Eerste topgast 2018-editie Zomergasten: Louis van Gaal

Romana Vrede mag dit jaar dan wel het Zomergasten-seizoen openen, maar de eerste topgast dient zich pas aan in de tweede aflevering, op zondag 5 augustus. Dan is Louis van Gaal te gast. Dat heeft de omroep zojuist laten weten. Van Gaal verheugt zich erop, zo laat hij weten in een persbericht. “Het is een eer om gevraagd te worden. Hoewel het niet als een verrassing kwam, want vorig jaar was ik ook al gevraagd! Het zal een avond zijn over de mens en de coach Louis van Gaal“, zegt hij.

De voetbalcoach vervolgt: “Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring.”

Nadat Van Gaal zijn spelerscarrière afsluit, groeit hij van assistent-trainer bij AZ en Ajax uit tot hoofdcoach van de Amsterdamse club.

In 1993 wordt Van Gaal getroffen door groot persoonlijk drama. Bij zijn vrouw Fernanda wordt alvleesklierkanker geconstateerd, en binnen enkele maanden overlijdt zij aan de gevolgen van deze ziekte. Van Gaal voedt zijn twee dochters vanaf dat moment alleen op.

Wat hem als speler niet gelukt is, doet Van Gaal als coach: successen vieren met Ajax. Ruim twintig jaar nadat hij de club als speler verliet leidt hij het jonge elftal van Ajax in 1995 naar winst in de Champions League.

Daarna coacht hij onder meer FC Barcelona, Bayern München en Manchester United. In 2009 weet hij het ‘kleine’ AZ uit Alkmaar kampioen van Nederland te maken.

Van Gaal is tweemaal bondscoach van Nederland. De eerste keer loopt dat uit op een echec: het elftal van Van Gaal weet zich niet te plaatsen voor het Wereldkampioenschap in 2002. In 2014 neemt hij revanche door met Oranje derde te worden op het WK in Brazilië.

Nu zegt hij geen brandende ambities meer te hebben in het trainersvak: “Alles wat ik wilde is bereikt.”

Toch blijft hij zich bezinnen op zijn toekomst en speculeert hij op het aangaan van een laatste uitdaging als voetbalcoach.

Zomergasten wordt dit jaar voor de tweede keer gepresenteerd door Janine Abbring.

Foto: VPRO, Lenny Oosterwijk

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen