MAX herkent zich niet in kritiek op Jonge Valken

Omroep MAX herkent zich niet in de kritiek van Marianne Zwagerman op de zesdelige tv-serie Jonge Valken over de horecafamilie Van der Valk. De omroep had alle vrijheid tijdens de opnames. Dat heeft de omroep laten weten in een reactie. Zwagerman vindt dat Jonge Valken wel heel erg leek op één grote reclamespot en roept het Commissariaat voor de Media op om hierin te duiken. De mediawaakhond ziet de kritiek van Zwagerman als een signaal; MAX vindt de kritiek onterecht.

Hoewel maandblad Quote in de zomer onthulde dat het al jaren conflicten regent binnen het roemruchte bedrijf – soms tot de rechter aan toe – was daar in de serie van Omroep MAX niets over te zien.

Omroep MAX benadrukt dat de serie niet over de héle familie ging, maar alleen over de vierde generatie. “Alleen de levens van deze zes Valken stonden centraal.

Zwagerman vindt dat de reeks eruitzag als een reclamespot, maar volgens Omroep MAX zijn niet alleen de highlights gefilmd. “Er is gefilmd zowel op hoogtijdagen als op reguliere dagen.”

Wie bepaalde eigenlijk wanneer er gefilmd werd? “De producent heeft in overleg met de familie de dagen vastgesteld. De tijdstippen waren, gelet op de productie van de opnamen en alle praktische zaken die daarbij komen kijken, vooraf bekend.”

Van der Valk liet MAX verder volledig vrij, aldus de omroep. “Inhoudelijk heeft MAX alle vrijheid gekregen om de dagelijkse gang van zaken vast te leggen in deze documentaire.”

Commissariaat 

Het Commissariaat voor de Media laat weten dat de kritiek van Zwagerman wordt meegenomen in het ‘reguliere toezicht’. De mediawaakhond noemt de kritiek een ‘signaal’. “In bepaalde gevallen kunnen deze signalen aanleiding geven tot een onderzoek naar de betreffende media-instelling.”

Of er ook een onderzoek naar Jonge Valken wordt ingesteld, wil de organisatie niet zeggen. “Hier doen wij geen uitspraken over. ”

Als blijkt dat een media-instelling de regels heeft overtreden en op grond hiervan een sanctie wordt oplegt, wordt dat achteraf bekendgemaakt op de website, aldus het CvdM.

Lees ook: ‘MAX zes weken lang met branded content op NPO 1’ (vanmiddag)

Foto: Omroep MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen