Jort Kelder plande verkrachtingsuitspraak niet

Geplaatst op Mon 08 Jan 2018 om 9:15

De veelbesproken verkrachtingsuitspraak die Jort Kelder zaterdag deed in de eerste aflevering van zijn NPO Radio 1-programma Dr Kelder en Co is niet gepland om publiciteit te creëren. Dat zegt de Avrotros-presentator zelf tegen de NOS. Kelders show moet therapie bieden ‘tegen hypes en hysterie’, maar uitgerekend met de eerste aflevering creëerde hij zélf een rel. “Ja, dat is eigenlijk wel heel toevallig. Dit is een nooit geplande rel. Totaal niet gepland“, aldus de presentator.

Hij was in zijn programma in gesprek met Rosanne Hertzberger over de #Metoo-discussie. Daarbij gaf hij op een onhandige manier aan dat vrouwen zelf seksueler zijn dan ooit: “Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan verkracht te worden.

Nog tijdens de uitzending nam hij zijn woorden terug: “Nee jongens, even excuus, ik ben er wat hard ingegaan door het woord ‘verkrachting’ te gebruiken. Maar ik heb het gevoel, en ik hoor het ook in mijn omgeving van zowel mannen als vrouwen, dat hoogopgeleide vrouwen seksueel actiever zijn. Ik word er weleens bang van.

Het leidde tot een enorme rel, maar die was in elk geval dus niet gepland, zegt Kelder. “Overschat niet mijn ordening in een gesprek. Bel de eindredacteur maar, ik improviseer vaak. Het floepte eruit.

Zijn uitspraak haalde vele media. Hart van Nederland kwam zelfs met een poll of Kelders programma nu geschrapt moet worden. Kelder: “Ik heb in een gesprek met Rosanne iets gezegd waarin het ging over het testosteronverschil tussen mannen en vrouwen. Ik heb er een element in gegooid waarmee ik het jagersgedrag van bepaalde vrouwen aankaartte. Dat zie ik in mijn eigen leven ook terug.

Als mensen even de moeite nemen het gesprek helemaal te luisteren, dan hoor je dat ook. Ik zeg dan ook: ik gebruik zware woorden, en ja, aan het woord verkrachting zit een enorme lading, het woord verkrachting is niet gunstig gekozen. Maar ik blijf erbij: er zijn vrouwen die erop aandringen stevig aangepakt te willen worden. Ik krijg die aanbiedingen ook, maar leg ze altijd naast mij neer.

Foto: Nico Kroon, Avrotros
17 Reacties op “Jort Kelder plande verkrachtingsuitspraak niet”


 1. snuifje

  Als er geen rel is, dan creëren we er wel 1.

 2. Zondagavond

  Dit is net zo bizar als de uitspraak van boef.
  2 maten meten.

  Boycotten die aardappel zaterdagmiddag want Kees Boonman het politieke nieuws moet terugkomen.

 3. Endanditnog

  Elke vrouw wil door mij verkracht worden? laat hij beginnen met zijn moeder!
  Leuke vrienden heeft die M.Rutte

 4. Gallus

  Hij kan ze wel laten vallen!
  Onschuldig mens.
  Werkt uiteindelijk goed uit.
  En er zit iets in. Men moet zich niet verbazen over meer testosteron; e-MAN-cipatie toch?

 5. iq10

  @ endanditnog

  maak je niet druk om mark,
  die jort verkracht mark niet,
  en waarom niet ??
  markje is genderneutraal,
  [als mark een pussy voor z”n neus gedrukt zou krijgen,
  liep ie hard weg,

 6. Robbie

  Jort Kelder had ook nog over dat zijn gesprekspartner zijn what’s app berichte mocht zien. Ik vraag mij af dat nog gebeurt is. Soms vind ik vrouwen met korte rokjes ook heel opzichtig. Als ze er nog leuk uit ziet dan gaan er allerlei gedachtes door mij heen. Ze hebben geen idee wat ze losmaken. Maar ik hou mijn handen thuis en ik gedraag me. Ze moeten alleen niet zeuren als ik kijk.

 7. Don

  Vies ventje, gelijk verbannen van radio én tv! :-(

 8. Esther

  Zit al heel lang te wachten totdat deze nagemaakte kakprater, die eigenlijk alleen maar ooit een soort overschatte riooljournalist is geweest met een beperkte opleiding, eens “door het ijs “zou zakken.

  Toppunt van een onbeschaafde vlegel, die stelt dat er vrouwen zijn die hem wel zouden willen verkrachten.
  Dit kereltje, die het zelf nooit bij een vrouw kan uithouden, lijdt aan arrogante zelfoverschatting.
  Zo’n ventje valt bij mij af en hoef ik ook niet op tv te zien.

 9. B

  Treurige reacties hier. Hebben jullie nog nooit aandacht van iemand gehad op een seksuele manier….? Ik vrees het.

 10. anoniem

  Als ik dhr. Kelder zo zie de laatste tijd, vrees ik dat hij de vrouwen niet meer echt van zich af hoeft te slaan..

 11. Flits Bom

  Ik begrijp de ophef niet?
  HIj heeft een goed punt, vrouwen zijn vaak net zo opdringerig als mannen.
  Niks verkeerd aan om dat op te merken.

 12. anoniem

  @Flits Bom: Weinig opdringerige vrouwen meegemaakt de laatste jaren.. Misschien doordat ik niet zo seksistisch ben als mij dorpsgenoten.. :-)

 13. anoniem

  mij +n :-)

 14. Puk

  Als een vrouw alles over heeft voor haar carriere of voor een rijk leven mag ze dan zelf bepalen op wat voor mannier zij dit wil bereiken.
  Maar achtetaf geen “meetoo ” gedoe

 15. anoniem

  @Puk: Ik ben een voorstander van emancipatie.. Maar tot nu toe hebben vrouwen mij daarin best teleurgesteld.. :-)

 16. anoniem

  Maar dan niet de allochtonen daarvan de schuld geven lijkt me..

  Daar zijn die nare Hollanders erg goed in..

 17. Joris Mul

  Als je naar dat zure bekkie kijkt, dan zou het zo maar kunnen dat Jort Kelder zelf regelmatig vrijwillig wordt verkracht. Wat een zure sukkel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.