‘Apple is zegen voor Publieke Omroep’

Foto: EOHenk Hagoort, baas van de Publieke Omroep, is blij met de samenwerking met Apple, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over de macht van dat soort grote mediagiganten. Dat heeft hij laten weten in zijn nieuwjaarstoespraak. De Publieke Omroep heeft een ‘app’ voor Uitzending Gemist uitgebracht voor de iPad en iPhone. “Apple is een zegen voor het publiek en de Publieke Omroep. Veel mensen bekijken Uitzending Gemist via iPad of iPhone. Maar dit succes heeft een keerzijde“, zegt hij.

Hagoort doelt daarmee op veranderende machtsverhoudingen. “Uitzending Gemist werd in eerste instantie door Apple geweigerd, omdat sommige programma’s niet strookten met de waarden van dit bedrijf uit California. Wie beslist er in de toekomst over de toegankelijkheid van de programma’s van de Publieke Omroep?

De omroepbaas vindt Den Haag zich moet verdiepen in ‘de toegankelijkheid van Nederlands aanbod in een omgeving die door grote internationale mediagiganten wordt bepaald’. “Die toegankelijkheid lukt alleen met een nieuwe gezonde verhouding tussen Hilversum en Den Haag. Ten dienste van het Nederlandse publiek. Omroeppolitiek is geen hobby. Omroeppolitiek is wereldpolitiek geworden.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen