Eric van Stade: ‘Hang naar nostalgie is creatieve armoede’

Linda de Mols Ik Hou Van Holland en Yvon Jaspers Boer Zoekt Vrouw bewijzen dat programma die appelleren aan een gevoel van nostalgie erg in trek zijn. SBS-topman Eric van Stade is niet onder de indruk. “Ik noem het creatieve armoede. We moeten wel nieuwe dingen blijven proberen. Natuurlijk is dat lastig in een tijd waar zenders, ook wij, op zoek zijn naar programma’s die zich in het buitenland al hebben bewezen. Een misser kan immers je hele seizoen verknallen“, zegt Eric.

Eric van Stade in het AD: “SBS6 bracht onlangs De Nieuwe Uri Geller. Misschien niet vernieuwend, maar wel net even anders. Het publiek, zeker jonge mensen, wil verrast worden. Een van de Acht? Schei toch uit! Bedenk eens wat nieuws!”

Volgens Endemol-baas Paul Römer hunkert de tv-kijker naar nostalgie. “Met Ik Hou van Holland van Linda de Mol is het gezellige familieamusement van vroeger terug. In een nieuw jasje. Mensen zijn op zoek naar zekerheden. Ze willen voor de tv even wegvluchten van de boze buitenwereld. De hele dag worden ze bestookt met nieuws over de film van Geert Wilders. Op tv willen ze aan al die negativiteit ontsnappen.

Veel oude formules komen terug op tv. Robert ten Brink is weer terug met All You Need, Carlo Boszhard gaat een variant op Wedden Dat maken en Henny Huisman haalt Een van de Acht uit de mottenballen. “De tv-industrie is altijd op zoek naar iets nieuws, maar ik denk dat het publiek nog wel meer oude successen terug wil“, zegt zendercoördinator Roek Lips van Nederland 3. “Zo vind ik Zo Vader Zo Zoon nog steeds een topprogramma. Ook denk ik dat we veel mensen een plezier doen door Hints terug te brengen op tv.

Tv-producent Harry de Winter is blij met de nieuwe ontwikkeling. “Na de viezigheid van De Gouden Kooi is iedereen op zoek naar programma’s waar je weer met het hele gezin naar kunt kijken. Het is een weerspiegeling van het kabinet-Balkenende dat ook een beetje truttig is.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen