Twan Huys hoopt dat kritiek ‘een keer ophoudt’

De aanhoudende kritiek op RTL Late Night maakt Twan Huys onzeker. Niet over of hij wel kan presenteren, maar wel over of hij tij van de negatieve publiciteit nog kan keren. Dat vertelde hij gisteren in Van der Vorst ziet sterren. Waar voelt hij zich precies onzeker over? “Nou, of het een keer ophoudt en we het een keer voor elkaar krijgen om weg te blijven uit de publiciteit en ervoor te zorgen dat mensen het leuk vinden om naar ons te gaan kijken. Dat is iets anders en dat is spannend.”

Over zijn capaciteiten als tv-presentator twijfelt hij niet. “Nee. Niet in mijn werk. Ik weet wat ik kan. Ik ben al vrij lang journalist en ik presenteer al vrij lang televisieprogramma’s, dus ik weet al vrij lang wat ik kan. Daar ben ik niet onzeker over.

Wel realiseert Huys dat een latenight-talkshow iets anders is dan wat hij voorheen deed. “Ik vind het spannend om iets te doen waarvan ik niet weet of ik het kan.

Vindt hij nu dat hij het kan? “Dat weet ik nog niet. Ik kan een goed programma maken en ik vind dit heel erg leuk om te maken, maar daarvoor is het nog steeds te vroeg vind ik.

Hoe gaat hij om met de shitstorm? “Doorgaan, niet opgeven en niet alles persoonlijk nemen wat er geschreven wordt. Ik wist wel dat deze baan samengaat met een heleboel publiciteit. Dat heb ik gezien bij een heleboel andere mensen die deze baan hebben.

Niet prettig

Tot zijn grootste critici behoort onder meer Humberto-killer Angela de Jong. Over kritiek in het algemeen zegt hij: “In het begin vond ik het wel lastig. Ik ben niet gewend om zo veel besproken te worden en ook niet op een scherpe toon. Natuurlijk raakt je dat. Ik kan heel stoer doen en zeggen dat het me niets kan schelen, maar dat zou leugenachtig zijn. Ik lees alle kranten elke ochtend online en het is niet altijd prettig als je naam er weer in staat. Ja, dat is iets waar je liever niet mee wakker wordt.

Huys realiseert zich dat hij nog veel te leren heeft. “Zo veel. Het is een heel nieuwe discipline voor mij. Het maken van een talkshow is onvergelijkbaar met het presenteren van Nieuwsuur of College Tour, al was het maar omdat het vijf keer per week is. Je moet elke avond om half elf scherp zijn en goed voorbereid. Het belangrijkste van een goed gelukt programma is dat de gasten goed zijn en er interactie is aan tafel. Soms lukt het ontzettend goed en soms niet.

Selffulfilling prophecy

Als veel mensen roepen dat het niets is, dan dreigen andere mensen het geen kans meer te geven. Vreest Huys een selffulfilling prophecy te worden? “Ja goed, alles kan gebeuren, maar het enige wat ik kan doen samen met de redactie die we hebben, is om een zo’n goed mogelijk programma maken.

Vooralsnog gaat het niet best met de kijkcijfers. Huys surft elke ochtend naar de kijkcijfer-site. Wat denkt hij als hij weer eens onder de 300.000-grens zit? “Dan denk ik: vanavond er keihard tegenaan en proberen het beter te maken. En sleutelen en schaven totdat het goed is. Dat is de enige manier.

Heeft hij geen spijt van zijn Nieuwsuur-exit? “Nee. Ik snap de vraag, maar het antwoord is nee.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen