Drama voor Humberto: al drie dagen op rij uit top 25

Geplaatst op Thu 16 Nov 2017 om 8:50

Humberto Tan krijgt de ene na de andere klap van televisiekijkend Nederland. Deze week noteert zijn talkshow RTL Late Night een nieuw laagterecord: al drie dagen op rij weet de show geen plek te veroveren in de top 25 van meest bekeken programma’s van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het was voor Tan al even slikken dat hij in de afgelopen periode een aantal keer zowel op maandag als op dinsdag niet present was in de top 25, maar deze week lukt dat ook niet op woensdag.

RTL Late Night scoorde van maandag tot en met woensdag respectievelijk 399.000, 458.000 en 471.000 kijkers. Op deze dagen scoorden de hekkensluiters van de top 25 respectievelijk 496.000, 510.000 en 529.000 kijkers.

Het is voor Humberto Tan enorm treurig hoe de kijkcijfers van RTL Late Night zich ontwikkelen. Al vlak na de start in 2013 klom het programma tot grote hoogten, maar afgelopen januari werd hij ineens flink getackeld door Eva Jinek. En toen moest de kopstoot van Privé nog komen, die zijn affaire met Dionne Stax aan het licht bracht.

Het gaat zó slecht met RTL Late Night dat Tan eind september uitleg mocht geven in De Wereld Draait Door. “Ik zat op een gemiddelde van 700 à 800 duizend en ik zit nu op een gemiddelde van 400 à 500 duizend kijkers“, gaf hij daar toe.

Toch was Tan optimistisch: “Ik word door RTL afgerekend op de zogenoemde marktaandelen in de doelgroep die voor ons belangrijk is. En dat is dus bijna niet veranderd, dat is heel gek.

De winnaars op de late avond waren gisteren Pauw (810.000), Hart van Nederland (720.000), Jonge Valken (661.000), Nieuwsuur (562.000) en Shownieuws (549.000).

Het lijkt onwaarschijnlijk dat RTL 4 met deze scores nog heel lang doorgaat met Tan. Her en der wordt er al gefluisterd over mogelijke opvolgers, zoals Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke.

Foto: RTL
48 Reacties op “Drama voor Humberto: al drie dagen op rij uit top 25”


 1. Rick

  Nu weten we het wel M C!

 2. Johan

  @ Rick. Lijkt me super relevant om te melden dat RTLLN nu zelfs al 3 dagen niet in top-25 staat. Is gewoon nieuws dat DE talkshow van 4 zich ondanks de wijzigingen maar niet herstelt. Het is gewoon over met Humberto, dat moet je niet onder het tapijt vegen.

 3. mark2

  @johan: je hebt gelijk!

 4. GW

  Als het grote publiek je (terecht of onterecht) niet meer authentiek vindt, dan helpt ‘t niet als je je bij DWDD jezelf niet kwetsbaar opstelt. En vervolgens Een Grote Goednieuws-show weggeeft. Echt, dat is gewoon imagospinning-les nr1: Erken de problemen en stel je bescheiden op. Tan stipte het heel eventjes kort aan en ging toen voor de rest van het gesprek op de Tony Robbins-tour.

  Gecombineerd met het enorme gebrek aan echt actuele en urgente onderwerpen in combinatie met het imago van de zelffeliciterende RTLonskentons-items, was dit de echte doodsteek.

 5. GW

  Edit: “-je” en kleine letter “e”.

 6. Dave

  Nu John de mol per 1 jan volledig zelf eigenaar wordt van sbs groep verwacht ik dat RTL daar veel last van gaat krijgen. Zeker vanaf sept 2018.

 7. Jim Freeman

  Erland is er nu echt niemand die boven je staat om je op je flikker te geven en wat aan die kut-progammering te doen? Nee? Dan heb je echt mazzel maat!
  Maar vooral Dooorgaan!!….zou Barry zeggen

 8. Bart

  @GW en Johan Helemaal juist.
  @Dave Daar gaat nog wel wat gebeuren. Zeker weten.

 9. De buurman van Tan

  Toch ging het er vannacht ouderwets heet aan toe in het flatje aan de Zuidas. Laat Ineke het niet horen!

 10. Bart M.

  Ook zonder steeds dezelfde gezichten heeft hij nononderwerpen.
  Waar is de snelheid en vernieuwing van zijn begintijd?

 11. Talkshow

  Tan doet zijn uiterste best, heeft best goede gasten, maar is steeds moelijker te verstaan!
  Gisteren genoten van Mark Tuitert tegen die verschrikkelijke hockeyer en betweter Brinkman bij Pauw.

 12. De Leukste Thuis

  Qua aantal kijkers zit er van maandag – woensdag wel een stijgende lijn in…;D

 13. Hohoho

  Karma..

 14. Jim Freeman

  …en Humberto maar afvragen wanneer hij door Erland uit z’n lijden wordt verlost…

 15. NH

  Eerst was het 1 avond, toen was het 2 avonden en nu zijn het er al 3.

  Eigen schuld RTL. Men moet luisteren naar de kijkers.

 16. Anouk Smulles

  Onbegrijpelijk dat deze man dit nog mag doen! Uitgekotst

 17. aammehoela

  Mariëlle Tweebeeke als vervanger. Kan het me ergens niet voorstellen. Wordt toch een flop omdat zij wel diepgravend is en gewoon te goed voor zo’n licht programma. Dat is iets wat de RTL-kijker niet kan waarderen en zal men afhaken.
  Neen, zij is al jaren een van de gezichten van NPO 2 en terugkeren naar RTL zou een aanfluiting worden.

 18. Bart

  @Bart M Die snelheid en vernieuwing is er nooit geweest. Tan was vanaf het begin al ongeschikt. Ik snap niet dat mensen het toen goed vonden. Wilfred Genee had toen samen met Johan, René en een aantal andere sidekicks een late night moeten krijgen op RTL4.

 19. Bart

  Wilfred Genee en/of Beau van Erven Dorens zijn de enige binnen RTL die het zouden kunnen doen.

 20. boris

  Naar Beau keek anders ook geen hond. Werd totaal door Jinek verpletterd.

 21. Otto Groeneveld

  Wie is dit?

 22. Werner

  Daphne Bunskoek zou ook een goede zijn, in combinatie met Beau.

  Boris, maar dat lag niet aan Beau, maar aan de redactie, Beau was een verademing vergeleken met Humberto

 23. Suomynona

  @ GW

  Spijker op z’n kop, geen woord aan toe te voegen.

  @ Bart

  In het begin was het zeker wel vernieuwend hoor, al helemaal tegenover het saaie en ingeslapen Pauw & Witteman was Late Night fris, amusant en vrolijker. Alleen heeft NPO1 zich inmiddels kunnen revancheren met Jinek en nu ook Pauw en is het bij Late Night stil blijven staan. Tel daarbij de opgelopen imagoschade van Tan op en het probleem is compleet.

  Beau en Wilfred zijn opties, maar het is de vraag of zij dat willen en kunnen doen. Beau heeft altijd een vaste basis nodig, en die kan Boulevard hem bieden omdat dat tegenwoordig vrij flexibel is: één week op, twee weken af. Daardoor heeft hij de ruimte en mogelijkheid om ook andere programma’s te kunnen maken. Als hij op Late Night wordt gezet is hij die vrijheid min of meer kwijt: hij zou er nog wel wat lullige studioprogramma’s naast kunnen doen (zoals Humberto nu doet), maar langdurige en tijdrovende programma’s als Beaufort of The Amsterdam Project zou hij dan moeten opgeven – en juist dáár steekt hij heel zijn ziel en zaligheid in. Als je Beau vast zet op Late Night is hij zijn vrijheid kwijt en gaat hij zich na een jaar wel vervelen. Daarnaast was hij ook al niet echt enthousiast een tijdje terug toen iemand hem vroeg naar een Winter Night-variant.

  Bij Wilfred hangt het echt af van wat er met VI gebeurt: stopt dat, heeft hij in principe vijf dagen per week om Late Night te doen. Stopt dat niet, dan wordt het vrij lastig. Dan moet of Late Night naar een studio in Hilversum, of VI naar Amsterdam (want dat kan hij niet in een halfuur afleggen), daarnaast kan hij dan niet fatsoenlijk repeteren voor Late Night en is hij twee dagen in de week bijna drie uur achter elkaar op tv.

  En nee, afwisselen tussen die twee is ook niet echt een optie. Kijk maar naar toen Matthijs op maandag nog Holland Sport deed en daarom Francisco en Claudia als vervangers had: het was het toch net niet. Matthijs was en is het gezicht van DWDD, daar vertrouwen de kijkers op. Als er dan een of twee dagen in de week een ander gezicht zit, geeft dat het programma direct een andere sfeer. Continuïteit is het sleutelwoord voor een dagelijkse talkshow. Voor RTL Late Night hebben ze dus ook een vast gezicht nodig, waarvan je weet dat die er iedere avond zit.

  Ik noem een andere, misschien opmerkelijke naam, waarvan ik denk dat hij Late Night kan leiden: Peter van Zadelhoff. Een man met kennis, een nieuwsachtergrond en, waar nodig, een vleugje humor en de nodige flair. Check maar eens wat filmpjes van RTL Z als hij het presenteert. Ik denk dat hij met gemak een commerciële tegenhanger van Pauw/Jinek kan maken: het gesprek van de dag, gemixt met een luchtig onderwerp hier en daar. En dat zou het ook direct mogelijk maken dat RTL Nieuws meer betrokken wordt in de totstandkoming van Late Night. Moet het programma ook wel weg uit dat Schiller, en naar een locatie met een meer professionele uitstraling.

 24. Kees

  Al drie dagen op rij uit top 25, en dan nu nog vorgoed erug naar Paramaribo dan gaat bij ons de vlag uit! Deze man is passé en dat komt nooit meer goed. Oh als hij vertrekt naar Paramaribo laat hem dan gelijk die spirituele mafketel Sylvana meenemen.

  Daaaaaag en tot nooit meer ziens! We missen jullie niet.

 25. Santegoeds

  Ik vind het niet zo raar hoor, heb je gezien welke gasten hij had deze week? Veel te veel onbekende mensen over onderzoekjes en geneuzel. Kijk eens naar de geweldige tafel die de redactie van Pauw (bijna) iedere avond weet te regelen.

 26. Wollter

  Stax zal Tan vast wel troosten…..

 27. Annoniemus

  TAN …………….out .

 28. Ron

  Het begint steeds triester te worden, en @Johan, welke wijzigingen dan? Die zijn er niet, in ieder geval niet noemenswaardig waardoor de kijkcijfers een boost kregen, integendeel zelfs. Het programma moet het nu van goede lead-inns hebben, en dat zelfs al niet zaligmakend en vanzelfsprekend. Kijk maar naar gisterenavond, Herrie in de Druiventros met uitstekende hoge kijkcijfers en daarna kakt het volledig in. Iedereen rent gillend weg. Best kans dat het vanavond en morgenavond beter gaat. Tenminste vorige week was dat nog het geval…Maar ja daar koop je niets voor met een dagelijkse talkshow, die geflatteerde kijkcijfers.

 29. De Leukste Thuis

  Dat was ´t Tan mensen…

 30. jdj2050

  Iedereen heeft een houdbaarheidsdatum en die van Tan is blijkbaar overschreden. Wellicht beter thuis van zijn centjes te gaan genieten en over een jaar of vijf terug te komen bij omroep Max.

 31. Bart

  @boris Dat er (te) weinig mensen keken van de zomer lag aan een hele hoop dingen maar niet aan Beau en Marieke. Dat er weinig mensen kijken naar Humberto ligt ook aan een hoop dingen maar bovenal aan Humberto. Zijn imago is stuk en dat gaat zeker betreft RTL late night nooit meer goed komen.

 32. Robin Martens Lover

  Vind je het gek? Geen interesante gasten, onderwerpen die totaal niet leuk is om naar te kijken en Humberto die niet kritisch is op sommige onderwerpen/ gasten

  Die redactie van Late night mag dit zich oom aanrekenen!!

 33. west

  Gewoon om 22.30 alle afleveringen van vrouwenvleugel baantjer gooise vrouwen herhalen

 34. anonymous

  Nieuwe frisse redaktie die goede, betere gasten boekt.
  Niet steeds terugvallen op Nederlandse B artiesten als Hazes, OG3NE,
  en niet steeds dezelfde gasten als Goedele, Carlo, Gordon,
  etc.

 35. Mark

  Ehhh… RTLLN is dan wel 40% van de kijkers kwijt, maar HvNL is 60% van de kijkers kwijt.

 36. Mark

  Vanavond weer incest clan bij RTLLN met wéér Johnny de Mol die zijn eigen magazine van tante linda mag promoten. Kots.

 37. Bart

  @12.14 Dat programma is ook wel ietsje goedkoper om te maken he.

 38. Ano

  @Bart

  Je snapt er niets van, omdat je niets wéét

 39. Peter Poot

  Fijn nieuws !

 40. Meneer van Beheer

  Gewoon elke dag hetzelfde zonder te vernieuwen; waarschijnlijk omdat ze geen flauw benul hebben wat eraan te doen.

 41. NH

  Ik vond Tan bij de tafel van Sonja al een kwal.

 42. tv kijker

  uit welk jaar kom jij………..sonja uit 1975

 43. echtwaar

  Ja sorry, Humberto Tannetje, je programa is niet meer te pruimen.

 44. de chinees

  Aha, daal is PETEL L DE VLIES weel. Niet van de bluis te lammen.

 45. Bart

  @12:45 Beter dan jij

 46. 123

  @Suomynona: Interessante gedachtekronkel. Echter, ik denk niet dat hij een prominent praatprogramma kan dragen – ik denk echt dat men, in dit geval, naar Beau of Winfred moet kijken. Of, een hele vreemde gedachte wellicht: een vrouw. (Daphne Bunskoek?)

  Maar goed, hij presenteerde op RTLZ ook al praatprogramma’s, dus wie weet hoe zich nog verder kan ontwikkelen. Hij heeft iig wel vaak humor. Maar nogmaals: Late Night? Nee, niet voor hem.

 47. Ton

  De dalende kijkcijfers hebben met de onderwerpen en gasten te maken. Ook de vervelende en voorspelbare manier van een overdreven doende Tan doet er geen goed aan. Eerdaags gaat Eva Jinek weer starten en dan kan Tan helemaal wel inpakken.De show is afgegleden tot een bedroevend laag niveau.

 48. energy-x

  RTL en kliek zitten er alleen maar voor hun zelf. Elkaars programma’s vullen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.