Mark Rutte woedend op EO Netwerk

Foto: Nick van OrmondtVVD-leider Mark Rutte is woedend op EO Netwerk. Het actualiteitenprogramma bracht donderdag een reportage, waarin voor drie gezinnen werd uitgerekend hoeveel zij erop voor- of achteruit zouden gaan als de VVD aan de macht zou komen. Een rijke zakenman ging erop vooruit, terwijl een bijstandsmoeder en een gezin met een gehandicapt kind er zo slecht vanaf kwamen, dat ze in huilen uitbarstten. “Ik vind het zeer tendenti- euze tv. Ik ben er echt kwaad over“, zei Rutte in Netwerk.

Rutte mocht in de studio live reageren op de reportage. “Ik maak bezwaar tegen wat u hier doet. We hoorden ’s middags dat deze berekening werd gemaakt. We hebben de grootst mogelijke moeite gedaan om deze berekening ook los te trekken. Op dreigement dat ik niet zou komen is dat gelukt. Er klopt werkelijk helemaal niets van. Dit staat nergens in onze plannen. Uw econoom had dit met ons moeten bespreken. We hebben het helemaal uitgerekend en dit gezin gaat erop vooruit.”

Volgens Rutte boezemt Netwerk de kijkers thuis angst in. “Ik vind het filmpje echt verkeerd. Deze mensen wordt schrik aangejaagd, volstrekt ten onrechte. Er wordt een totaal verkeerde voorstelling gegeven van het VVD-programma en dat vind ik zeer kwalijk“, zei hij. “Het is ondenkbaar dat ik een partij zou leiden die dit laat gebeuren. Het minste wat u had kunnen doen is ons van tevoren informeren. Op deze manier bent u bezig mensen in Nederland schrik aan te jagen. Dat is verwerpelijk.

Later op de avond schoof Rutte op eigen initiatief aan in de RTL-talkshow Wat Kiest Nederland. “Het gaat om de angst die wordt aangewakkerd. Deze mevrouw was in tranen. De vader van het gehandicapte kind was in tranen. Deze mensen wordt enorme angst aangejaagd. Niet alleen deze mensen, maar ook mensen die zitten te kijken en denken: gaat de politiek dit met ons doen? Het is verkeerde journalistiek en over de ruggen van dit soort mensen“, zei hij daar.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen