Peter R. de Vries heropent ‘cold case’

De start van het nieuwe seizoen Peter R. de Vries, misdaadverslaggever staat vanavond volledig in het teken van de raadselachtige verdwijning van Germa van den Boom. Het 19-jarige meisje werd in de nacht van 28 op 29 juli 1984 voor het laatst gezien in haar ouderlijk huis in Nieuwendijk (Noord-Brabant). Op grond van het sporenonderzoek ging de recherche direct uit van een misdrijf, maar de dader is – ondanks veel publici- teit en een officieel ‘cold case’ onderzoek – nooit gepakt…

In samenwerking met de recherche en het Openbaar Ministerie heeft Peter R. de Vries de afgelopen maanden een eigen onderzoek ingesteld naar het mysterie. Het programma kreeg inzage in het onderzoeksdossier en stuitte daarbij op een aantal gegevens die volgens de redactie nooit eerder naar buiten zijn gebracht. In deze extra lange uitzending wordt een aantal moordscenario’s gepresenteerd, die de verdwijning van de Brabantse tiener zouden kunnen verklaren. “Het is een ultieme poging om de 23 jaar oude zaak nieuw leven in te blazen“, aldus een woordvoerder van SBS 6.

Ruim 8.000 huishoudens in het gebied Nieuwendijk, Werkendam, Almkerk en Sleeuwijk ontvingen vrijdag, twee dagen voor de uitzending, een persoonlijke brief van het misdaadprogramma met een oproep van Peter R. de Vries om naar zijn programma over de verdwijning van Germa van den Boom te kijken. In het onderzoek wijst alles erop dat de dader in haar directe woonomgeving moet worden gezocht.

Het is de derde keer dat Peter R. de Vries op deze indringende wijze een oproep doet aan een grote hoeveelheid burgers die in de onmiddellijke omgeving van de plaats delict woont. De eerste twee ‘flyer’-uitzendingen bleven niet zonder resultaat. De moord op Mariella de Geus uit Gouda (2001) werd twee jaar geleden kort na de uitzending opgelost. Het onderzoek naar de dood van Els Slurink uit Groningen (1997) werd in april van dit jaar heropend en is een half jaar na dato nog steeds in volle gang.

De Vries vertelt niet zozeer de moordenaar op te willen sporen. “Doel is om Germa te vinden, zodat de ouders eindelijk afscheid kunnen nemen“, zegt hij in het Brabants Dagblad. De misdaadverslaggever begon met zijn team 3,5 jaar geleden aan de zaak. “Het is de meest complete reconstructie geworden die ooit van de verdwijning van Germa gemaakt is. We belichten de laatste 24 uur dat zij in leven gezien is.

Volgens De Vries moet de dader absoluut in de omgeving van Nieuwendijk gezocht worden. “Daarom is het van groot belang dat iedereen in de regio kijkt. Er is in die omgeving iemand die al 23 jaar zwijgt. Het wordt tijd dat te doorbreken.” De kans daarop acht De Vries aanwezig. “In mijn ogen moet deze zaak opgelost kunnen worden. Als niemand aan de boom schudt, gebeurt er zeker niets.

Het maakt Peter niets uit dat de zaak verjaard is. Dat een coldcaseteam van de politie een aantal jaar geleden al vergeefs 7.000 uur in het toen heropende onderzoek stak, zegt hem evenmin iets. “Deze zaak trekt mijn aandacht omdat het onmogelijk is dat iemand uit zo’n dorpje verdwijnt zonder dat daar duidelijkheid over komt. We kunnen dat niet zomaar wegleggen. Als wij Germa vinden, moet justitie vervolgens maar kijken of de moordenaar alsnog berecht kan worden…(Foto: Nick van Ormondt)

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen