Ik Vertrek-kandidate: ‘TROS gaat over lijken’

Foto: TROSRintai Grünewald is woest op de TROS. Haar gezin was in 2007 zo gastvrij om de omroep mee te nemen op avontuur naar Spanje voor het tv-programma Ik Vertrek, maar nu het gezin door de emigratie op een nare manier uiteen is gevallen, toont de TROS geen enkele betrokkenheid meer. Ondanks protest besloot de TROS om Ik Vertrek te herhalen, wat voor alle betrokkenen pijnlijk was. “Ze stuurden een mail waarin stond dat ze het gewoon konden herhalen wanneer ze wilden“, zegt Rintai in Weekend.

Rintai, haar man Jules en twee kinderen vertrokken in 2007 naar Spanje om een eigen café te beginnen. Ze gingen failliet en waren al terug in Nederland voordat hun vertrek werd uitgezonden. “In de tussentijd ging het al slecht tussen Jules en mij, en hij kon niet met geld omgaan. In Nederland hebben we het nog even geprobeerd met onze relatie, maar toen ging het helemaal mis. We zijn op een heel nare manier uit elkaar gegaan. Op een gegeven moment heeft hij mij met de twee kinderen op straat gezet.

Wereld op zijn kop

Na een paar moeilijke jaren, kreeg ze dit voorjaar de TROS aan de telefoon met het verzoek tot heruitzending. Rintai legde uit waarom ze dat niet wil. “Een paar weken geleden kreeg ik echter ineens een e-mail, dat ze de oude afleveringen tóch gingen herhalen. De redactie van Ik Vertrek wist hoe mijn situatie was. Ze wisten dat ik kei- en keihard heb moeten knokken omdat ik niets meer had, dat ik echt opnieuw heb moeten beginnen met mijn kinderen. Dus die mail heeft me heel erg geraakt, want daarin stond dat ze het gewoon konden herhalen wanneer ze maar willen.

Haar hele wereld stond na de heruitzending afgelopen mei op zijn kop. “Ik had het boek net gesloten en nu is het allemaal weer opengehaald, want weinig mensen in mijn nieuwe omgeving wisten er iets van. Sindsdien word ik er steeds op aangesproken, die herhalingen hebben heel veel impact op mijn nieuwe leven.”

Boos en verdrietig

Rintai is boos en verdrietig. “Dan kan de TROS zeggen dat ze de grootste familie van Nederland zijn. Nou, als je een beetje menselijk bent en je kent het verhaal, zend het dan niet opnieuw uit! Maar ik had geen poot om op te staan, want zij hadden het recht om het uit te zenden. Daar heb ik in 2007 voor getekend. Ik heb een heel erg boze brief geschreven naar de TROS, over hoe ze met mensen omgaan. Ik heb er niet eens een reactie op gehad!

Ik kijk geen programma van de TROS meer. Ik ben er helemaal klaar mee. Dit hadden ze niet moeten doen. Ze gaan over lijken, vind ik. Ik zou nooit iemand aanraden om mee te doen aan Ik Vertrek. TROS, waarom doen jullie mij dit aan?

TROS heeft geen medelijden

De TROS heeft geen medelijden met Rintai. De omroep vindt dat ze de familie genoeg is tegemoet te komen, door materiaal van hun terugkomst in Nederland niet uit te zenden. “Als wij met mensen in zee gaan, hebben wij het recht om te herhalen. En dat hebben we ook gedaan“, zegt een woordvoerder.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen