Sunny Bergman vindt Boef slachtoffer van racisme

Sunny Bergman vindt dat rapper Boef het slachtoffer is van racisme. Ze keurt af dat hij vrouwen heeft uitgescholden voor hoer, maar haar ervaring is dat witte mannen daar veel vaker mee schelden. Dat heeft ze zondagavond gezegd in de moslimtalkshow De Nieuwe Maan op NPO 2. De reactie van Bergman was langverwacht, omdat haar stilzwijgen over Boefs kech-uitspraken verbazing opwekte. Als witte mensen iets fout doen, stiefelt ze immers binnen een etmaal woest door Hilversum.

Bergman ziet dat er ‘stelselmatig’ met twee maten wordt gemeten. “Op zich moeten we seksisme te allen tijde veroordelen, maar wat je ziet in dit geval is dat seksisme bestreden wordt met racisme. Dat seksisme wordt gebruikt voor een xenofobische agenda. Als je ziet dat Wilders het gebruikt, je in De Telegraaf ziet staan dat ‘Nederlanders genoeg hebben van allochtonen als Boef’, dan is die verontwaardiging wat mij betreft niet meer waarachtig.

Mede-talkshowgast Barbara Barend: “Sunny, je doet net… Ik vind dit heel kwalijk en ik vind dat we het er veel meer over moeten hebben dat zo veel jongens vrouwen kwetsen ermee.

Sunny Bergman: “Natuurlijk, maar zij vraagt mij nu over de dubbele standaard en het veroordelen.

Barbara Barend: “Er zijn heel veel reacties waarbij het helemaal niet over zijn achtergrond gaat. Je kunt die dingen ook wíllen zien op dat moment. Er zijn talloze kranten, er zijn talloze vrouwen zoals jij en ook allemaal vrouwen in NRC, Marokkaanse vrouwen, die puur op de tekst van rapper Boef zijn ingegaan. Die uitleg van Boef waarom zij een kech zouden zijn deugt niet. In dezelfde week had je Camiel Eurlings: Twitter en alle kranten ontploften over wat hij had gedaan. En dat in dezelfde week. Het feit dat Wilders reageert… Hij reageert overal op.

Sunny Bergman: “Dat is wat ik zeg. Op het moment dat je seksisme bestrijdt met racisme, dan vind ik het fout. Dat heb ik gezien in de manier waarop hierop gedoken is. Er wordt ook een soort van culturele superioriteit uitgedragen, van: ‘Wij Nederlanders doen dat niet.’ Dan is de onderliggende boodschap: ‘Wij witte Nederlanders.’

Volgens Bergman wordt Boef vooral zo hard aangepakt, omdat hij Algerijnse roots heeft en islamitisch is. “Ik denk dat het zeker meespeelt, want dan wordt er gezegd: ‘wij’ doen dat niet in Nederland. Ik word al tien jaar voor hoer uitgemaakt, voornamelijk online door witte mannen. Het is zeg maar niet iets waar wij vrij van zijn.

Maar waarom roept ze wél op tot een boycot van Voetbal Inside om seksistische en homofobe uitingen, maar heeft ze zich in stilzwijgen gehuld over Boef? “De hele wereld had zich al uitgesproken over Boef, dus wat dat betreft: wat moest ik nog zeggen?

Ik richt me vooral op emancipatie van mijn eigen etniciteit en ik wil mensen aanspreken – bijvoorbeeld witte mannen – op het gedrag wat ze tonen. Wat wel belangrijk is om te zeggen: ik heb onderzoek gedaan naar slut shaming – en daar gaat het nu natuurlijk over – en dat is ook hier in Nederland in de westerse cultuur een heel prangend fenomeen. Het meest voorkomende scheldwoord op scholen hier is slet.

Lees ook:
‘Waar is Sunny Bergman als het over rapper Boef gaat?’ (3 januari)
Boef klaagt over racisme na seksistische uitspraken (3 januari)
Vrouw: ‘Veel allochtonen vinden onze vrouwen kechs’ (5 januari)
Sunny Bergman gaat zondag reageren op Boef-rel (5 januari)

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen