‘Voice-fragment vind je sneller op YouTube dan RTL XL’

Dat je een fragment uit het RTL 4-programma The Voice of Holland sneller vindt op YouTube dan op RTL’s eigen videoplatform RTL XL is een teken aan de wand. Het bewijst dat RTL hopeloos achterloopt in de digitale revolutie. Dat stelt directeur Ruud de Langen van mediabureau Mindshare in het AD. Als je zelfs voor RTL-content neigt naar YouTube in plaats RTL XL is er iets goed mis, benadrukt hij. “RTL XL heeft qua gebruikersvriendelijkheid wel wat stappen te maken.”

Het duurt volgens De Langen erg lang om je weg te vinden in RTL XL. “Als je een fragment van The Voice of Holland wilt terugzien, vind je het sneller op YouTube. Ik heb CEO Sven Sauvé van RTL van harte aanbevolen daar nu eens vol gas op te geven.”

Ook mediakenner Ruud Hendriks, die RTL in 1989 in Nederland lanceerde, denkt dat RTL nog een slag te maken heeft. “Dat stukje van mijn erfgoed wordt nu door mismanagement naar de Filistijnen geholpen. Alle zenders zijn al jaren te laat. Ja, ze hebben allemaal een digitale tak, maar er wordt in de top nog volledig lineair en analoog gedacht.

En tot slot zegt RTL’s oud-kijkcijferanalyticus Stephan Warnik: “RTL heeft die slag gemist, ook al hebben ze Videoland. Het aanbod is daar veel te weinig onderscheidend om een verschil te maken.

NLZIET, het gezamenlijke platform van NPO, RTL en SBS, wordt steeds vaker genoemd als hét antwoord op de Amerikaanse VOD-reuzen. Directeur Niels Baas benadrukt dat de kijker gewoon een goed platform wil en dat het hem of haar niets uitmaakt of iets van NPO, RTL of SBS is.

Baas: “De onderlinge concurrentie zit al ingebakken in NLZIET: wij houden precies bij hoeveel kijktijd naar welke partij gaat en op basis daarvan krijgen ze geld. Bovendien, je profiteert van elkaars bereik.

Het AD-artikel ‘De complete NPO is Omroep MAX aan het worden’ kunt u lezen op de AD-site.

Foto: YouTube

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen