EO Netwerk wil excuses van Mark Rutte

De hoofdredactie van EO Netwerk vindt dat VVD-leider Mark Rutte zijn excuses zou moeten aanbieden aan de actualiteitenrubriek. In een reportage van het programma was donderdag te zien hoe een vrouw in huilen uitbarstte toen zij geconfronteerd werd met de VVD-plannen. Volgens Rutte is ‘dit type journalistiek’ onaanvaardbaar. “Het zou Rutte sieren zijn excuses te maken voor de onterechte beschuldigingen ten aanzien van de werkwijze van Netwerk“, aldus de hoofdredactie.

Netwerk stuurde econoom Alex Klein langs drie huishoudens om hen uit te leggen wat er met hen zou gebeuren als de VVD aan de macht zou komen. Een rijke zakenman ging erop vooruit, twee minder bedeelde gezinnen moesten fors inleveren. Rutte reageerde woedend in de studio van Netwerk en bracht eenzelfde betoog later op de avond in de RTL-talkshow Wat Kiest Nederland.

Rutte stelt dat de VVD slechts na lang aandringen de berekeningen van Netwerk kreeg aangeleverd. “Dit is volstrekt onjuist“, aldus de hoofdredactie. Zij claimt dat zij eerst toestemming wilde vragen aan de betrokken huishoudens. “Toen wij duidelijk maakten dat die toestemming door ons gevraagd moest worden, werd er onmiddelijk door de VVD-voorlichting gedreigd de interviewafspraak met Rutte af te zeggen. De Netwerk-redacteur is verder niet ingegaan op dat dreigement maar is aan het werk gegaan om de toestemming van de betrokkenen te vragen. Rond de middag was dat rond.

Vervolgens is de informatie aan de VVD verstrekt, aldus Netwerk. “En daarbij is expliciet het aanbod gedaan om de VVD in contact te stellen met econoom Klein die bereid was zijn berekeningen toe te lichten en naar eventuele op- en aanmerkingen te luisteren. De VVD sloeg dit aanbod met grote stelligheid af. Men wenste geen contact met econoom Klein.”

Uiteindelijk zou Netwerk om half twee ’s middags een toelichting van Klein naar de VVD hebben gestuurd. “De bewering van Rutte later die avond bij de RTL-collega’s van Wat Kiest Nederland dat er de hele middag door de VVD geprobeerd zou zijn om met ons contact te zoeken om de berekeningen te corrigeren is dan ook bezijden de waarheid. De VVD heeft vanaf half twee ’s middags over alle gegevens en de toelichting daarop kunnen beschikken. En heeft geen enkele poging gedaan om daar voorafgaand aan de uitzending iets van te corrigeren of aan te vechten.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen