SBS 6-ster Rik: ‘Misschien ben ik wel heel erg NPO’

Geplaatst op Tue 14 Nov 2017 om 14:00

SBS 6-presentator Rik van de Westelaken denkt dat hij misschien wel heel erg NPO is. Dat heeft hij vanochtend gezegd op NPO 3FM. Van de Westelaken werd vorig jaar aangetrokken door Net5 om de zender journalistieker te maken, maar de nieuwe zenderbaas had andere ideeën en nu zit hij bij zusterzender SBS 6. Daar ging zondag op de zeer late avond het vervolg van zijn reisserie Rik over de Grens in première. Is dat programma niet heel erg NPO? “Het is grappig dat je dat zegt.

Het is niet de eerste keer dat Van de Westelaken dat hoort. “Heel veel mensen hebben dat tegen me gezegd. Mensen die het gezien hebben zeggen: ‘Het hoort eigenlijk op de NPO.’ Ja, misschien ben ik gewoon wel heel erg NPO.”

Net5 wilde zelf heel graag zo’n programma. “Ik heb gewoon gemaakt wat ze wilden, want ze wilden een meer journalistieke koers varen. Alleen is degene die dat wilde bij Net5 weer vertrokken en hebben ze dat nu losgelaten. Er is veel verandering en daar is mijn programma een beetje de dupe van geworden.”

Rik over de Grens is gedegradeerd van prime time bij Net5 naar tegen middernacht op SBS 6. “Dat is een besluit geweest van de zender. Ik heb me daar natuurlijk gewoon maar bij neergelegd. Ik ben een programmamaker en ga er niet over wanneer mijn programma wordt uitgezonden.”

Op Net5 trok de serie gemiddeld 105.000 kijkers en zondag keken er op SBS 6 iets meer mensen: 174.000. “Ik probeer het positief te zien als in: het heeft op Net5 gewoon te weinig kijkers getrokken en op SBS 6 trekt het nu meer kijkers dan op Net5.”

Foto: SBS, Bob van Mol
20 Reacties op “SBS 6-ster Rik: ‘Misschien ben ik wel heel erg NPO’”


 1. Hohoho

  Een mislukte drol die nu weer op hangende pootjes terug bij npo probeert te komen…

 2. Anouk Smulles

  Hij is gewoon kleurloos en heeft een grote ego, dat is zijn probleem, hij komt altijd zo treurig over ook.. is gewoon geen happy men!

 3. karel

  Hoort bij de NPO?
  Het is en was er al met Floortje.

 4. Bart

  @karel En het was er voor Floortje ook al en beter maar dat wordt weggestopt op NPO3 vrijdagavond. Reizen Waes met Tom Waes.

 5. Bep

  Rik hoort echt niet bij SBS 6, hij zit daar echt ongelukkig te zijn.

 6. Krezus Jistus

  Wie zijn kont brandt moet op de blaren zitten, en voor de rest stilletjes huilend de maandelijkse SBS-cheque naar de bank brengen

 7. PremH

  Rik hoort inderdaad bij de NPO. Bij sbs moet het allemaal amusement zijn of heel makkelijk voor het gewone volk. Volgend jaar werkt hij weer in Hilversum.

 8. shrink

  Na zijn onverwachte succes in Wie is de Mol dacht Rik dat Nederland aan zijn voeten lag en hij de nieuwe Willem Ruys/Jos Brink/Willem Duys/Boudewijn Büch wedergekeerd op aarde zou worden. Die droom is niet uitgekomen en het lijkt voor hemzelf beter dat hij gewoon weer ergens op een nieuwsredactie gaat werken. Want een journaal presenteren en zo, dat kan hij wel met zijn kleurloze, neutrale uitstraling.

 9. echtwaar

  Ik heb het al een paar keer gezegd: Rik van de Westelaken heeft enorm spijt van zijn vetrek bij NPO en is voorzichtigeen brug aan het bouwen voor de weg terug.

 10. Mediaprak

  Als Rik Ard Rooiakkers als voorbeeld neemt kan hij na het uitdienen van zn SBS/Talpa contract rimpelloos overstappen naar AvroTros.

 11. Peter

  Team Vermissingen met hem scoort de sterren van de hemel.

 12. johnn

  rik is geboren als ambtenaartje,
  dus past prima bij npo,
  de tekst word gemaakt, en rik hoeft alleen maar voor te lezen,
  en dat doet ie prima,
  ik snap niet waarom die lui zoveel verdienen,
  minimum loon is nog teveel.

 13. E. Jansen

  @ alle zeurders hier, verreweg de meesten dus: jullie zoeken deze site op om alleen maar negatief over anderen te praten, waar jullie kennelijk en stiekem toch heel jaloers op zijn?… zielig!… wie zegt dat jullie zelf niet zo zijn?… iedereen wil geld verdienen met een leuke baan… en jullie hebben kennelijk heel veel afgunst, en dat is walgelijk!

 14. west

  @E . JANSEN
  Ik denk dat het ook hoofdzakelijk werkloze zijn die hier reageren
  en de mislukkelingen in de samenleving die zo graag iets met radio of tv zouden willen doen, maar overal tegen een muur aanlopen !
  Wel zielig deze figuren!

 15. KIP

  @E. Jansen

  De eerste die klaagde, was Rick zelf. Meneer is ontevreden bij zijn werkgever en wil weg. We zijn niet jaloers, maar de lulkoek die BN’ers over je uitstorten als ‘Fijn gevoel bij beslissing en voel me helemaal thuis’, ‘Kan eindelijk een andere kant laten zien’, ‘Hier kan ik groeien’, ‘ Ik ben dankbaar dat ik hier programma maken maken’ enz..De hele Jan Kooiman Lingo. Staan ze bij de uitgang, dan willen ze opeens terug of is het helemaal anders. Als Rick naar het budget, de wisselingen in de leiding en de programma’s van de SBS-groep had gekeken, dan wist hij dat het niks zou worden. Los van het feit dat het een teken is dat de NPO hem geen programma bood.

 16. Santegoeds

  Dit blijft toch wel met stip op 1 de meest domme transfer ooit.

 17. E. Jansen

  @ KIP (niet echt een profielnaam die serieuziteit opwekt): Dit soort carrièrestappen zullen jou dus nooit overkomen, want je ben onmenselijk goed en zonder fouten??? En waarom denk je overigens dat jij dit soort kennis hebt terwijl je niet in de branche werkt? Zou je het geloofwaardig vinden als we zo praten over jouw werk, zonder dat we er verstand van hebben?

 18. KIP

  @E. Jansen

  Je denkt in domme vooroordelen. Een patiënt mag nooit over dokter praten en een kiezer niet over een politicus. Weet genoeg van het wereldje, maargoed… Rick staat natuurlijk op zichzelf bij NET5 en heel SBS.

 19. E. Jansen

  @ KIP: Wie begint er nou over vooroordelen… ik denk toch wel dat JIJ hiermee begint in deze discussie!… En je weet dus wel genoeg ‘van het wereldje? Nou, dan weet ik genoeg over die van jou… (OOK ongefundeerd dus)… Ik vind het maar raar hoe al die meningen zonder enige grond zomaar worden gespuid. En dan keur ik mezelf ook niet altijd goed in hoe IK reageer… maar het maakt me wel eens kwaad, al die negativiteit waarmee dit forum vol staat.

 20. Zipper

  Ja KIP hiermee sla je de spijker denk ik goed op zijn kop (los van jullie strijd over wie wel of niet in ‘het wereldje’ hahahaha, werkt):
  Als Rick naar het budget, de wisselingen in de leiding en de programma’s van de SBS-groep had gekeken, dan wist hij dat het niks zou worden. Los van het feit dat het een teken is dat de NPO hem geen programma bood.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.