NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap

Geplaatst op Sat 26 May 2018 om 16:01

NPO 1 denkt erover om EenVandaag te vervangen door een dagelijkse soapserie. De actualiteitenrubriek verhuist dan naar het verdiepende NPO 2. Dat meldt het AD op basis van ingewijden. De AVROTROS heeft de plannen voor een soap volgens de krant ook opgevangen en is niet blij. De omroep verbaast zich erover dat het programma überhaupt ter discussie staat. “EenVandaag is al meer dan tien jaar een stabiele titel op de vooravond van NPO 1 met dagelijks gemiddeld één miljoen kijkers.”

EenVandaag moet gewoon op NPO 1 blijven, vindt de omroep. “Wij gaan er niet vanuit dat de NPO deze belangrijke actualiteitenrubriek inwisselt voor een amusementsprogramma of soap, zoals nu gesuggereerd wordt in het geruchtencircuit.

Het gerucht over een soapserie is opvallend, omdat de NPO in het verleden nou niet bepaald succesvol is gebleken in het maken van soaps. Denk bijvoorbeeld aan de fiasco’s rond StartUp en Het Glazen Huis.

De NPO laat weten: “De plannen voor volgend jaar zijn nog volop in ontwikkeling en daarbij zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zeker is nog niets.”

Dit nieuws levert op Twitter verbaasde reacties op. “Eén van de belangrijkste kerntaken van de publieke omroep is nieuws en achtergrondverhalen voor een breed publiek toegankelijk maken“, zegt EenVandaag-verslaggever Sander ‘t Sas bijvoorbeeld. “Een andere kerntaak is hoogwaardig drama maken. Met dit voorstel doet de NPO geen van beiden. Ik zeg: naar de prullenbak er mee!!!

En Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma: “EenVandaag scoort dagelijks zo’n miljoen kijkers op het populaire NPO1. Als het actualiteitenprogramma moet wijken voor een soap en verhuist naar het zwaardere NPO2 gaan ze zeker kijkers verliezen.

Foto: Nico Kroon
43 Reacties op “NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap”


 1. gertjanus

  maak van opgelicht een ENG-programma. Geen studio, voegt niks toe.Drie praatjes en drie weergaven. Daar valt ook nog wel wat te halen.
  Neem er twee op een dag op ipv 1.
  Als we goed kijken valt er nog veel te halen……

 2. Doe

  Tweede seizoen van de spa en dan als 48 minuten soap.

 3. aammehoela

  Soap hoort niet bij de NPO. Mocht het wel verhuizen dan ook het 6-uur journaal verhuizen naar NPO 2. Maar wat een onzinnig voorstel. Reden zal wel zijn dat Frits Klein en programmabazen iets willen verzinnen om uit de dagelijkse sleur te komen of zoiets. Kan natuurlijk ook een zonnesteek zijn ………….

 4. Angelo

  gaat niet werken. GTST is een te grote concurrent.

 5. L.

  Zou stom zijn als ze dit doen! Slaat juist nu mooi aan na het Journaal en past goed voor het Sportjournaal en M/dwdd. Maar de NPO kennende wordt er wel weer iets besloten waar de rest van het land het niet mee eens is.

 6. Pim

  Goed idee! Gaat het programma weer terug naar het tweede kanaal (Twee Vandaag) en krijgt het brede NPO1 een grote familiesoap. Wat voor de BBC en ARD en EEN zeer goed werkt in de vooravond. Hoezo zou een soap niet bij de publieken thuishoren?

 7. Suomynona

  Dus… Aan de ene kant willen ze de late night talkshows om 22:30 uur zetten om zo te kunnen bezuinigen, maar langs de andere kant willen ze hun succesvolle journalistieke vooravond uit elkaar halen om er een soap te plaatsen wat per seizoen minimaal 7 miljoen euro kost? Logisch.

  Buiten dat: soaps en de Publieke Omroep zijn nooit echt een goede match geweest. Onderweg naar Morgen was de enige succesvolle poging in de 90s en 2005/2006, maar verder? StartUp, Het Glazen Huis en in een heel ver verleden de Veronica-serie Foreign Affairs: allemaal keihard geflopt.

 8. Suomynona

  @ Pim

  De ARD heeft al enige jaren geen soap meer geprogrammeerd staan in de vooravond. RTL daarentegen wel met drie soaps.

 9. zapp

  leuk altijd die strategie. Eerst lekken, dan is de pijn al een beetje verzacht…..

 10. Otto Groeneveld

  Een Vandaag is toch een soap.Het lachert samen met het kratenkartel van de journalistiek. Ik weet zeker als Arabier gaat zitten schijten op de desk van de presentator en je zou vragen hoe hij of zij het vindt ruiken dat ze zeggen, heerlijk fantastisch gewoon deze Arabische drek. Een Vandaag hahahahhahhahaha

 11. Ron

  Vreemde move zou dat zijn. Onderweg naar Morgen/ONM was een redelijk succes dus wie weet. Het was de tweede soap na GTST en beide hebben uitstekend naast elkaar kunnen blijven bestaan. Maar tijden zijn veranderd, misschien enkel online aanbieden dan.

 12. Marieke

  Vlaanderen heeft ook twee soaps. Kan prima naast elkaar in een zelfs nog kleiner land. Prima kijkcijfers en één ervan zit zelfs bij xs publieke omroep VRT van België.

 13. Marieke

  *de

 14. Saskia

  Hoi Marieke,

  België is niet echt goed vergelijkingsmateriaal, want België is een onderontwikkelde bananenrepubliek.

 15. Roy

  EenVandaag naar twee en een langer Sportjournaal op 1, want in Nieuwsuur is te weinig ruimte voor sport

 16. Sven L.

  Ze proberen echt alles om jonger publiek te trekken. Jongeren kijken hun soap wel op internet hoor, hoef je echt geen zendtijd voor te creëren…

 17. Lopi

  Ze trekken per niet meer dan 650k kijkers. Een miljoen is overdreven.

 18. Lopi

  uitzending

 19. Paul Goudsmit

  Simpele zielen.

 20. Sjaak

  Wat een waardeloos plan. Het blok journaal-eenvandaag-sport-dwdd-journaal werkt erg goed. Is ook de taak van de Publieke Omroep. Informeren.

 21. Asjemenou

  Tweevandaag is back!

 22. Pieter

  De AVROTROS moet het wel ontgelden bij de NPO de laatste tijd. Eerst al op de radio (met het schuiven van Annemieke Schollaardt en dat andere programma dat naar Omroep Max ging en nu dus ook op tv. Als ik RTL was, zou ik eens met ze bellen. Maak van RTL5 een combi van bestaande programma’s (Expeditie, temptation, docusoaps zoals die in de rechtbank nu) aangevuld met het programmapakket van de AVROTROS. Paar titels kunnen mooi over naar RTL4 (Opsporing Verzocht, WIDM). Het is een win-win voor beide partijen: de AVROTROS heeft meer zendtijd en RTL kan een geduchte concurrent van SBS blijven en NPO worden. Tot zover een gedachte-experiment…

 23. Bart

  @Pieter Het is maar goed dat jij niet over de programma schema’s gaat. Zo simpel gaat dat niet. Sommige programma’s en presentatoren zit RTL niet op te wachten.
  Als AVROTROS echt slim is dan proberen ze volgend jaar aan te sluiten bij Talpa. Hebben ze gelijk 2 mooie nieuwe namen voor SBS6 en NET5.

 24. Kaaskijker

  Als het Sportjournaal maar de lead-in van DWDD blijft. En ook graag een paar minuten meer.

 25. Ruudje

  @ Bart

  Jij bent het zwakzinnige clowntje hier bij MC.

 26. Marieke

  Hoi @saskia,

  Met een opmerking zoals de jouwe lijkt het er meer op dat jij onderontwikkeld bent. In België heeft men het een stuk beter voor elkaar met zenders en programmering dan wij hier in Nederland. Blijkbaar heb je daar geen enkel weet van dus waar baseer jij je vooroordelen op. Kijk eerst nog maar eens kritisch naar jezelf voor je iets over anderen zegt.

 27. Bart

  @Ruudje En wie ben jij dan helemaal? Er blijkt uit niets dat jij er wel verstand van hebt. Je reactie is wederom net als al je andere reacties onder andere namen weer gemeld en zal worden verwijderd.

 28. RaymondVL

  Mooi, kan ONM weer op de buis! ;-)

 29. Peter

  Dan wordt het toch nco ipv de npo en dat zou niet moeten kunnen… De npo moet zich richten op de kerntaken en anders zal er toch iets geregeld moeten worden voor de co, steunmaatregelen….

 30. Melissa

  @Bart
  Jij lijkt me een beetje paranoïde, klunsje.

 31. Misha

  Wat een heerlijk commercieel idee van de publieke omroep.

 32. pieter

  @ Bart Alleen als er in de toekomst de omroepen door politiek besluit worden opgeheven, ja dan zullen ze commercieel gaan !

 33. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers?

 34. joop

  Ik wil eerst weten wat voor soort soap alvorens ik kritiek geef. Als het een soap gaat worden om allochtonen cq moslims te plezieren, haak ik sowieso af van alle publieke zenders.

 35. Bart

  @Pieter Dan is het voor AVROTROS misschien te laat. De rol van deze omroep lijkt binnen het bestel steeds meer uitgespeeld. Nog minder amusement bij de NPO. De drijfveer van AVROTROS en in bijzonder het stukje TROS. Als ze commercieel gaan dan is daar een grotere partij bij nodig. Ze kunnen vanwege het financiële plaatje niet alleen. Dit of binnen een paar jaar is dus het moment. Over 10/20 jaar zijn ze misschien te laat.

 36. joop

  Mijn belastinggeld pompen ze in een soap, terwijl, als de geruchten waar zijn, het een soap gaat worden voor moslims en/of allochtonen. Dat zou ongehoord en ongekend zijn. Ze halen hele wijken qua waarde naar beneden tegen heel vaak prachtige gevels met hun afgrijselijke schotels. De een nog groter dan de ander.
  Een soap zal die schotels echt niet weghalen NPO, stel dat mijn vermoeden juist is.

 37. Bart

  Wat een domme reacties hier.

 38. Joop55

  NPO3 opschorten of desnoods een journalistiek profiel geven , NPO1 laten storten op talkshows/sport en NPO2 laten voor wat het is (uiteraard op cultuur en natuur gebied) zo heb je een goedwerkende Publieke Omroep, en AvroTros kan inderdaad beter bij De Mol.

 39. Ad

  DWDD half uurtje inkorten en daarna 25 minuten die nieuwe soap om uit te hijgen.

 40. Japie

  De kijkcijfers van NPO 2 proberen op te krikken?

 41. Raaf

  EenVandaag is toch al jaren een soap ?
  Net als Nieuwsuur en het NOS journaal.

  Kinderachtig, altijd alles van één kant belicht, feitelijk een A’dams onderonsje.
  Met nieuws heeft Eenvandaag in ieder geval niets te maken.
  Dus gooi er maar een soap in.

  Meer fundamenteel: wordt het niet eens tijd dat deze organisatie zijn eigen broek gaat ophouden ?
  Waarom moet de burger betalen voor deze propaganda, desinformatie, BN’rs Safe Space of soaps.
  Dat hebben we al op het even politiek correcte RTL maar die is gratis.

 42. StefanV

  Een soap bij de NPO is pure geldverspilling. Bovendien: wie gaat er nou om 18:15 uur naar een soap zitten kijken?

 43. Myass

  @Sjaak
  Dat is helemaal niet de taak van de NPO. Vroeger werden er ook gewone programma’s uitgezonden ipv 24 uur propaganda.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.