Volkskrant ziet af van interview met Barbie

De Volkskrant wilde graag een interview met realityster Samantha ‘Barbie’ de Jong, maar zag daar op advies van haar behandelaars van af. Dat meldt de krant in een artikel over haar ontsporing. Waar Shownieuws en Privé haar wél spraken na haar zelfmoordpoging, kiest de Volkskrant ervoor om haar met rust te laten. “Op advies van de kliniek heeft de Volkskrant besloten De Jong niet te benaderen voor dit artikel. Contact met media staat herstel in de weg, zeggen de behandelaars.”

De zelfmoordpoging van Barbie was vorige maand groot nieuws. Het haalde zelfs de NOS. Opvallend, vindt de Volkskrant. “Doorgaans reageren traditionele media terughoudend op zelfdodingspogingen van bekende mensen. Ze worden beschouwd als privé, of nou ja, hooguit iets voor in Privé. Maar wat er vrijdagochtend 12 januari in Scheveningen gebeurde, bleef niet voorbehouden aan de roddelbladen en entertainmentrubrieken.”

De Volkskrant vindt het wel begrijpelijk. “Er was dan ook voer voor discussie. De Jong is al bijna acht jaar het nu eens stralende, dan weer geprikkelde middelpunt van realityprogramma’s, een even populair als omstreden genre.”

Zelf komt de krant nu met een groot artikel over waarom er programma’s gemaakt bleven worden terwijl Barbie ontspoorde. Tijdens het schrijven van dat artikel probeerde ze Barbie zo veel mogelijk te sparen.

De krant meldt: “Voor een eerlijk en volledig verhaal over de mores van het realitygenre, met de casus Samantha de Jong als uitgangspunt, moeten ook details uit het privéleven van De Jong worden beschreven, waarmee dit artikel wellicht bijdraagt aan de beschreven dynamiek.

De Volkskrant heeft geprobeerd de privacy van De Jong zo veel mogelijk te respecteren door alleen details mee te nemen die relevant zijn voor het verhaal en de centrale vraag: wat zijn de grenzen van reality-tv en wie moeten die bewaken?

Het lange artikel ‘Realityster Barbie ontspoorde. Waarom bleven er dan programma’s gemaakt worden?‘ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen