EenVandaag verzet zich hevig; wil niet wijken voor soap

De AVROTROS verzet zich hevig tegen het plan van NPO 1 om EenVandaag te vervangen door een luchtige soapserie. Daardoor zou de rubriek na twaalf jaar weer moeten terugverhuizen naar het minder bekeken NPO 2. Dat zegt hoofdredacteur Rene van Brakel vandaag in het AD. Het merkwaardige plan van de NPO leidt momenteel zelfs tot Kamervragen door de SP. Meer dan terecht, vindt Van Brakel, aangezien EenVandaag veel kijkers trekt ‘uit alle lagen van de bevolking’.

Van Brakel: “Kijkcijferexpert van de NPO, wijlen René van Dammen, noemde EenVandaag altijd de enige actualiteitenrubriek die in staat is een breed publiek te bereiken; de gemiddelde Nederlander.

Zo’n programma moet je op het hoofdpodium laten, vindt hij. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de NPO een belangrijke nieuwsrubriek als EenVandaag wil inruilen voor een dagelijkse soap. De nieuwsbehoefte van een breed publiek wordt met dit plan door de NPO niet serieus genomen.”

NPO 2 trekt veel minder kijkers. “Nieuws wordt hiermee voor de elite. NPO 2 is de zender waar de journalistieke programma’s zijn gericht op de hoogopgeleide, goed geïnformeerde kosmopoliet.’’

De NPO laat in een reactie weten dat nog niets zeker is.

Lees ook: NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap (vorige week)

Foto: Nico Kroon, Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen