Özcan Akyol uit angst voor Turkije niet in talkshows

Geplaatst op Thu 12 May 2016 om 13:02

Özcan Akyol slaat uitnodigingen van talkshows om te praten over het Turkse regime af, omdat hij vreest voor consequenties. Dat schrijft de columnist met Turkse achtergrond vandaag in het AD. De aanhouding van collega-columnist Ebru Umar in Turkije heeft Akyol laten schrikken. Het is hét bewijs dat de lange arm van Ankara bestaat, stelt hij in de krant. “Dat is ook de reden dat ik als Nederlandse schrijver met Turkse ouders de afgelopen weken terughoudend in de media was.

Er was bij tv-makers veel interesse naar het geluid van Akyol. “Verschillende talkshows, van De Wereld Draait Door tot Pauw en RTL Late Night, hebben me vanaf het incident met de Duitse satiricus Jan Böhmermann herhaaldelijk gebeld om het een en ander toe te lichten – zoals ik in het verleden altijd deed. Maar ik durfde niet meer.

Of dat laf is? “Ik zou het eerder pragmatisch noemen, want deze zomer ga ik weer naar Turkije“, aldus de journalist, die zijn vakantie al heeft betaald ‘vóór de Turkse pogrom tegen buitenlandse criticasters was begonnen’.

Akyol, die naar eigen zeggen niet zo veel met zijn Turkse identiteit heeft, wordt nu al regelmatig ‘puur uit pesterij’ aangehouden door de Turkse douane.

Hij wil de situatie niet verergeren met tv-optredens. “Dat de angst voor Erdogans inlichtingendienst niet onterecht is heeft het treurigstemmende voorval met Ebru Umar wel bewezen.

Umar is dinsdag teruggekeerd in Nederland na ruim twee weken te zijn vastgehouden. Ze heeft naar eigen zeggen geen behoefte om ooit nog naar Turkije te gaan.

De AD-column van Akyol kunt u lezen via Blendle.
15 Reacties op “Özcan Akyol uit angst voor Turkije niet in talkshows”


 1. klaasje

  en daarom reageert ie nu;-)

 2. Harrie

  Begrijpelijk, klinkt als censuur. Treurig dat Turkije zeggenschap heeft over de meningen van Turken (e.a.) in andere landen.

 3. flappy

  Hij zwicht dus gewoon voor het angst zaaien, de bedreigingen en de intimidatie van Dictatortje Erdogan… Wat een slappe zak zeg die Ozcan, die vanaf de grachtengordel altijd over anderen pretendeert de wijsheid in pacht te hebben, maar als het om zichzelf gaat, is meneer een angsthaas eerste klas. Slap, slap, slap…

 4. Aernout Babylon

  Soms is angst een goed verschijnsel, dan houdt “EUS” tenminste zijn snaveltje even dicht!

 5. mark

  Voor het eerst sinds 2008 heeft schrijver Özcan Akyol zijn Turkse paspoort verlengd, uit protest tegen de uitlatingen van Geert Wilders. Ga dan ook maar terug naar dat schxxtland.

 6. Joost

  Ik begrijp hem wel. Dapper dat hij het schrijft. Ik zou mijn vrijheid ook niet op het spel zetten voor tien minuten in een talkshow. Je gaat er de wereld toch niet mee veranderen. Erdogan is op oorlogspad.

 7. Aernout Babylon

  nee, en hij verandert de wereld wel met al zijn andere meninkjes? want als het om welk ander onderwerp dan ook gaat, dan is hij niet te beroerd om te pas en te onpas zijn gebabbel op te dringen aan jan en alleman

 8. Wim

  Dapper!

 9. 114

  Aernout Babylon heeft de cancer aan zijn reet.

 10. Anonymous

  Blijf een stink Turk, zo is het.

 11. Aernout Babylon

  Snavel dicht, 114?

  Van waar dat nummer? Van dezelfde soort als Polak zeker?!?

 12. Jurgen020

  Triest hoor dit, dat zelfs in Nederland Turken de mond wordt gesnoerd uit angst voor een hele foute president, ver weg. Ik vraag me steeds meer af in wat voor wereld we leven ….

 13. Walter

  Eus…

 14. Jasper

  Akyol buigt voor Erdogan, wat een lafaard. Paspoort inleveren of terug naar Turkije.

 15. E. Hartsema

  Teleurstellend dat hij zijn mening over Erdogan niet gaat uiten.
  Maar ja, ik heb makkelijk kletsen, ik heb daar geen belangen. Wel tof dat hij dit openlijk zegt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.