Erik Mouthaan: ‘Ik laat me niet zwart maken’

Erik Mouthaan vindt dat er te makkelijk wordt geroepen dat de media de Donald Trump-beweging niet serieus nam. Dat zegt hij in een Facebookvideo, waarin hij verantwoording aflegt voor hoe hij de Amerikaanse verkiezingen heeft verslagen. Mouthaan vindt het onterecht dat de media opeens worden weggezet als onbetrouwbaar, omdat zij – net als de rest van de wereld – stomverbaasd waren toen Trump de verkiezingen won. “Ik vind dat wij deze beweging uitgebreid en goed hebben belicht.

De RTL Nieuws-journalist is het goed zat. “De overwinning van Donald Trump had ik niet zien aankomen, maar de conclusie die nu door velen wordt getrokken over de rol van journalisten en onze zogenaamde vooringenomenheid, gaan mij te ver. Ik pas er voor om me zwart te laten maken, dus hier gaan we.”

Volgens Mouthaan waren niet alleen de media verbaasd. “Ik keek op van de eindslag, maar iederéén deed dat, ook de Trump-campagne. Alle opiniepeilers en de campagneleiders aan beide kanten ook.

Mouthaan vertelde in RTL Nieuws keer op keer dat Hillary Clinton de meeste kans maakte. “Dat wordt nu door sommigen uitgelegd als een soort voorkeur voor Clinton, maar dat was het niet. Het was een inschatting van haar kansen. Soms zijn verrassende verkiezingen gewoon een verrassing en geen complot van de elitaire media, of zo.”

Zelf ziet Mouthaan wel een complot. “Mij en mijn collega’s afschilderen als linkse, onbetrouwbare journalisten, omdat we, net als Trump zelf zijn overwinning niet zagen aankomen, kan ook onderdeel zijn van een politieke agenda, die bewust journalistiek in een kwaad daglicht wil stellen.”

Er zijn mensen die willen dat jij denkt: nou, RTL zat ernaast bij Trump, dus laat ik hen ook maar niet geloven als ze onthullingen hebben over politici in Nederland. Dat klinkt heel cynisch, maar ik zie in de VS hoe dat werkt. Als je kiezers overtuigt dat journalisten niet te vertrouwen zijn, dan hebben primeurs geen effect meer, waardoor je als politicus overal mee wegkomt.

Wat je zegt tegen de kiezers is: hé, we hebben toch al vastgesteld dat je de media niet kunt vertrouwen? Kijk gewoon naar dit ene bericht op Facebook en luister alleen naar mij! Dat is wat er gebeurt in autocratische landen als Rusland en Turkije.”

Die overwinning van Trump zag ik niet aankomenErik Mouthaan vindt het tijd om verantwoording af te leggen: “Die overwinning van Trump zag ik niet aankomen”

Geplaatst door RTL Nieuws New York op donderdag 17 november 2016

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen