoniem

  Waarom RTL met die bedrijven in zee gaat? Omdat zij een deel van de kosten van het programma voor hun rekening nemen. In ruil daarvoor willen zij bepaalde dingen in beeld hebben geduurende de uitzendingen. Het wordt tijd dat RTL eens stopt met meer het merendeel van de hulpprogramma’s. Men word het zat.

 7. PeDante lul

  Zowel NRC als dat verschrikkelijke RTL is onderdeel van de weekendstenenleggerst, dus dit heeft geen inhoud.

 8. over en uit

  over en uit Galjaard eruit.

 9. edje

  Zou er nu eindelijk een eind komen aan het maken van loser-TV? Lijkt me heerlijk.
  En tegen al die kandidaten die staan te dringen om ‘gratis’ hulp te krijgen zou ik willen zeggen: bezint eer gij begint. Los je problemen niet op via een suf programma. Je raakt soms dieper in de put en je wordt achter je rug uitgelachen om je zielige vertoning op TV.

 10. Ingrid....

  Het is een gesponserd programma. Het trieste is dat wanhopige kandidaten zich aanmelden. Eindelijk eens een artikel over deze hulp misleiding.
  Hulp over de rug van de mensen.
  In de zorg ga je integer om met mensen. Het programma liet soms dingen zien die ik met schaamte bekeek.
  In de middag was er een programma waar je je kon melden met een medisch probleem. Schaamteloos werd alles in beeld gebracht!
  Ja,ik kom uit de zorg en begreep best waarom mensen zich opgaven,maar hoe vd Vorst en alle anderen ook roepen dat er nazorg is,is er maar een doel voor het programma…… kijkcijfers

 11. Mike

  Heerlijk hoe de schijnheiligheid van Erland en al die andere ‘positiviteitsgoeroes’ eindelijk wordt blootgelegd. Mijn dag kon niet beter beginnen!

 12. Ingrid....

  Schaamteloos waren soms de beelden hoe de mensen in beeld waren gebracht.
  Ik vroeg me vaak af hoe Galjaard met deze beelden het eens kon zijn.
  Galjaard met een vader , die ik bijzonder respecteer ,maar die ethiek zeer hoog in het vaandel heeft staan.

 13. De Waarheid

  Wanneer gaan ze over de NPO schrijven? Programma’s als Hij Is Een Zij, Uit De Kast en Love Me Gender staan er ook om bekend niet oprecht te zijn.

 14. Ingrid....

  Ging iets mis… wat ik wil zeggen is dat de vader v Galjaard ethiek heel belangrijk vond en dat ik niet begrijp dat zijn zoon mensen zo te kijk zet!!

 15. Anoniem

  @De Waarheid Ach meneer kan er niet tegen als RTL aangevallen wordt. Triest! Werk je bij RTL? Nee! Heb je aandelen in RTL? Nee! Nou wat kan het je schelen dan.

 16. ANONYMOUS

  Je wordt door deze dubieuze zenders opgelicht. Daarom kijk ik nooit. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon.

 17. Meneer Kaktus

  De soap van Virginia en ondergetekende zou je ook kunnen beschouwen als een vorm van hulp-tv.

 18. niets anders

  Alle programma’s van RTL zijn dubieus

 19. afe

  Lekker makkelijk; drie boze mensen vinden en zeggen dat het slecht is. Het blijft tv mensen. Dat snappen die kandidaten vaak niet.

 20. Martin

  Wat een onzin. Ik mag toch hopen dat de kandidaten met hun volle verstand aan dergelijke programma’s meedoen of zich aanmelden?

  Als dit soort mensen (kandidaten) er niet waren, waren er ook dergelijke programma’s niet. Er is blijkbaar een markt voor.
  Dat kun je een commercieel bedrijf dit niet kwalijk nemen.

 21. Rutger

  Bedankt NRC, RTL in z’n hemd! Kijkers naar zulke programma’s: z i e l i g.

 22. Pee

  Schande, terwijl kunstgebit in het basispakket zit.

 23. Anoniem

  De meest mensen die aan al die hulp programma’s meedoen zijn geestelijk beperkt. En daar maakt RTL graag misbruik van. Alles voor de kijkcijfers.

 24. Meneer Kaktus

  @Martin Het probleem is: juist de mensen die hieraan meedoen HEBBEN geen vol verstand.

 25. Piet

  Martin kijkt hier dus wel naar, heeft niks zinnigs te doen.

 26. Rutger

  Beste mensen, denk nou eens even na, wat brengt RTL nou voor bizonders ??
  Ga toch weg zeg, kijkcijfers daar draait alles om kan niet schelen hoe.
  O, een programma met Linda of Robert, doen we er snel wat extra reklame in.
  Ben je eigenlijk wel goed bij je hoofd om nog een nieuwe TV te kopen?

 27. Mark

  Kunstgebit zit volgend jaar pas in het basispakket.

  Ik wil ook wel mijn tanden recht laten zetten en dan neem ik gelijk een penisverlenging erbij.

 28. west

  Mensen… kijk gewoon eens geen RTL er zijn 150.000 zenders te ontvangen
  dus waarom zit je nou elke dag naar die ene zender te kijken!
  Heb je daar wel een antwoord op ?… Nee dus …om dat de meeste RTL kijkers inhoudsloze mensen zijn die niets beters te doen hebben !
  Ze zijn ook de slaven geworden en gevangene in hun eigen huis , want stel je voor dat je GTST of IHVN of THE VOICE mist? Heb je niets te praten onder de koffiepauze !

 29. Wim Bosboom

  Wel grappig dat dit verhaal gepend is door de tweelingzus van Daan Nieber en dat dit na zijn overstap gepubliceerd wordt . Toeval toch ?

 30. De Waarheid

  @Anonymous 10:42 Ik heb er absoluut geen probleem mee als RTL wordt aangevallen. Het feit dat een dergelijke aanval enkel op RTL is gericht daarentegen is gewoon niet juist. Het verschil is dat RTL een commercieel bedrijf is dus dat mag men haten. Zodra het over de NPO gaat schiet de gehele comment sectie op MC uit hun slof. Zelfs als RTL iets goed doet mag men het nog niet leuk vinden want dan is men direct inhoudsloos, lager opgeleid of een fanboy. Ergens is dat ook wel grappig aangezien de gemiddelde reageerder hier zo bevooroordeeld is als de pest.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.