‘Ster wil macht van mediabureaus breken’

Geplaatst op Sun 22 Oct 2017 om 12:30

De Ster, de reclameverkoper van de NPO, zet zich af tegen de macht van de mediabureaus en dat kan een behoorlijke aardverschuiving teweegbrengen. Dat schrijft Fons van Wetserloo, oud-topman van zowel RTL als SBS, dit weekend in De Telegraaf. Mediabureaus zijn de schakel tussen tv-zenders en adverteerders en kunnen media maken of breken, zegt hij. “Als de beoogde aandacht met twee in plaats van drie omroepen kan worden bereikt, dan valt er een buiten de boot.”

De media zijn daarom bereid om mediabureaus te beïnvloeden door, buiten de advertentiegelden om, geld te betalen. “Surcommission wordt dat genoemd, een vorm van smeergeld. Alle media doen daaraan mee.”

De mediabureaus gebruiken hun macht verder om kortingen tot wel 70 procent te bedingen, aldus Van Westerloo. Dat gebeurt volgens hem vaak bij grote adverteerders die een hoge staffelkorting eisen. Daarom hebben omroepen volgens hem liever meer verschillende adverteerders, dan een paar hele grote.

Het is al met al een schimmige business geworden, meent Van Westerloo. Daar komt volgens hem echter verandering in. “De Ster is van plan dit spel niet langer mee te spelen. Als het ze lukt de macht van de mediabureaus te breken, dan zullen de andere media snel volgen.”

De Telegraaf-column ‘Schimmig’ van Fons van Westerloo kunt u lezen via Blendle.

Foto: Ster
3 Reacties op “‘Ster wil macht van mediabureaus breken’”


  1. Otto Groeneveld

    Die Fons toch, malloot heeft nog nooit iets gezegd wat uitkwam.

  2. snuifje

    Fons heeft wel een punt. Ondoorzichtige wereld, openbreken die handel.

  3. ton

    mijn baas had ook macht op mij. doe je het niet dan moet je een andere baan zoeken. wil je een email lezen over nep bellen. OKE!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.