Peter R. de Vries heropent ‘cold case’

Geplaatst op zo 28 okt 2007 om 12:05

De start van het nieuwe seizoen Peter R. de Vries, misdaadverslaggever staat vanavond volledig in het teken van de raadselachtige verdwijning van Germa van den Boom. Het 19-jarige meisje werd in de nacht van 28 op 29 juli 1984 voor het laatst gezien in haar ouderlijk huis in Nieuwendijk (Noord-Brabant). Op grond van het sporenonderzoek ging de recherche direct uit van een misdrijf, maar de dader is – ondanks veel publici- teit en een officieel ‘cold case’ onderzoek – nooit gepakt…

In samenwerking met de recherche en het Openbaar Ministerie heeft Peter R. de Vries de afgelopen maanden een eigen onderzoek ingesteld naar het mysterie. Het programma kreeg inzage in het onderzoeksdossier en stuitte daarbij op een aantal gegevens die volgens de redactie nooit eerder naar buiten zijn gebracht. In deze extra lange uitzending wordt een aantal moordscenario’s gepresenteerd, die de verdwijning van de Brabantse tiener zouden kunnen verklaren. “Het is een ultieme poging om de 23 jaar oude zaak nieuw leven in te blazen“, aldus een woordvoerder van SBS 6.

Ruim 8.000 huishoudens in het gebied Nieuwendijk, Werkendam, Almkerk en Sleeuwijk ontvingen vrijdag, twee dagen voor de uitzending, een persoonlijke brief van het misdaadprogramma met een oproep van Peter R. de Vries om naar zijn programma over de verdwijning van Germa van den Boom te kijken. In het onderzoek wijst alles erop dat de dader in haar directe woonomgeving moet worden gezocht.

Het is de derde keer dat Peter R. de Vries op deze indringende wijze een oproep doet aan een grote hoeveelheid burgers die in de onmiddellijke omgeving van de plaats delict woont. De eerste twee ‘flyer’-uitzendingen bleven niet zonder resultaat. De moord op Mariella de Geus uit Gouda (2001) werd twee jaar geleden kort na de uitzending opgelost. Het onderzoek naar de dood van Els Slurink uit Groningen (1997) werd in april van dit jaar heropend en is een half jaar na dato nog steeds in volle gang.

De Vries vertelt niet zozeer de moordenaar op te willen sporen. “Doel is om Germa te vinden, zodat de ouders eindelijk afscheid kunnen nemen“, zegt hij in het Brabants Dagblad. De misdaadverslaggever begon met zijn team 3,5 jaar geleden aan de zaak. “Het is de meest complete reconstructie geworden die ooit van de verdwijning van Germa gemaakt is. We belichten de laatste 24 uur dat zij in leven gezien is.

Volgens De Vries moet de dader absoluut in de omgeving van Nieuwendijk gezocht worden. “Daarom is het van groot belang dat iedereen in de regio kijkt. Er is in die omgeving iemand die al 23 jaar zwijgt. Het wordt tijd dat te doorbreken.” De kans daarop acht De Vries aanwezig. “In mijn ogen moet deze zaak opgelost kunnen worden. Als niemand aan de boom schudt, gebeurt er zeker niets.

Het maakt Peter niets uit dat de zaak verjaard is. Dat een coldcaseteam van de politie een aantal jaar geleden al vergeefs 7.000 uur in het toen heropende onderzoek stak, zegt hem evenmin iets. “Deze zaak trekt mijn aandacht omdat het onmogelijk is dat iemand uit zo’n dorpje verdwijnt zonder dat daar duidelijkheid over komt. We kunnen dat niet zomaar wegleggen. Als wij Germa vinden, moet justitie vervolgens maar kijken of de moordenaar alsnog berecht kan worden…(Foto: Nick van Ormondt)
9 Reacties op “Peter R. de Vries heropent ‘cold case’”


 1. Jan

  Het lijkt me bijzonder moeilijk voor de ouders dat dit nu weer allemaal opgerakeld wordt. Ik vraag me af of Peter R. de Vries dit voorafgaand aan het onderzoek goed met hen heeft overlegd. Ze hebben de uitzending in ieder geval niet gezien las ik:

  Nee. Peter R. de Vries heeft voornamelijk contact gehad met onze andere dochter. Wij hebben liever geen perscontacten omdat het ons vreselijk aangrijpt. We zien zoals iedereen dus pas zondagavond waar hij mee komt. We wachten in spanning.

 2. Televisiefreaks

  Peter is weer goed in de media actief om zijn programma onder de aandacht te brengen. Ik ben benieuwd of hij de kijkcijfers van Wegmisbruikers van afgelopen weken weet te overtreffen en in de buurt kan komen van de hoge kijkcijfers die de Gooische Vrouwen op RTL 4 behalen. ;-)

 3. Martijnjdd

  In de Veronicagids staat dat het om 20.30 uur begint, maar in de krant en op teletekst is het verplaatst naar 21.30 uur.

 4. ronaldo

  Goede zet van sbs6 om Wegmisbruikers om 20:30 uur te handhaven en zo Peter een perfecte lead-in te geven

 5. Chiel

  Zul je zien dat de herhaling van Wegmisbruikers meer kijkers trekt dan de Vries :lol:

 6. ronaldo

  Zijn geen herhalingen van Wegmisbruikers

 7. Çhiel

  Mij werd verteld dat er in januari nieuwe afleveringen zouden komen..

 8. Çhiel

  Geen breedbeeld uitzending, lijkt me dus gewoon een herhaling..

 9. Bart

  Wat een fantstische uitzending van Peter R. de Vries. Als er een een prijs verdiend dan is hij dat wel.

  Kan minister Plasterk mij misschien vertellen wat het maatschappelijk nut is van de uitreiking van de televiezierring. En waarom moet ik als belasting betaler daaraan bijdragen?? Wat een ordinaire incestieuze club bij die PO zeg…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.