Volkskrant ziet af van interview met Barbie

Geplaatst op Mon 12 Feb 2018 om 10:30

De Volkskrant wilde graag een interview met realityster Samantha ‘Barbie’ de Jong, maar zag daar op advies van haar behandelaars van af. Dat meldt de krant in een artikel over haar ontsporing. Waar Shownieuws en Privé haar wél spraken na haar zelfmoordpoging, kiest de Volkskrant ervoor om haar met rust te laten. “Op advies van de kliniek heeft de Volkskrant besloten De Jong niet te benaderen voor dit artikel. Contact met media staat herstel in de weg, zeggen de behandelaars.”

De zelfmoordpoging van Barbie was vorige maand groot nieuws. Het haalde zelfs de NOS. Opvallend, vindt de Volkskrant. “Doorgaans reageren traditionele media terughoudend op zelfdodingspogingen van bekende mensen. Ze worden beschouwd als privé, of nou ja, hooguit iets voor in Privé. Maar wat er vrijdagochtend 12 januari in Scheveningen gebeurde, bleef niet voorbehouden aan de roddelbladen en entertainmentrubrieken.”

De Volkskrant vindt het wel begrijpelijk. “Er was dan ook voer voor discussie. De Jong is al bijna acht jaar het nu eens stralende, dan weer geprikkelde middelpunt van realityprogramma’s, een even populair als omstreden genre.”

Zelf komt de krant nu met een groot artikel over waarom er programma’s gemaakt bleven worden terwijl Barbie ontspoorde. Tijdens het schrijven van dat artikel probeerde ze Barbie zo veel mogelijk te sparen.

De krant meldt: “Voor een eerlijk en volledig verhaal over de mores van het realitygenre, met de casus Samantha de Jong als uitgangspunt, moeten ook details uit het privéleven van De Jong worden beschreven, waarmee dit artikel wellicht bijdraagt aan de beschreven dynamiek.

De Volkskrant heeft geprobeerd de privacy van De Jong zo veel mogelijk te respecteren door alleen details mee te nemen die relevant zijn voor het verhaal en de centrale vraag: wat zijn de grenzen van reality-tv en wie moeten die bewaken?

Het lange artikel ‘Realityster Barbie ontspoorde. Waarom bleven er dan programma’s gemaakt worden?‘ kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: RTL
8 Reacties op “Volkskrant ziet af van interview met Barbie”


 1. lvs2015

  Natuurlijk…”…zag daar op advies van haar behandelaars van af.” alsof de media echt geïnteresseerd is in het wel en wee van Samantha. Of was het toch het te betalen geldbedrag dat haar management vroeg voor het interview. Immers de media is alleen geïnteresseerd in 1 ding en wel: verkoopcijfers en sensatie, ongeacht of je nu de Story of de Volkskrant heet.

 2. shenkie

  Al die vooringenomen kranten/rubrieken in magazines etc, schrijven ook niets nieuws over ‘het genre’; nul nieuwe inzichten/invalshoeken.
  Hun grootste verdienste in de getypte stukjes zijn de quootjes van niet-ontspoorde ex-reality-types (de meeste reality deelnemers flippen nl niet de pan uit na deelname) en iedereen heeft zijn bandwagon-plicht weer gedaan. Dus hier missen we niks aan.

 3. Mediaprak

  Eerst even de feiten. De Volkskrant heeft met de (zich ex) manager (noemende) gesproken. Met een aantal (om begrijpende reden) anonieme redacteuren van Eyeworks/Warner Bros tv. Het beeld is wel helder. Samantha leeft van aandacht en haar gedrag was de afgelopen jaren grillig… In combinatie van druggebruik doet dit nog t meest denken aan ‘borderline’. Dat vraagt een langdurige therapie. Onbegrijpelijk dat Prive, manager gen andere media hier geen rekening mee hebben gehouden.

 4. shenkie

  niets nieuws, daarnaast schijnt ze haar medicijnen geregeld niet (op tijd) ingenomen te hebben…

 5. Henk

  Scheelt de Volkskrant weer 5000 euro.

  Dat. Roeg ze toch Samantha? Niet best…..zelfs dit wordt door haar uitgemolken.

 6. Henk

  Scheelt de Volkskrant weer 5000 euro.

  Dat vroeg ze toch Samantha? Niet best…..zelfs dit wordt door haar uitgemolken.

 7. ox

  laat ze met rust,met een beetje mazzel verdwijnt ze in de vergetelheid

 8. hendrik

  Weet waar je aan begint.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.