‘RTL 4 heeft Omroep MAX schaamteloos gekopieerd’

Geplaatst op di 07 jul 2020 om 11:45

Ben Cramer, hitzanger in de prehistorie, beschuldigt RTL 4 van formatdiefstal. Beter Laat Dan Nooit is een keiharde kopie van Gouden Jaren: Indonesië, het Omroep MAX-programma waar hij zelf aan meedeed. Dat zegt hij in gesprek met de Weekend. Gouden Jaren was in 2017 op tv. “Een succesvol format uit Engeland dat door Omroep MAX was aangekocht. Wij waren daarmee de voorlopers van Beter Laat Dan Nooit, dat programma is gewoon afgekeken door RTL“, zo laat hij weten.

RTL 4 boekt succes met Beter Laat Dan Nooit, terwijl Gouden Jaren nooit is voortgezet. “Ondanks het feit dat we meer dan een miljoen kijkers hadden, heeft Omroep MAX het niet voortgezet. En wat gebeurt er twee seizoenen later? Ja hoor, vier oudere artiesten gaan op reis.”

Beter Laat Dan Nooit is veel platvloerser dan Gouden Jaren, vindt hij. “Prachtig mooie beelden, alleen níet informatief. Puur om de lol die ze hebben.”

Het is gewoon een kopie van wat wij eerder hebben gedaan, wij hadden ook lol en privégesprekken tijdens de reis. Alleen gingen wij wel veel dieper op de materie in, in Beter Laat Dan Nooit zit geen diepte.”

Voor Beter Laat Dan Nooit hoeven ze Ben Cramer dus niet te bellen. Of toch wel? “Als ze me zouden bellen, zou ik dat op zich geweldig vinden.”

Foto: Omroep MAX
38 Reacties op “‘RTL 4 heeft Omroep MAX schaamteloos gekopieerd’”


 1. Marijke

  Jammer dan, dan had MAX er niet mee moeten stoppen als het zo’n succes was

 2. Ernestine

  Arme Ben, zo ziet de huidige tv wereld eruit anno 2020, gewoon kopieren. Heeft niets met schaamteloos te maken, het gaat om de poen en kijkcijfers!

 3. zucht

  zucht. Beter Laat Dan Nooit was de NL-versie van Better Late Than Never uit de VS (sinds 2016 daar te zien). Dus ruim voor het Max programma

 4. Milan

  Bij RTL is alles kopie/plak/jatwerk

  Goedkoper abonnement videoland met reclame dan verkopen ze ook nog je privé gegevens.

  Facebook onder vuur maar RTL is nog veel enger.

 5. Huismaker

  Kijk eens naar Roel van Velsen. Die verzon “de stoeltjes omdraaien” bij dat liedjesprogramma. En natuurlijk stal John de M. direct het concept en verdiende er miljoenen mee. Vooruit: Roel mocht dat jaar jurylid spelen en kreeg een aai over zijn bol. Die wereld is intens verrot.

 6. WEST*

  En wie doet er iets tegen plagiaat ? Niemand

 7. By the way

  @WEST* : als het plagiaat is, dan wordt er wel wat tegen gedaan.

 8. Ron

  Die Max show vond ik overigens wel beter. Daar was geen presentator meen ik. En daar werden de deelnemers gewoon in een huis gezet en moesten ze het maar uitzoeken wat ze gingen doen en dat leverde veel leukere TV op. Vond ik dus wel een leuker format.

 9. Pegode

  Komt hij nu pas achter, haha nou ja, beter laat dan nooit!

 10. Robert

  Wat is nou niet gekopieerd, wat maakt het uit Ben, als je nu gewoon zegt ik had best wel met die gasten op pad gegaan was het ook prima geweest.
  Die 4 gasten zijn gewoon best grappig, Frequin is lekker dwars af en toe, mooi toch.
  En Japie Kooijman is een held.

 11. Gwendolyn

  Wat zucht zegt. En daarnaast, eerst zeggen dat het gekopieerd is en vervolgens de verschillen opnoemen. Beetje raar.

 12. Alex

  Het is gewoon een gekocht format.

 13. Willem

  Ik vond dat ook een leuk programma!

 14. robb

  Nog met Sandra Reemer ,het verschil is dat ze daar gewoon zichzelf waren .

 15. Bart

  Het afgelopen seizoen van Beter laat dan nooit was erg afgeraffeld.

  Jammer dat MAX niet verder is gegaan met De Gouden Jaren.

 16. Henk K

  Volgens die logica is Hard Spel dus ook was en schaamteloze kopie.

 17. Hopsakees

  Maar als de tijdlijn klopt heeft MAX dus gewoon een kopie gemaakt van het format Better Late Than Never en klaagt Ben nu dat RTL, die gewoon netjes de formatrechten betalen, iets gepikt hebben.
  Fijne wereld!

 18. Maurice

  Het loopt al twee jaar en nu komt Ben Kramer dat het gestolen is.
  Beetje laat volgens mij.
  Jammer Ben volgende keer sneller reageren.
  Succes RTL4 met het programma.

 19. Deze tekst is gemodereerd en goedgekeurd!

  Nog geen reactie van Ruud?

 20. Kim

  Kan Gouden Jaren niet gewoon terugkomen? Veel mooier programma.

 21. Teuntje

  Vieze ouwe mannetjes in het buitenland wat een verlopen programma

 22. warmoes

  Ben is gewoon gepikeerd en gefrustreerd dat hij niet in die show zit en dus een opleving/come back beleefde na zijn deelname aan Gouden Jaren en dat nu 4 andere opa’s weer in de spotlights staan.
  Dan kan je krijsen en beweren wat je wilt, maar nou en?
  Het verandert niets, al helemaal niet als er, ondanks de iets mindere cijfers nu, best aardig naar gekeken wordt.

 23. Matthijs Zelf.

  Hitzanger in de prehistorie? allemaal kids hier.

 24. anonymous

  Omroep MAX heeft het ook aangekocht…..dus ook gekopieerd

 25. Ferdy

  @zucht

  Sterker nog, Beter Laat Dan Nooit (2018) is net als Better Late Than Never (2016) gebaseerd op het Zuid-Koreaanse format Grandpas Over Flowers (2013). Ben Cramer moet dus eerst eens de feiten checken alvorens hij onzin uitCraamt!

 26. Lachgas

  Zit zoveel jatwerk in de tvwereld.

 27. Maria

  Wat een gezeur toch weer over een programma,vandaag ook al gelezen over Richard Groenendijk,volgens hem had RTL dat gepikt,wat onzin is,want RTL zond dat programma verleden jaar uit.Proberen om RTL een hak te zetten omdat ze gelukkig dat programma van hem stopzetten,over dat verkleden vrouwtje en namaak grapjes.Jopie Parlevliet,nou dat was tenenkrommend en niet meer gekeken.Nu Cramer weer met gezeur,nu dan had Max niet moeten stoppen en volgens mij was dat een iets ander concept,als ik het mij nog kan herinneren.Maar de NPO doet ook aan jatwerk,ik vertrek is afgekeken van het roer om wat bij RTL te zien was.Maar dat maakt toch niet uit,als wij maar leuke tv hebben,daar gaat het toch om.En ik lees wel meer hier stukjes van mensen dat ik denk,zijn wel veel de zelfde die reageren en ook meestal negatief.Wat een rot leven moeten die hebben zeg,wees eens positief en geniet van het leven.

 28. Zomaar

  Verander een bestaand formaat een beetje en je hebt blijkbaar een nieuw format.
  Ook met dat is J de Mol goed in.
  Maar van zijn kindje Big Brother zijn ook vergelijkbare programma’s gemaakt met een kleine verandering van het origineel.
  Zoals Dilemme (Frankrijk) Secret Story (Portugal en Nederland) Farma (i.p.v. een BB huis een boerderij) en meer.
  Zo gaat dat nu eenmaal.

 29. Enzo Voorthuijsen

  De programma’s van kopieer, plak- en herhaalzender RTL wordt niet voor niets elk jaar minder bekeken. De goede tijden zijn voorgoed voorbij de slechte komen er aan.

 30. Jakob

  Maria, je haalt de dingen door elkaar. Je hebt sowieso niet goed gelezen over Richard Groenendijk. Hem werd verweten dat zijn programma een IWEAV-kopie is. Dat pareerde hij door te zeggen dat het een aangekocht programma is en als er dus al gekopieerd is, het RTL is die kopieerde. Dat klopt, want het origineel bestond al voor IWEAV, dus het doet er niet toe dat dat vorig jaar ook al werd uitgezonden.

 31. Noah Kraan

  Bij rtl en sbs kopiëren ze alles. Ik zag pas op sbs cash of trash. Dat is tussen kunst en kitsch maar dan met een homo. Maar goed het domme publiek van die zenders vindt het geweldig.

 32. 123

  Volgens mij zijn ze met het programma gestopt, omdat Xandra (Sandra) Reemer in datzelfde overleed. Hoe pak je het succes weer op, als één van je vertrouwde gezichten er plots niet meer is? 😢

 33. 123

  *datzelfde jaar

 34. Johm

  Leeft die man nog?

 35. Bart van der Laar

  Ach de schaatser Ben Cramer heeft weer iets te mekkeren hoor.

 36. Hopsakees

  @Noah Kraan
  Ja, “Cash of Trash is bijna gelijk aan Tussen Kunst & Kitsch.”
  Net zoals Voetbal precies hetzelfde is als golf.
  Lul toch niet zo dom, man. Bij K&K komt iemand om te weten wat iets is en wat de waarde is. Bij C of T, wordt weliswaar de waarde bepaald, maar het gaat er om of het ze ook lukt om hun voorwerp voor een bepaald bedrag verkocht te krijgen, door 5 handelaars tegen elkaar op te laten bieden.

  In jouw ogen is dus elk programma waar iemand met een antiquiteit of kunstobject komt, gelijk aan Tussen Kunst & Kitsch.
  En dan mensen ‘dom publiek’ noemen.

 37. Adrian

  Zielig hoor.. NPO kopieert ook.. Denken dat ze altijd haantje de voorste zijn. “Staatzender” is groot geworden door concurrentie de mond te snoeren

 38. WEST*

  @Adrian en welke programma`s zijn dat dan ?
  Je kunt als P.O. niet zomaar een programma stelen , of kwakkeloos kopieren
  Er zit altijd een producent./ bedenker achter die de rechten hebben
  En die rechten worden gewoon betaald, uit welk land het programma ook vandaan komt

  Dat er producenten zijn die er geen zaak van maken , is bijzaak , maar andermans creatief werk dat uitgezonden wordt door welke zendgemachtige dan ook moet altijd worden betaald !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.