De Wereld Draait Door vanaf 2018 minder vaak op tv

Matthijs van Nieuwkerk doet vandaag in de Volkskrant een opvallende bekendmaking: hij gaat vanaf 2018 flink wat minder afleveringen van De Wereld Draait Door maken. “Het seizoen van De Wereld Draait Door wordt minder lang“, zegt de VARA-ster. Het DWDD-seizoen stopt straks al begin april in plaats van medio mei. “En beginnen in 2018 later dan september. In de toekomst gaat ons seizoen zes maanden duren. DWDD is er in de herfst en de winter, houd dat maar zo’n beetje aan.

Van Nieuwkerk vertelt aan interviewster Antoinnette Scheulderman dat hij die wens al jaren heeft. “In de eerste plaats om het programma glanzend en sterk te houden, maar ook voor mijzelf. Ik wil meer tijd hebben om af en toe andere programma’s te maken, presenteren of bedenken.”

De talkshowhost wil er ‘nog lang mee door’, maar hij vindt het tijd voor een pas op de plaats. “Iets meer ruimte na twaalf jaar; ik denk dat het programma en ik daar beter van worden.”

BNN-VARA en NPO zagen minder DWDD aanvankelijk niet zitten. “Ze hebben al een paar jaar hard ‘nee’ gezegd tegen mijn voorzichtige verkenning. Nu was ik iets beslister. Het was me ernst.

Hij is blij dat dreigen met een vertrek nooit aan de orde is geweest. “Zowel de publieke omroep als de Vara was uiteindelijk bereid mee te denken, en daar ben ik blij om.”

NPO 1 moet nu dus op zoek naar een constructie zoals op de late avond, waarbij het late-night-slot het hele jaar door afwisselend gevuld wordt door twee presentatoren: Eva Jinek en Jeroen Pauw.

Dat dat werkt was voor Van Nieuwkerk een steuntje in de rug. “Dat kwam mij natuurlijk niet slecht uit. Het heeft laten zien dat de voorstelbare vrees dat je iets van een groot succes kwijtraakt niet altijd gegrond is. Er zijn meerdere kansrijke smaken.”

Kritiek

Scheulderman legt Van Nieuwkerk ook voor dat hij het afgelopen seizoen veel kritiek kreeg omdat hij futloos over zou komen. De tv-ster geeft toe dat het vertrek van zijn rechterhand Dieuwke Wynia lastig was, maar: “Ik was eerlijk gezegd over afgelopen seizoen niet ontevreden.”

Ook zijn salaris komt aan bod. Nu is Van Nieuwkerk na de koning nog de best betaalde Nederlander in de (semi)publieke sector met 580.000 euro per jaar. Als zijn contract wordt verlengd gaat dat terug naar 181.000 euro per jaar, vanwege de nieuwe NPO-regels.

Op de vraag of hij nu al minder gaat verdienen nu DWDD minder gaat uitzenden, zegt Van Nieuwkerk: “Vanzelfsprekend.”

Zaterdagavondshow

Nu hij meer tijd krijgt om zichzelf te ontplooien, denkt Van Nieuwkerk na over een zaterdagavondprogramma. “Geen idee of het wat is, maar ik heb er stiekem stille hoop op.

Van Nieuwkerk weet nog niet wat NPO 1 gaat doen op het DWDD-timeslot als hij níet op zender is. “In elk geval komt er niemand anders op mijn DWDD-stoel te zitten. En verder weet ik het echt niet.”

Het Volkskrant-interview met Matthijs van Nieuwkerk kunt u lezen via Blendle.

Foto: Daniel J. Ashes

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen