NVJ: Publieke omroepen komen CAO niet na

De journalisten bij landelijke en regiona- le publieke omroepen worden nog altijd te laag ingeschaald. Dat is de belang- rijkste conclusie uit een grootschalige enquête van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Een zegsman van de NVJ laat vandaag weten: “De landelijke en regionale omroepen zijn daarmee de afspraken die zijn gemaakt in de CAO niet nagekomen.” Hij vervolgt: “Zo heeft meer dan tweederde van de omroepjour- nalisten geen persoonlijke functieom- schrijving ontvangen.”

In de CAO die vorig jaar werd afgesloten is een nieuw systeem van functiewaardering geïntroduceerd. “Uit diverse onderzoeken was gebleken dat de functies bij de publieke omroepen over het algemeen marktconform werden beloond”, zo vertelt Omroepsecretaris Marc Visch van de NVJ. “Alleen de groep journalisten sprong er uit. Ze werden of te laag ingeschaald of konden alleen voor een hogere salarisschaal in aanmerking komen als zij leidinggevende taken kregen. De nieuwe systematiek zou er voor moeten zorgen dat die zaken rechtgetrokken werden.

Daartoe zijn er trainingen voor personeelsfunctionarissen opgezet en heeft NPO een informatieboekje ontwikkeld voor de medewerkers. “Des te merkwaardiger is het dat slechts 30 procent van de omroepjournalisten aangeeft het informatieboekje te hebben ontvangen en dat ruim een derde aangeeft helemaal niet te zijn geïnformeerd door de werkgever”, aldus Visch.

Volgens de CAO zou het systeem op 1 april worden geëvalueerd. “Het is heel spijtig dat dat niet gelukt is. Wij zijn wat dat betreft ernstig teleurgesteld in de omroepen”, zegt Marc Visch. “Maar verklaarbaar is het wel. Want het beeld dat we uit deze enquête halen is dat veel omroepen de zaken nog niet op orde hebben.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen