Relatie NPO en BBC onder druk door komst zender

De relatie tussen de NPO en de Britse staatsomroep BBC wordt mogelijk minder intensief door de komst van de nieuwe Nederlandse tv-zender BBC First. Dat zegt NPO’s hoofd aankoop Mignon Huisman vandaag in het AD. Bekende BBC-series als Call The Midwife, George Gently en Silent Witness zitten nu nog exclusief bij de NPO, maar beleven straks hun première op BBC First. “Als het nieuwe kanaal groot wordt, kan het voor ons minder aantrekkelijk worden om met BBC in zee te gaan.

BBC wil zijn drama niet exclusief gaan uitzenden op BBC First, maar daar wel in première laten gaan. Daarna mogen de uitzendrechten alsnog naar andere partijen, zoals de NPO, dat vaak meer dan een miljoen kijkers trekt met BBC-drama.

De NPO is echter niet bereid om daarvoor even diep in de buidel te tasten. “Als wij bijvoorbeeld een nieuw seizoen straks niet meer als eerste kunnen brengen, zullen we die serie minder snel bestellen. Of we betalen minder, omdat het minder exclusief is.

Nieuw BBC-drama als Wolf Hall en Last Tango in Halifax zal straks ook zijn première beleven bij BBC First, en niet bij de NPO. “We zijn ook niet helemaal afhankelijk van de BBC”, benadrukt Huisman. “Heel veel series die we uitzenden, zoals Midsomer Murders, komen van een andere Britse partij.

Het is echter de ambitie van BBC First om ook drama van ándere Britse omroepen dan de BBC uit te gaan zenden in Nederland. Dan moeten ze daarvoor wel eerst de uitzendrechten bemachtigen.

Of BBC First een geduchte concurrent wordt? “Het is onmogelijk te voorspellen. Maar de traditionele BBC-zenders hebben we al jaren. En ondanks dat Nederlanders de Engelse taal goed beheersen en niet iedereen ondertiteling nodig heeft, wordt daar zeer marginaal naar gekeken.

Op de tv-beurs in Cannes kocht de NPO recentelijk nieuwe seizoenen van Silent Witness en George Gently.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen